Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena iz testenin, ki jih prelijemo z bešamelom ali paradižnikovo omako, ter spečemo v pečici. Danes bomo pripravili klasične pečene testenine s cevastimi testeninami, mesno omako in pečene v pečici.
Klasične pečene testenine so pri Italijanih pogosto na mizi kot predjed pri nedeljskem kosilu.  (Foto: Karmen Valant)
Klasične pečene testenine so pri Italijanih pogosto na mizi kot predjed pri nedeljskem kosilu. (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Recept za pečene testenine:

1/2 kg cevastih testenin
sol
600 ml paradižnikove mezge
1 čebula
3 žlice olivnega olja
65 g moke
muškatni orešček
Sestavine za ragu:

100 ml rdečega vina
400 g mletega govejega mesa
1 korenček
sol in poper
Sestavine za bešamel omako:

1/2 l mleka
60 g masla
4 žlice naribanega parmezana
sol po okusu

PREBERITE TUDI: Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Za pripravo pečenih testenin najprej pripravimo bešamel, ki mora biti zelo gost. Najprej v ponvi posebej počasi segrevamo mleko. V drugi posodi počasi segrejemo maslo, dodamo moko in mešamo na nizkem ognju. Mešanico nato poparimo z vročim mlekom in močno mešamo, da se ne naredijo grudice. Posolimo, premešamo, odstavimo z ognja in dodamo muškatni orešček. Ponovno postavimo na ogenj in počasi kuhamo, da se omaka zgosti.

Lotimo se priprave raguja za testenine. V ponvi segrejemo olivno olje, dodamo drobno sesekljano čebulo,ter očiščen in na majhne koščke narezan korenček. Premešamo in pražimo na nizek ognju, nato dodamo mleto meso in ga dobro prepražimo. Prilijemo rdeče vino, zavremo in počakamo, da vino izhlapi. Dodamo paradižnikovo mezgo in počasi kuhamo 40 minut.

V večjem loncu zavremo vodo in damo kuhat testenine, odstavimo jih dve minuti preden bi bile kuhane al dente, saj jih bomo še pekli v pečici. Testenine odcedimo, dodamo ragu in bešamel, ter vse skupaj dobro premešamo. Dodamo polovico naribanega parmezana in spet premešamo. Pekač dobro namastimo in vanj položimo testenine z omako, čez nasujemo preostali nariban sir.

Pečico segrejemo na 180 stopinj C in pečemo toliko časa, da se jed po vrhu zapeče. Ko so testenine pečene, jih vzamemo iz pečice, jih pustimo nekaj minut počivati in jih nato postrežemo.

PREBERITE TUDI: Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Testenine Pasta al forno Pečene testenine v pečici Kosilo Recept
Morda te zanima tudi:

Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo, poplavo (odgovarja strokovnjakinja)?

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki...

Ideja za kosilo: Mesne kroglice s paradižnikovo omako

Čufte ali mesne kroglice so priljubljena jed iz mletega...

Super recept za tiramisu v lončku

Tiramisu v lončku je odlična sladica, ki jo pripravimo ...

Ideja za kosilo: Pražena jetrca z žajbljem

Pražena jetrca so tradicionalna jed. Lahko uporabimo sv...

Ideja za kosilo: Marinirana svinjska ribica

Marinirana svinjska ribica je kulinarična poslastica, z...

RECEPT: Domača marmelada iz gozdnih jagod

Za pripravo božanske domače marmelade iz gozdnih jagod,...

Iz Jožičine kuhinje: Krema v kozarčkih z belo čokolado in malinami ali jagodami

Obožujem kreme v kozarčkih, ker so hitro pripravljene i...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Iz Jožičine kuhinje: Bezgov sirup z okusom mete in maline

Recept za bezgov sirup, ki je osvežilen in okusen. Z ok...

Recept: Stročji fižol v slanici

Jožica tokrat z nami deli recept za stročji fižol v sla...

Recepti za zdrava kosila: Polnjene paprike z rjavim rižem

Tokrat recept za odlično, okusno zdravo kosilo. Polnjen...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.