Ali veste, kaj pomenijo trditve na živilih?

Prehranska industrija za pospeševanje prodaje pogosto uporablja trike, s katerim pri kupcih ustvari domnevo, da ima živilo posebne lastnosti in da je zato boljše od konkurence.
	Prehranska industrija za pospeševanje prodaje pogosto uporablja trike, s katerim pri kupcih ustvari domnevo, da ima živilo posebne lastnosti in da je zato boljše od konkurence. (foto: Freepik.com)
Prehranska industrija za pospeševanje prodaje pogosto uporablja trike, s katerim pri kupcih ustvari domnevo, da ima živilo posebne lastnosti in da je zato boljše od konkurence. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Ker je zdravje vrednota, ki se najbolje prodaja, so najbolj mikavne prav trditve, povezane z njim. Kako priljubljena je tovrstna praksa, kaže tudi podatek, da so proizvajalci zgolj pri oglaševanju antioksidativnih lastnosti poskusili z več kot dvesto trditvami. Evropska komisija za varno hrano je prepovedala vse razen osmih.

Katere trditve torej najpogosteje zasledimo na živilih in kdaj se lahko uporabljajo? Navedeno velja tudi za izpeljanke posameznih trditev, na primer »zmanjšana vsebnost maščob«, »manj sladkorja«, nizkoenergijsko« ipd.

Low energy (nizka kalorična vrednost)
Trditev, da ima živilo nizko energijo, in katera koli trditev s podobnim pomenom za potrošnika, se lahko uporablja le, če izdelek ne vsebuje več kot 40 kcal (170 kJ) na 100 gramov (velja za trdne snovi) ali če ne vsebuje več kot 20 kcal (80 kJ) na 100 mililitrov (velja za tekočine). Za namizna sladila velja omejitev 4 kcal (17 kJ) na porcijo.

Brez kalorij
Trditev je dovoljena za izdelke, ki ne vsebujejo več kot 4 kcal na 100 gramov živila ali pijače.

Manj maščob
Trditev je dovoljena za živila, ki ne vsebujejo več kot 3 grame maščobe na 100 gramov živila ali ne več kot 1,5 gramov maščobe na 100 mililitrov pijače. Za posneto mleko velja omejitev 1,8 gramov maščobe na 100 mililitrov mleka.

Brez maščob
Trditev je dovoljena za živila, ki ne vsebujejo več kot 0,5 gramov maščobe na 100 gramov živila ali na 100 mililitrov pijače. Za posneto mleko velja omejitev 1,8 gramov maščobe na 100 mililitrov mleka. Trditev v obliki X% maščobe (na primer 0%, 5% ipd.) je prepovedana.

Manj nasičenih maščob
Trditev je dovoljena za živila, v katerih vsota nasičenih maščobnih kislin in transmaščobnih kislin v izdelku ne presega 1,5 gramov na 100 g za trdne snovi ali 0,75 gramov na 100 ml za tekočine. Vsota nasičenih maščobnih kislin in transmaščobnih kislin ne sme zagotavljati več kot 10 odstotkov energije.

Brez nasičenih maščob
Trditev, da živilo ne vsebuje nasičenih maščob, se lahko uporablja le za živila, v katerih vsota nasičenih maščob in transmaščobnih kislin ne presega 0,1 g rama na 100 gramov oziroma na 100 mililitrov, če gre za pijače.

Nizka vrednost sladkorja
Trditev, da ima živilo nizko vsebnost sladkorjev velja za izdelke, ki ne vsebujejo več kot 5 gramov sladkorjev v 100 gramih oziroma mililitrih.

Brez sladkorja
Trditev, da je živilo brez sladkorja, se lahko uporablja le za izdelke, ki vsebujejo največ 0,5 gramov sladkorjev na 100 g ali 100 ml.

Brez dodanega sladkorja
Trditev, da sladkorji niso dodani hrani, pomeni, da izdelek ne vsebuje nobenih dodanih mono- ali disaharidov ali česarkoli drugega, kar se uporablja za slajenje. Če so v živilu naravno prisotni sladkorji, mora biti to na etiketi posebej navedeno.

Manj soli
Trditev, da ima živilo nizko vsebnost natrija / soli se lahko uporabi le za izdelke, ki vsebujejo največ 0,12 g natrija ali enakovredno vrednost soli, na 100 gramov oziroma na 100 mililitrov. Pri vodah (izjema so naravne mineralne vode), vrednost ne sme presegati 2 miligrama natrija na 100 mililitrov.

Brez soli
Trditev je dovoljena za izdelke, ki vsebujejo največ 0,005 g natrija ali enakovredno vrednost soli, na 100 gramov oziroma 100 mililitrov.

Vir prehranskih vlaknin
Trditev, da je izdelek vir prehranskih vlaknin, se lahko uporablja za izdelke, ki imajo vsaj 3 grame vlaknin v 100 gramih ali vsaj 1,5 gramov vlaknin na vsakih 150 kcal svoje energetske vrednosti.

Vir beljakovin
Trditev, da je hrana vir beljakovin, se lahko uporablja za živila, v katerih beljakovine predstavljajo najmanj 12 odstotkov energijske vrednosti.

Vir omega-3 maščobnih kislin
Trditev, da je hrana vir omega-3 maščobnih kislin, se lahko upotablja za izdelke, ki vsebujejo vsaj 0,3 g alfa-linolenske kisline na 100 gramov živila oziroma na 100 kcal njegove energijske vrednosti in ali vsaj 40 mg vsote eikosapentaenojske kisline in dokozaheksaenske kisline na 100 gramov živila oziroma na 100 kcal njegove energijske vrednosti.

Vir:
NIJZ
Eurostat
Evropska komisija za varno hrano
Inštitut za nutricionistiko

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

TELOVADIMO: Kako lahko izboljšamo koordinacijo (+video z vajami)?

Z enostavnim testom preverite, kako dobra (ali slaba) j...

HPV povzroča tudi raka anusa. Sranje!

Še vedno premalo vemo o samih HPV virusih in njihovem p...

Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo, poplavo (odgovarja strokovnjakinja)?

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Klopov nadpovprečno veliko, predvsem v prestolnici

Neuradni rezultati monitoringa klopov kažejo, da je let...

Vlada krči javna sredstva za pisano slovensko besedo

Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri Gospod...

Živahni prvomajski prazniki v Portorožu in Piranu

V Portorožu in Piranu so turistično leto začeli v pozit...

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.