Akcija: 40 dni brez alkohola

Aktualno > Ostalo | piše: Uredništvo/ NIJZ | 14.2.2024
Z nacionalnim inštitutom za javno zdravje se priključujemo akciji 40 dni brez alkohola, s katero želimo soustvarjati prostor v Sloveniji, ki bi z zmanjšanjem pitja alkohola, preprečil negativne posledice, ki jih pitje predstavlja za slovensko prebivalstvo. Odločitev za sodelovanje v akciji je zdrava izbira, ki lahko prinese veliko koristi.
Pridružite se akciji 40 dni brez alkohola. (Foto: Freepik.com)
Pridružite se akciji 40 dni brez alkohola. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Na NIJZ pišejo, da gre namreč za dovolj dolgo obdobje, v katerem lahko že občutimo kje so bili prej prisotni negativni vplivi alkohola, ki jih nismo nujno povezovali s pitjem. Nekateri, ki se odločijo za prenehanje, zelo hitro poročajo o boljši kakovosti spanca, o bolj zdravi koži, o boljši presnovi, o večji telesni zmogljivosti in boljšem imunskem sistemu. Vplivi se ne poznajo samo na telesni ravni, ampak tudi na drugih področjih našega življenja, kot so boljši odnosi z bližnjimi in učinkovitejše soočanje z vsakodnevnimi izzivi. To obdobje lahko izkoristimo za gibanje na prostem, druženje s prijatelji na sprehodih in za ostale aktivnosti, za katere prej mogoče nismo našli časa ali energije. Vse to lahko že v kratkem času izboljša naše počutje.

Sodelavka NIJZ in psihologinja Karmen Henigsman, ki deluje na področju alkohola, je poleg tega izpostavila, da Slovenci gradimo kulturo, ki slovi po stiku z naravo, pohodništvu in športu na splošno. Kulturo, ki prisega na povezanost z lokalno skupnostjo in solidarno pomoč v stiski, čemur smo lahko pogosto priča. Na drugi strani pa predstavljamo tudi mokro kulturo, ki je prepojena z običaji pitja alkohola, ki nas spremljajo vse od dogodkov ob rojstvu do dogodkov ob smrti: “Še vedno smo na stopnji, ko si težko predstavljamo druženje brez alkoholnih pijač, kljub temu da nas vsakodnevno oblegajo novice o prometnih nesrečah, kriminalnih dejanjih, nasilju in zdravstvenih težavah, ki jih lahko neposredno povezujemo s pitjem alkohola.”

Dodala je, da je z alkoholom neposredno povezljivih kar 200 bolezenskih stanj in poškodb. Slednje ne predstavlja tveganje zgolj za osebe, ki so zasvojene z alkoholom, ampak tudi za osebe, ki pijejo na tvegan ali škodljiv način. “V teh kategorijah vsaj enkrat letno pije približno 55 % Slovencev, starih od 18 – 74 let. Najvišji odstotki so značilni za obdobje 18 – 24 let, kjer so tudi komaj zaznavne razlike med spoloma. Visoka je tudi registrirana poraba alkohola, ki je v letu 2022 znašala 10 l čistega alkohola, kar pomeni, da je vsak posameznik, starejši od 15 let, v povprečju porabil  95 l piva, 35 l vina in 3,6 l žganih pijač. Neregistrirana poraba alkohola vse te številke še zvišuje. Vsako leto se na dnevni ravni zgodita vsaj dve smrti, ki sta neposredno povezljivi s pitjem alkohola. Glede na trend, to pomeni v povprečju 850 smrti na leto. Vse te izgube bi lahko in bi jih želeli preprečiti,” pojasni Karmen Henigsman za NIJZ.

Nadaljuje, da so vplivi alkohola lahko tudi širši, saj lahko zmanjšuje naše zmogljivosti za delo, poglablja naše osebne stiske, tesnobne občutke in ogroža naše medosebne odnose, saj velikokrat posledice utrpijo tudi svojci in naši bližnji. “V tem tednu NACOA – društvo za pomoč otrokom alkoholikov, tudi posebej obeležuje mednarodni teden otrok alkoholikov, ki se morajo zaradi zasvojenosti starša prezgodaj soočati z negativnimi posledicami pitja alkohola. Pomembno je, da pozornost posvečamo tudi tem in s sodelovanjem v akciji pokažemo solidarnost do svojcev,”  kot pomembno poudari Karmen Henigsman.

Na NIJZ so preko programa Skupaj za zdravje, po Sloveniji vzpostavili možnost svetovanja za opuščanje tveganega in škodljivega pitja alkohola, ki je v lokalnem centru za krepitev zdravja ali zdravstveno vzgojnem centru, ki se nahaja v zdravstvenem domu, brezplačno dostopno vsakomur, ki želi pobliže pogledati svoj odnos do alkohola in ob podpori strokovnjaka najti način, kako lahko najbolj učinkovito zmanjša svoje pitje alkohola. Tako bosta lahko takšna zdrava izbira in uspeh tudi vir veselja in povezanosti, kot se glasi geslo letošnje akcije.

Za konec je Karmen Henigsman napovedala tudi obeležitev Dneva brez alkohola, ki ga bodo letos na NIJZ organizirali že šesto leto, in sicer bo v ta namen po Sloveniji potekalo 9 dogodkov konec marca in v začetku aprila.
 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

40 dni brez alkohola
Morda te zanima tudi:

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Izšla je februarska revija Vzajemnost 2024

V kakšni kondiciji je pokojninska blagajna, koliko znaš...

HPV povzroča tudi raka anusa. Sranje!

Še vedno premalo vemo o samih HPV virusih in njihovem p...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Izšla je marčevska revija Vzajemnost 2024

Zdravnik mora biti pacientu naklonjen, vzeti si mora ča...

Ekskluzivna pomladna ponudba: oddih v Termah Lendava po ugodnih cenah

Izkoristite ugodno ponudbo za oddih v Termah Lendava vs...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.