10 stereotipov o staranju, ki NE držijo

Aktualno > Zanimivosti | piše: Helena Primic | 3.4.2024
Preverite deset najbolj utrjenih sodobnih stereotipov o staranju, ki utrjujejo diskriminatorni pogled na staranje, ki nikakor ni to, kar sporočajo.
Na stara leta nismo prav nič manj ustvarjalni, v resnici še bolj. Prav tako pa se novih tehnologij ne učimo nič manj hitro in uspešno kot se mladi soočajo s tehnologijami, ki jih prvič srečajo. (Foto: Freepik.com)
Na stara leta nismo prav nič manj ustvarjalni, v resnici še bolj. Prav tako pa se novih tehnologij ne učimo nič manj hitro in uspešno kot se mladi soočajo s tehnologijami, ki jih prvič srečajo. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Ali veste, kaj je starizem? Gre za stereotipni in diskriminatorni pogled na staranje, ki v starih ljudeh vidi gibalno, miselno, ustvarjalno in opravilno omejene ljudi.

In če verjamemo, da bomo na stara leta komaj hodili, izgubili življenjsko voljo in željo po seksu, bili čisti analfabeti glede sodobne tehnologije in odvisni od pomoči drugih, bomo takšno starost tudi dobili. Moč misli je namreč čudežna tudi, ko gre za predstavo o staranju.

Zato smo zbrali 10 stereotipov o staranju, ki NE držijo, da jih boste enkrat za vselej pospravili na smetišče napačnih prepričanj in omejitev.

 

Stereotip 1: Star človek se ne more ukvarjati s športom.

Resda s staranjem izgubljamo določene telesne sposobnosti, toda to še ne pomeni, da se moramo prenehati gibati. V resnici starejši rekreativni in profesionalni športniki opažajo, da z rednim gibanjem njihove sposobnosti tudi v starosti nad 60 let celo rastejo. Da so pri 60-ih njihovi rezultati boljši kot pri 50-ih, ko so začeli bolj redno telovaditi. Tako da nikoli ni prepozno, da gibanje postane vaš vsakodnevni prijatelj, ki vam bo starost zagotovo naredil bolj gibčno, optimistično in bogato.

 

Stereotip 2: Vsi stari ljudje so bolni in uživajo zdravila.

Če smo se celo življenje zanašali na zdravnike in zdravila ter imeli nezdrav življenjski slog, nas slej ko prej pričaka kakšna kronična bolezen in redno uživanje zdravil. Pa temu ni treba, da je tako! In tudi, če že imate katero od starostnih bolezni, to še ne pomeni, da procesa ne morete obrniti nazaj – bolezen omiliti ali jo celo odpraviti. In to na povsem naravni način. Zato se nikar ne sprijaznite, da k starosti pač paše bolezen in zdravila, temveč brskajte tako dolgo, da boste odkrili izvor svojih zdravstvenih težav, ki niso vaša usoda in nujen dosmrtni spremljevalec.

 

Stereotip 3: Na starost ni več želje po seksu in se je pač treba sprijazniti z življenjem brez seksa.

Saj veste – libido je v resnici življenja energija oziroma strast do življenja. Če boste torej tudi na stara leta polni želje po življenju, ki ga boste tudi v starem telesu zajemali s polno žlico, seksualni ogenj zagotovo ne bo ugasnil. Seks bo seveda drugačen kot v mladih letih (vse tisti akrobatski seksualni položaji verjetno odpadejo), toda to še ne pomeni, da seks v zrelih letih ne more biti senzualen, erotičen in strasten. V resnici bo te globoke energije, ki poganja vse, kar počnemo, še več, saj bo vaša duša izkušenejša in bolj globoko povezana z univerzumom.   

 

Stereotip 4: Stari ljudje se težje priučijo novih tehnologij in znanj.

Znanost je dokazala, da to niti približno ne drži. Tako kot imajo starejši težave s sodobnimi pametnimi telefoni in tablicami, tako mlajše generacije nimajo pojma, kako uporabiti star televizor ali telefon, pri katerem je treba številke vrteti v krog. Tako da v resnici ne gre za to, da bi bili starejši kaj počasnejši ali manj tehnično spretni. Gre le za to, s čim smo se v življenju že srečali in kaj nam je bliže. Tako mladi kot stari potrebujejo pri za njih novih tehnologijah navodila in pomoč pri učenju uporabe. 

 

Stereotip 5: Ustvarjalnost z leti pada, zato imajo najboljše ideje vedno mladi.

Čeprav se sodobna podjetja nekako branijo starejših delavcev, jim po zadnjih znanstvenih študijah delajo velikansko krivico. Starejši morda res potrebujejo nekaj več časa za premislek, toda njihova ustvarjalnost zato ni nič manjša. Nasprotno – starejši delavci so veliko bolj ustvarjalni kot mlajši, saj jim starost prinaša tudi bolj oddaljen pogled, ki jim omogoča razmišljanje izven okvirjev. Zato pozabite na dolgočasne in neproduktivne starce in veselo pozdravite visoko ustvarjalne stare ljudi, ki lahko svetu podarijo še veliko izjemnih idej, izdelkov in storitev. 

 

Stereotip 6: Stara telesa so neprivlačna in enostavno niso več seksi.

Če mladi vso svojo mladost iščejo vse možne načine, da bi svoje nepopolno telo spremenili v »popolno«, pri čemer le redki zares sprejmejo svoje telo, je sprejemanje lastnega telesa za stare ljudi dar, ki pride s staranjem. Ker ti drugega pač ne preostane, kot da se končno sprijazniš z vsemi gubami, povešeno kožo, maščobami in starostnimi pegami. In ko končno sprejmeš svoje telo takšno kot je, šele zares postaneš magnetsko privlačen. In seksi. Ker, kaj pa je lahko bolj seksi kot ženska/moški, ki se v svojem telesu odlično počuti in ga je pripravljen uporabiti na vse možne načine, kot mu dopušča, brez da bi se obremenjeval, kaj si bodo o njem mislili drugi?

 

Stereotip 7: Stari in mladi enostavno niso za skupaj.

Stare družbe so se zavedale koristnosti medgeneracijskega druženja, saj so vedele, da tako kot se lahko mladi veliko naučijo od izkušenj starejših, velja tudi obratno – tudi starejši se do smrti učijo in prav mlada energija je tista, ki lahko prebudi otroka v njih in jim tako podaljša starost. Zato se ne omejujte le na družbo vrstnikov ter pojdite na koncert skupaj z vnukom in se pridružite tečajem, četudi boste edini starejši med tečajniki. Ne čudite se, če vas bodo mladi kmalu začeli klicali »najbolj kul babica« oziroma »najbolj odštekan dedek«.    

 

Stereotip 8: Kar si v mladosti zamudil, v tretjem življenjskem obdobju več ne moreš nadoknaditi.

Otroci so zrasli in odšli od doma. V službi se nam več ni treba dokazovati in ukvarjati s kariero. Vse manj se oziramo na mnenje drugih in vse več imamo na voljo časa samo zase. To je vsekakor recept za optimalne pogoje, da si uresničimo vse tisto, za kar v mladosti enostavno ni bilo dovolj časa. Kdo pa pravi, da se na stara leta ne moremo učiti igranja na instrument, napisati knjige, odpreti podjetja, patentirati izuma, ki nam leži v predalu, ustanoviti sklada za revne otroke … Starost je v resnici idealen čas, da uresničite vse svoje sanje, saj bodo vaši koraki veliko bolj premišljeni, podkovani z izkušnjami in bolj človekoljubno naravnani. 

 

Stereotip 9: Ko si star, si vse bolj osamljen, žalosten in nesrečen.

Znanstveniki na Univerzu v Chicagu so odkrili, da možnost za velik občutek sreče zraste za pet odstotkov vsakih deset let. Britanski državljani so v nacionalni študiji poročali o najbolj srečnem in izpolnjenem obdobju življenja po 60. letu starosti. Medtem, ko se starost poigra s telesom, se namreč mentalno zdravje z leti izboljša oziroma stabilizira. Anksioznost, depresija in raven stresa se znižajo in lažje smo prisotni v trenutku, kar močno vpliva na naše splošno dobro počutje. Četudi se možnost smrti poveča, naš strah pred smrtjo bledi – in to drži do samega konca.

 

Stereotip 10: Družba ne potrebuje starih ljudi.

Čeprav danes pretirano idealiziramo preteklost, ki bi naj častila modre starce z dolgo sivo brado (v resnici so bili v mnogih starih kulturah starci dobesedno zavrženi ali celo usmrčeni), so največji modreci, mistiki in učitelji človeške zgodovine slavili obdobje starosti. Stari ljudje so v duhovno visoko razvitih družbah vedno predstavljali vir modrosti, spominov na prednike in povezav z drugimi svetovi. Zato so bili za družbo zelo pomembni in ključni element povezave med preteklostjo in prihodnostjo. Nekakšni varuhi brezčasnosti in večnosti. Zato pozabite na sporočilo sodobne potrošniške družbe, ki se je ujela v poveličevanje večne mladosti in posledičnega strahu pred staranjem, smrtjo, minevanjem in transformacijami večnosti. Če hočemo, da se rodi nekaj novega, mora staro umreti. Zato moramo kot družba spoštovati, ceniti in častiti tako mlado kot staro, tako življenje kot smrt.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Metka Klevišar: ŽAL POGOSTO SPREGOVORIMO PREPOZNO

Na to me je včeraj spomnila bralka v komentarju, ki se,...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...

Z umetno inteligenco napovedali Alzheimerjevo bolezen 7 let prej in 72% natančnostjo

Znanstveniki so opravili novo raziskavo, pri kateri so ...

Metka Klevišar: NI HOTEL OBREMENJEVATI MAME

Že nekaj let se je zdravil zaradi raka, pa tega nikakor...

Dan žena: navdihujoči citati močnih in uspešnih žensk

Ali veste, zakaj praznujemo mednarodni dan žena? Zbrali...

Izšla je marčevska revija Vzajemnost 2024

Zdravnik mora biti pacientu naklonjen, vzeti si mora ča...

Metka Klevišar: V NAŠIH ODNOSIH ENO SAMO TEKMOVANJE

Pred dnevi je nekdo izrekel to misel, da je v naših odn...

Metka Klevišar: IGNORIRAL JE SVOJEGA RAKA

Svojega raka je popolnoma ignoriral in živel, kot da ga...

Metka Klevišar: KAJ PA BODO REKLI LJUDJE?!

Za mnoge je to največja skrb, ne, kaj delajo, ampak kaj...

Halo, kličejo goljufi! Kako vam z računa ukradejo denar?

Spletni goljufi od nas vedno želijo dobiti denar. A svo...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.