Vnetni revmatizmi poslabšajo vse vidike življenja

Moje zdravje > Bolezni | piše: M. T. | 19.10.2022
Po ocenah stroke v Sloveniji z vnetnimi revmatskimi boleznimi živi od 40.000 do 60.000 ljudi. Gre za kompleksne bolezni, ki posežejo na domala vsa področja bolnikovega življenja in ga bistveno poslabšajo. Prav zato je pomemben celosten in multidisclipinaren pristop k zdravljenju. Za večjo informiranost bolnikov o bolezni, zdravljenju in življenju z vnetnim revmatizmom ter tudi o drugih pomembnih zdravstvenih temah so v Društvu revmatikov Slovenije pripravili serijo pogovorov (podkastov) s strokovnjaki.
Pri zdravljenju vnetnega revmatizma je ključno sodelovanje zavzetega, motiviranega in informiranega posameznika. (FOTO: Freepik.com)
Pri zdravljenju vnetnega revmatizma je ključno sodelovanje zavzetega, motiviranega in informiranega posameznika. (FOTO: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Vnetni revmatizmi so kompleksne bolezni in poslabšajo domala vse vidike življenja bolnikov. Vpliv bolezni  se ne konča zgolj pri fizičnih težavah in omejitvah, ampak poseže tudi na psiho-socialno in ekonomsko področje. Vnetje, kronične bolečine, okorelost, drugi simptomi in posledice bolezni lahko vplivajo medosebne odnose, delovno zmožnost, preprečujejo druženje s prijatelji in druge prostočasne aktivnosti.

Primarij docent dr. Iztok Holc, predstojnik Oddelka za revmatologijo UKC Maribor, poudarja, da je bolnikom zelo težko, ko slišijo, da imajo diagnozo vnetni revmatizem, ki jih bo spremljal celo življenje. Zato jim je treba čim bolje razložiti, kakšna je narava bolezni in kako bo vplivala nanje in njihove najbližje.

 

Pri zdravljenju vnetnega revmatizma je pomembno aktivno sodelovanje bolnika

»Za dosego cilja zdravljenja vnetnih revmatskih bolezni – to je remisija ali vsaj nizka aktivnost bolezni – je poleg zgodnje diagnoze in zgodnjega intenzivnega zdravljenja, rednega spremljanja aktivnosti bolezni in prilagajanja zdravljenja, zelo pomembno tudi aktivno sodelovanje opolnomočenega bolnika,« poudarja Petra Zajc, strokovna sodelavka Društva revmatikov Slovenije.

To pomeni, da je bolnik zavzet za dosledno izvajanje dogovorjene sheme zdravljenja, da v čim večji meri pridobi verodostojne informacije o svoji bolezni in zdravljenju ter je tudi ustrezno motiviran za zdrav življenjski slog, ki je pomemben vidik dobrega obvladovanja vnetnega revmatizma.

 

Redna telesna aktivnost kot del vsakdanje skrbi za zdrav življenski slog

Z gibanjem lahko vsak sam pomembno pripomore k ohranjanju svojega zdravja, pri bolnikih z vnetnim revmatizmom pa je še posebej pomembno, da redna telesna aktivnost postane del vsakdanje skrbi za zdrav življenski slog.

Telesna aktivnost bolnikov mora biti načrtovana, strukturirana in redna. Vadba naj bi obsegala ciljno usmerjene vaje za gibljivost sklepov in hrbtenice ter razteznost mehkotkivnih struktur, vaje za mišično moč, aerobno vadbo, vaje za koordinacijo in ravnotežje ter dihalne vaje.

Zdrav življenjski slog bolnikov z vnetnim revmatizmom zajema tudi zdravo prehrano, normalen indeks telesne mase, zmerno uživanje alkohola, nekajenje, higieno spanja, obvladovanje stresa in skrb za psihološko zdravje.

 

Izobraževalni pogovori s strokovnjaki, koristni za vse bolnike in širšo kavnost

V Društvu revmatikov Slovenije so ob podpori podjetja Medis pripravili s serijo izobraževalnih podkastov, v katerih se pogovarjajo s priznanimi strokovnjaki s področja revmatologije in drugih zdravstvenih strok.

»Zaradi širokega spektra bremena bolezni in izzivov, s katerim se bolnik vsakodnevno sooča, ob letošnjem svetovnem dnevu revmatikov (op. a. 12. oktober) poudarjamo, da je za dobre izhode zdravljenja pomemben predvsem celosten in multidisciplinaren pristop k zdravljenju, na kar opozarjamo s pogovori s strokovnjaki v podkastih,« pravi Petra Zajc.

Gre za izobraževalne vsebine, ki so namenjene ljudem, ki živijo z vnetnim revmatizmom, vendar so nasveti koritni tudi za vse ostale. Pogovori bodo namreč tekli o zdravju hrbtenice in sklepov, kako se je treba pripraviti na pregled pri zdravniku, o izzivih pri komunikaciji med bolnikom in zdravnikom, vlogi prehrane in zdravega življenjskega sloga pri ohranjanju zdravja  in drugih pomembnih zdravstvenih temah.

Vse vsebine so brezplačno dostopne na spletni strani www.nasa-lekarna.si/gibanje/

 

Društvo revmatikov Slovenije, združuje revmatične bolnike in njihove družinske člane

Društvo uspešno deluje že od leta 1983 in je prostovoljno, nepridobitno in neodvisno združenje revmatikov in njihovih podpornikov. Združuje bolnike in invalide z diagnozo vnetnega revmatizma ter njihove družinske člane. Glavno poslanstvo društva je doseči dolgoročno kakovostno in neodvisno življenje obolelih in invalidov, zato si prizadevajo identificirati in iskati rešitve za njihove zdravstvene, socialne in psihosocialne težave, jih opolnomočiti ter jim nuditi ustrezno pomoč.

Več o dejavnostih društva najdete na www.revmatiki.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

BALDRIJAN: zmanjšuje tesnobo, pomirja, lajša bolečine, deluje proti nespečnosti...

Baldrijan (znanstveno Valeriana officinalis), se zaradi...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost in gibljivost (VIDEO)

Dandanes se srečujemo z vse večjo problematiko omejene ...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Z umetno inteligenco napovedali Alzheimerjevo bolezen 7 let prej in 72% natančnostjo

Znanstveniki so opravili novo raziskavo, pri kateri so ...

Intervju (o razstrupljanju telesa): “Rešitev niso detox zeli, zvarki in zeoliti"

"Slabo počutje na “detoxu” največkrat ni posledica tega...

Metka Klevišar: IGNORIRAL JE SVOJEGA RAKA

Svojega raka je popolnoma ignoriral in živel, kot da ga...

Najnovejše iz raziskav: ali je savna odrešitev za ljudi z depresijo?

Raziskovalci odkrivajo, da naj bi imeli ljudje, ki trpi...

Moč zdravilnih gob: pomoč pri avtoimunih, nevrodegenerativnih boleznih in pri raku

Gobe. Kaj je vaša prva asociacija? Večinoma najprej pom...

Izšla je februarska revija Vzajemnost 2024

V kakšni kondiciji je pokojninska blagajna, koliko znaš...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.