9 načinov za krepitev samozavesti

Moji odnosi > Psihologija | piše: Petra Cvek | 30.1.2023
Kako postati bolj samozavesten? Kako doseči tisto, kar želimo? Kako se imeti rad? V prispevku najdete odgovore na vsa vprašanja.
Ne glede kako samozavestni ali nesamozavestni smo, vedno lahko najdemo dosežke, na katere smo ponosni. (foto: Freepik.com)
Ne glede kako samozavestni ali nesamozavestni smo, vedno lahko najdemo dosežke, na katere smo ponosni. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Seznam uspehov
Ne glede kako samozavestni ali nesamozavestni smo, vedno lahko najdemo dosežke, na katere smo ponosni. Verjamem, da so življenja čisto vseh izmed nas polna velikih in malih uspehov. Zapišimo si jih in jih večkrat preberimo. Ob pogledu na seznam vsega kar smo že dosegli je preprosto težko ostati ravnodušen.

Postavljanje malih ciljev
Postavljanje malih ciljev je še eden od načinov kako postati bolj samozavesten. Pomembno pa je, da so cilji takšni, da zahtevajo od nas tudi nekaj truda. Če se nam za dosego cilja ne bo potrebno vsaj malo potruditi, občutka samozavesti ne bomo krepili.

Kaj vam daje občutek moči, občutek, da zmorete?
To je odlično vprašanje na katerega si velja odgovoriti, če se sprašujete kako postati bolj samozavesten. Vas z občutkom, da zmorete napolnjuje pogled na vaš seznam uspehov? Super. Vzemite si čas in si ga večkrat oglejte. Vas misel na dogodek, ko ste nekaj proti vsem pričakovanjem narediti izvrstno, navdaja s samozavestjo? Odlično. Naj bo to nekaj, na kar boste pomislili večkrat tekom dneva. Vas s samozavestjo navdaja kateri izmed vaših hobijev? Prav tako odlično. Naj postane del vašega vsakdana. Vas z močjo navdaja vedenje, da ste se končno lotili nečesa, s čimer odlašate že dlje časa? Super, namenite si pohvalo za to gesto in naj vam služi kot opomnik kaj vse zmorete, če se le odločite.

Opazujte svoj notranji dialog
Opazujte kaj o sebi razmišljate v novih in neznanih situacijah. Ne zmorem. Osramotila se bom. To bi morala znati, vedeti, saj je čisto preprosto. Drugi obvladajo, le jaz ne. V preteklosti sem že poskusila pa mi ni uspelo. Ne sliši se ravno vzpodbudno, mar ne? A vendar je prav to tisto, kar nam tako pogosto roji po glavi. V takšnih trenutkih se osredotočite na svoje pretekle uspehe. Ti so dokaz česa vse ste sposobni in kaj vse zmorete.

Ozavestite svoja pričakovanja
Raziščite pričakovanja, ki jih gojite do sebe. Morda pričakujete, da boste vse naredili popolno? Kaj sploh pomeni, da nekaj naredite popolno? Mogoče pričakujete, da boste vedno ravnali prav? Kaj sploh pomeni, da ravnate prav? Kaj pričakujete od sebe v novih in neznanih situacijah? Raziskujte in iščite odgovore na ta vprašanja. Namreč prav vaša pričakovanja so tista, ki narekujejo vaš notranji dialog.

Raziščite svoja prepričanja
Prepričanja ležijo v ozadju pričakovanj, ki jih gojimo do sebe (in tudi do drugih) in so prav tako podlaga za naš samogovor. Pogost razlog za nizko samozavest leži ravno v prepričanjih. Poiščite tih in miren prosto, umirite svoj um in v mislih izgovorite vprašanje Kaj verjamem o sebi? Nato z radovednostjo in sprejemanjem opazujte odgovore, ki jih boste dobili. V pomoč pri tem vam je lahko tudi Vodena meditacija za spreminjanje prepričanj.

Poze moči
Kako postati bolj samozavesten? Odgovor je preprost. Vadite in uporabljajte poze moči. Raziskave so pokazale, da naša drža telesa vpliva na naše počutje. Stojte pokončno in dvignite roki visoko v zrak - tako kot to naredijo v športu zmagovalci. 

Hvaležnost
Prepričana sem, da imamo vsi vsaj nekatere telesne karakteristike, ki jih pri sebi občudujemo. Morda so to oči, naš nasmeh, lasje, naša telesna višina, … Osredotočite se na to, kar vam je pri sebi všeč in bodite hvaležni za te karakteristike. Raziščite tudi katere osebnostne lastnosti so tiste, ki jih pri sebi občudujete. Morda ste odlični v organizaciji, vedno priskočite na pomoč in ste darežljivi, morda imate odličen spomin, … Vadite hvaležnost za vse kar ste in kar imate. Pri tem si lahko pomagate z Vodeno meditacijo za krepitev hvaležnosti.

Samopohvala
Kreirajte nov večerni ritual. Pred spanjem naredite kratek pregled dneva in se pohvalite za vse, kar ste lepega in dobrega storili in za vse, kar ste v preteklem dnevu dosegli.

Za konec pa le še to - brez akcije ne bo rezultata. Odgovor na vprašanje kako postati bolj samozavesten se ne skriva le v besedah, temveč v prvi vrsti v dejanjih. Zato razmislite kaj od napisanega boste naredili že danes?

Še več o avtorici prispevka Petri Cvek pa boste našli tukaj in tukaj

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Astro napoved: Kaj vas čaka ta teden (15.4. - 21.4.2024)?

Začetek tedna bo obarvan z energijo Sonca v znamenju ov...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Metka Klevišar: ŽAL POGOSTO SPREGOVORIMO PREPOZNO

Na to me je včeraj spomnila bralka v komentarju, ki se,...

Astro napoved za vsa znamenja: Kaj vas čaka ta teden (8.4. - 14.4.2024)?

Sonce in Venera v znamenju ovna vas bosta ščitila pred ...

Numerološka napoved za APRIL: April nas bo postavil na realna tla

April, kot četrti mesec povezujemo s fizičnim elementom...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...

Metka Klevišar: ŠELE SEDAJ JE IZVEDEL, DA JE ZEMLJA PLOŠČATA

Googlu lahko postaviš katerokoli vprašanje in dobiš odg...

Z umetno inteligenco napovedali Alzheimerjevo bolezen 7 let prej in 72% natančnostjo

Znanstveniki so opravili novo raziskavo, pri kateri so ...

10 znakov, ki kažejo, da vas oseba izkorišča

Nihče ne želi biti v odnosu izkoriščen – izkoriščanje n...

Privabite pomlad v svoj dom!

Na polno uživajte v sveži energiji, ki jo prinašajo prv...

Metka Klevišar: VEDNO MORA BITI NEKDO KRIV

Ko poslušam različne ljudi, ugotavljam, da mora biti za...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.