Ali je žvečilni gumi zares zdrav?

Ali žvečenje žvečilnega gumija zares pripomore k zdravju ustne votline? Ali lahko velika dnevna količina žvečilnega povzroči prebavne težave?
Žvečenje po jedi ima koristen učinek. (foto: freeimages.com)
Žvečenje po jedi ima koristen učinek. (foto: freeimages.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije so odgovorili na vprašanja, ali žvečilni gumi zares pomaga k boljšemu zdravju ustne votline in ali lahko povzroči prebavne težave:

Zdravstvene navedbe na živilih so navedbe o lastnostih živila, ki nam pomaga vzdrževati zdravje. Vse zdravstvene navedbe mora odobriti Komisija EU, potem ko jih Evropska agencija za varno hrano (EFSA) pregleda in pripravi znanstveno utemeljeno oceno njihove ustreznosti.

Za žvečilni gumi brez sladkorja (s sladili) so odobrene naslednje trditve:
- žvečilni gumi brez sladkorja pomaga nevtralizirati kislino v ustih, ki predstavlja tveganje za razvoj kariesa;
- žvečilni gumi brez sladkorja pomaga zmanjšati demineralizacijo zob, ki predstavlja tveganje za razvoj kariesa.

Na embalaži mora tudi pisati, koliko živila je treba uporabiti, da dosežemo navedeni koristni učinek in kako. Za žvečilni gumi brez sladkorja velja, da lahko ugodno stanje dosežemo, če ga žvečimo dva do trikrat na dan, po jedi ali pitju. Koristni učinek je dosežen, če ga žvečimo vsaj 20 minut. Na embalaži pa mora ravno tako pisati, da samo žvečenje ni dovolj in da je za zdravje ustne votline potrebna tudi pravilna, pestra in uravnotežena prehrana ter zadostno gibanje in ustna higiena.

Dobro je tudi vedeti, da lahko prekomerno žvečenje prevelikega števila žvečilk na dan deluje odvajalno.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

7 načinov za uporabo ostankov kave

Vsi vemo, da mrzla in postana kava ni niti približno ta...

Iz Jožičine kuhinje: "Škropivo" proti ušem

Iz Jožičine kuhinje prihaja malce drugačen recept, in s...

Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (13. - 19. 10. 2025)?

Ves čas boste z energijo Sonca v tehtnici pravi diploma...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Ne zavrzite je, tako koristna je kavna usedlina!

Ne boste verjeli, da je kavna usedlina lahko tako učink...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Intervju (spolnost v menopavzi): "V Sloveniji, ja, mi smo še nekoliko za časom"

V uredništvu MojaLeta.si smo mesec november posvetili p...

Ob pečenem kostanju se prileže tudi divje kostanjevo pivo!

Kako bi gledali, če bi vam na primer za malico postregl...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.