Bavarska - kjer se prepletajo zgodovina, kultura in naravne lepote (2/2 strani)

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Mestece, katerega prebivalci so vsi igralci
Če potujete po Bavarski in ste navdušenci nad spektakularnimi prizori, potem potepanje načrtujte tako, da boste ravno ob pravem času v mestu Oberammergau. Mesto, ki ponuja tipično bavarsko idilično podobo, je obenem tudi kraj, ki živi in diha za veliko gledališko uprizoritev Kristusovega pasijona, ki se že od leta 1634 v tem mestu odvija natanko vsakih deset let. V predstavi sodeluje približno 2.500 igralcev, najbolj zanimivo pa je, da v njej lahko nastopajo le prebivalci mesta Oberammergau. Ker mesto ni ogromno – ima le približno 5.000 prebivalcev – to pomeni, da v času predstave v njej sodeluje vsak drugi prebivalec mesta. Tako so nekateri meščani v različnih vlogah nastopili že večkrat, najprej kot otroci in potem kot odrasli. Najstarejši »igralec« zadnje uprizoritve v letu 2010 je štel kar 94 pomladi. Sama predstava traja pet ur, z vmesnimi premori, v najštevilčnejšem prizoru pa je na odru hkrati kar 900 nastopajočih. Priprave na pasijon se začnejo že več kot leto pred pričetkom pasijona in zanimivo je, da si morajo moški že leto prej puščati dolge lase in brado.

Če bi si predstavo radi ogledali tudi vi, morate na naslednjo počakati do leta 2020 (predstave se začnejo odvijati v maju). Toda pozor! Ker je pasijon tako zelo znan in resnično vreden ogleda, se boste za nakup vstopnice morali potruditi. Organizatorji priporočajo nakup že dve leti prej, saj sicer ne boste dobili možnosti za ogled, ker so vstopnice tako hitro razprodane. V času našega obiska predstave ni bilo na sporedu, smo pa delček te veličastne igre doživeli v muzeju pasijona, kjer smo si ogledali kostume, ogromne klobuke, ščite, ki so jih izdelali domačini sami. Tam smo se lahko dotaknili tudi 200 let stare mize zadnje večerje in na lastni koži preizkusili 60 kilogramov težaki, šestmetrski križ, ki ga mora igralec, ki upodablja Kristusa, na svojem hrbtu sam zvleči na oder. Občutek veličastnosti te »mestne« predstave ponuja tudi impresiven gledališki oder, ki so ga zgradili prav za ta namen. Prijazni domačini kadarkoli z veseljem povedo marsikaj zanimivega o predstavi in zaodrju, zato se le ustavite v tem posebnem bavarskem mestecu, ko boste odkrivali lepote Bavarske.

Očarljiv sprehod po zgodovinskem mestecu Füssen
Pred odhodom domov, se nam je ponudila priložnost še za odkrivanje čarobnosti mesteca Füssen, ki leži le pet kilometrov od avstrijske meje in ima kar 700-letno tradicijo. Füssen je hkrati tudi najvišje ležeče bavarsko mesto, posebej priljubljeno za počitnikovanje družin z otroki. Naša druščina je mesto »okusila« tudi skozi želodec. Skozi zgodovinski del mesto smo se namreč sprehodili tudi tako, da smo na določenih lokacijah lahko vase pospravili tipično bavarsko krompirjevo juho, »kässespatzen« - posebne njokce s sirovo omako in za posladek še bavarske palačinke z jabolki. Vsak kotiček mesta je prežet z zgodovino, vse do najvišje točke, kjer se razprostira mogočna baročna stavba, nekdanji samostan, s katerega smo lahko občudovali oranžno obarvano nebo nad Bavarsko, s katerim smo se od te čarobne pokrajine tudi poslovili.

Toda, ne za dolgo. Dežela Bavarska nas je očarala, nas tudi malo zasvojila, se zasidrala v naše misli in telo, zato se še vrnemo ter raziščemo še vse, za kar nam je tokrat zmanjkalo časa.

***
Namigi za obisk
Če bi radi odkrivali lepote Bavarske tudi vi, vam ponujamo nekaj spletnih povezav, kjer boste našli več informacij o različnih možnostih za potep po tej deželi, preverili nastanitve, različne dogodke ...:
- http://www.bavaria.by/ (e-brošura Bavarske: http://www.bavaria.by/the-real-bavaria-brochure-an-original-holiday)
- http://www.germany.travel/en/travel-information/federal-states/bundeslaender_1/bavaria/bayern.html
- http://www.muenchen.de/int/en.html (München und Umgebung)
- https://www.chiemsee-alpenland.de/ (Chiemsee Alpenland)
- http://en.bayerischer-wald.de/


Če česa slučajno ne boste našli, lahko pišete na e-naslov: info@ostbayern-tourismus.de, kjer vam bodo prijazno odgovorili na vsa vprašanja, da boste lahko naredili načrt za potep po svojem okusu.

Preberite si tudi prvi del našega potepanja po Bavarski - deželi gostoljubja, čudovite narave in piva TUKAJ
< Nazaj na začetek članka
Stran: 1 2

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.