Banke znižale cene za plačilo položnic

Pregled ponudbe je pokazal, da so nekatere banke za upokojence občutno znižale cene za plačilo položnic. S tem so pokazale več družbene odgovornosti, seveda pa se tudi zavedajo, da bi lahko njihove stranke odšle drugam.
Pri plačevanju položnic lahko prihranite. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Pri plačevanju položnic lahko prihranite. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Večina bank v reklamah poudarja svojo skrb za upokojence, ki jo kažejo s ponudbo posebnih produktov, ki so prikrojeni za potrebe upokojencev. Pa se "upokojenski" bančni računi resnično razlikujejo od "navadnih"? Ali starejšim zares prinašajo ugodnosti? Na Zvezi potrošnikov Slovenije so pregledali ponudbo bančnih računov za upokojence in preverili, kako lahko upokojenci še dodatno prihranijo pri bančnih stroških.

Med nami je več kot 680.000 upokojencev, ki imajo tudi pri finančnem poslovanju zelo različne potrebe in želje. Medtem ko nekateri že redno uporabljajo sodobne načine poslovanja z banko, imajo drugi raje preproste in pregledne bančne storitve. Čeprav upokojenci v povprečju opravijo nekoliko manj plačilnih transakcij, pa jih visoki stroški poslovanja z banko zaradi manjših dohodkov bolj prizadenejo. To še posebej velja za tiste, ki ne uporabljajo interneta. Prav za te upokojence so možnosti, katero banko izbrati, še bolj omejene, saj mora biti poslovalnica izbrane banke v bližini njihovega doma.

Upokojenski račun je praviloma ugodnejši od klasičnega
Seveda ob upokojitvi ni obvezno odpreti upokojenskega računa. Mimogrede, zanj morate v banki izkazati, da imate status upokojenca. To lahko storite s kartico upokojenca, potrdilom o prejemanju pokojnine, ali z odločbo o upokojitvi. Upokojenski račun se razen po imenu in morebitnih ugodnostih bistveno ne razlikuje od klasičnega. Na splošno velja, da bo banka kreditno sposobnim upokojencem omogočila redni in izredni limit. Tistim, ki so imeli na klasičnem računu urejeno katero od »nadstandardnih« storitev (npr. večjo dovoljeno prekoračitev stanja na računu ali pa višji dnevni limit), pa se ji(m) ne želijo odpovedati, priporočajo na ZPS, naj v banki povprašajo, ali jih omogoča tudi upokojenski račun.

Primerjava stroškov pri posameznih bankah je pokazala, da večina ponuja upokojencem vsaj manjše popuste, na primer pri stroških vodenja računa in pri posameznih plačilih. Banke za poslovanje z računom zaračunajo dokaj nepregledno množico različnih storitev, zato jih je mogoče primerjati med seboj le tako, da izračunamo skupne letne stroške poslovanja.

Prihranki so odvisni od obsega in načina poslovanja z banko
Izračun skupnih letnih stroškov poslovanja z banko so na ZPS opravili za dva tipična upokojenca, ki poslujeta z banko na različne načine:

Upokojenec 1 posluje z banko na tradicionalen način, torej na bančnem okencu. Tam vsak mesec plača pet položnic, drugih stroškov z banko pa nima.

Upokojenec 2 uporablja spletno bančništvo, vsak mesec plača šest položnic in trikrat dvigne gotovino na bankomatu druge banke. Poleg tega ima odprt še en trajni nalog in eno direktno obremenitev, uporablja pa tudi kartico z odloženim plačilom.

Kako do prihranka pri poslovanju na bančnem okencu?
Večina bank bo upokojencu, če posluje na bančnem okencu, ponudila dodatne ugodnosti. Očitno so kritike ZPS in pritožbe potrošnikov o dragem plačevanju položnic zalegle, saj kar nekaj bank omogoča upokojencem dobrodošle popuste. Na portalu Zveze potrošnikov Slovenije lahko v tabeli pogledate, koliko lahko pri določeni banki prihranite in katere banke nudijo še posebne ugodnosti za upokojence.

Ne uporabljajte dragih položnic
Prihranite pa lahko še na druge načine. Velja razmisliti, da bi začeli svoje redne obveznosti poravnavati z direktno obremenitvijo, namesto, da jih plačujete s položnico. To pomeni, da bo banka vsak mesec z vašega bančnega računa samodejno odvedla znesek, ki ste ga dolžni za plačilo stroškov vode, elektrike, ali pa za uporabo mobilnega telefona. Plačevanje z direktno obremenitvijo, po domače s »trajnikom«, je namreč vedno ugodnejše, kot je plačevanje s položnico. Dogovor o plačevanju z direktno obremenitvijo sklenete lahko neposredno s svojim dobaviteljem storitev. Upokojenec, ki je položnice doslej plačeval na bančnem okencu, lahko svoje letne bančne stroške zmanjša tudi za precej več kot 100 evrov.

Kako še lahko plačujete račune?
Tisti, ki ne uporabljajo spletne banke, lahko nekaj prihranijo tudi s plačilom položnic na nekaterih posebnih bankomatih svoje banke. Takšen način plačila ponuja nekaj bank, vendar je praktičen preizkus plačila pokazal, da potrebujemo za to nekaj občutka za tehniko. Če že uporabljate internet, velja razmisliti tudi o tem, da bi svoje obveznosti poravnavali prek spletne banke, kar bo ceneje. V nekaterih mestih so dobrodošla ugodnost tudi mestne blagajne, ki za omejen nabor storitev (običajno gre za javne storitve in lokalna podjetja) omogočajo brezplačno plačilo položnic. Če je tudi pri vas tako, lahko preverite na svoji občini.

Prihranki tudi za uporabnike spletne banke
Tudi uporabniki spletne banke, še posebej tisti, ki uporabljajo več različnih bančnih storitev, lahko z dobro odločitvijo prihranijo. Banke tudi pri upokojenskih računih praviloma omogočajo nekoliko cenejše poslovanje. Stroške je mogoče zmanjšati še za kakšno desetino, če svoje obveznosti namesto s položnicami plačujete z direktnimi obremenitvami. Največje prihranke pa si lahko obetate, če zamenjate banko: razlika med najmanj in najbolj ugodno banko je namreč dobrih 60 evrov letno.

 
Še več informacij boste našli TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

BALDRIJAN: zmanjšuje tesnobo, pomirja, lajša bolečine, deluje proti nespečnosti...

Baldrijan (znanstveno Valeriana officinalis), se zaradi...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost in gibljivost (VIDEO)

Dandanes se srečujemo z vse večjo problematiko omejene ...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Astro napoved za vsa znamenja: Kaj vas čaka ta teden (8.4. - 14.4.2024)?

Sonce in Venera v znamenju ovna vas bosta ščitila pred ...

Metka Klevišar: ŠELE SEDAJ JE IZVEDEL, DA JE ZEMLJA PLOŠČATA

Googlu lahko postaviš katerokoli vprašanje in dobiš odg...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.