Nevrološka bolezen migrena je ena izmed pogostejših kroničnih bolezni modernega časa, ki močno znižuje kakovost življenja.
Večina bolnikov med migrenskim napadom, ki lahko traja od štiri ure pa tudi do tri dni, ne more (normalno) delovati. K temu so še posebej nagnjene ženske, stare od 18 do 44 let.
Poleg protibolečinskih terapij, ki vplivajo na blaženje bolečine, toda ne zdravijo pa vzroka, lahko na izboljšanje vpliva tudi prehrana.
Več rib in manj rastlinskih olj
Aktualne znanstvene raziskave so pokazale, da so bolniki z rednimi migrenskimi napadi ob spremembi prehrane doživeli občutne spremembe. Ko so v svoje življenje vpeljali dieto z več ribjimi olji in zmanjšali vnos rastlinskih olj, so se napadi zmanjšali, nekaterim pa celo popolnoma izginili.
Več omega-3 maščobnih kislin, ki jih najdemo v ribah in školjkah, ter čim manj linolne kisline, ki jo najdemo v kokosovem, sončničnem, oljčnem, sezamovem in orehovem olju pa tudi v jajcih, obeta izboljšanje na področju migren.
Poletni meseci ponujajo boljšo možnost za vnos večjega števila rib v telo, seveda pa je pri vsej prehrani, ki jo zaužijemo, zelo pomembna tudi njena kakovost. Zato ne pozabite: Kratke prehranske verige in preverjen izvor bo pomenil tudi boljšo kakovost snovi, ki jih vnesemo v telo.
PREBERITE TUDI: 6 naravnih nasvetov za lajšanje glavobola