"Sezona gripe je v teku in morate ustrezno ukrepati, da prehlad in gripa ne pokvarita vaših zimskih užitkov"

Z Zlatko Dreo, naturopatinjo in holistično iridiologinjo smo se pogovarjali o tem, kako nam do boljšega zdravja v zrelih letih lahko pomaga naturopatija in na kaj moramo biti pozorni predvsem v zimskem času, če želimo ohraniti močan imunski sistem ter se ubraniti pred gripo in virusi. Več o krepitvi zdravja v zanimivem intervjuju.
Z naturopatskimi tehnikami lahko krepite imunski sistem. (Foto: Freepik.com)
Z naturopatskimi tehnikami lahko krepite imunski sistem. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Ga. Zlatka Dreo, najprej nam razložite, kaj je naturopatija?

Holistično-naturopatski pristop zdravljenja bolezni temelji na človeškem bitju, kot celoti. Celostno zdravljenje lahko zajema veliko različnih metod konvencionalne in alternativne medicine, toda glavna tema vseh je, da človek na koncu zgradi boljši, bolj uravnotežen občutek ljubezni do sebe. Zdravljenje temelji na štirih glavnih elementih človeka: um, telo, duša in okolje. Vsi elementi morajo biti med seboj usklajeni. Do samozdravljenja lahko pride, če najdemo vzroke, ki so sprožili neravnovesje. V naturopatiji se vedno poišče vzrok bolezni in se s pomočjo naravnih tehnik vzpodbudi življenjska energija, ki pripelje do zdravja. Naturopat krepi zdravje in ne zdravi. Naturopat aktivira procese samozdravljenja z različnimi naturopatskimi tehnikami. Namen naturopatije je maksimalno okrepiti vitalno energijo pri zdravljencu, da bodo tudi zdravila bolje delovala, lažje se bodo absorbirala. Naturopat ne postavlja diagnoz, postavi pa terapijo z naturopatskimi tehnikami, ki posamezniku ne smejo škoditi.

NAČELA NATUROPATIJE

Izhajajo iz HIPOKRATA (400 pr. n. št.), ki je verjel, da je potrebno obravnavati osebo celostno, pri iskanju vzroka bolezni in uporabiti naravne zakone za spodbujanje zdravljenja. Naturopatija upošteva svoja načela:

  • Zdravilna moč narave - narava ima prirojeno sposobnost zdravljenja.
  • Ugotovite in zdravite vzrok - vedno obstaja osnovni vzrok, naj bo to fizični ali čustveni.
  • Ne škodujte – naturopat nikoli ne bo uporabil sredstva, ki bi škodila zdravju.
  • Obravnava osebo celotno - pri pripravi načrta zdravljenja se upoštevajo vsi vidiki človekovega bitja.
  • Naturopat je kot učitelj - zdravljenca pooblašča, da prevzame odgovornost za svoje zdravje.
  • Preventiva - preprečevanje je boljše od zdravljenja - naturopat lahko odstrani strupene snovi in situacije iz bolnikovega načina življenja, da prepreči bolezni.

Za koga so primerni naturopatski pregledi?

Naturopatska pomoč je primerna za vse starosti in za vsako bolezensko stanje, saj ne zdravimo, temveč krepimo zdravje z določenimi tehnikami za naravno zdravljenje. Primerna je za vse, ki želite izboljšati zdravje s preventivo, ne glede na to, ali gre za akutno ali kronično obolenje.

Zlatka Dreo (Foto: osebni arhiv)

Foto: Zlatka Dreo

Kako lahko naturopatija pomaga starejšim?

Naturopatija je lahko še posebej koristna za starejše, saj lahko pomaga pri ohranjanju splošnega zdravja, povečanju življenjske energije in podpori funkciji imunskega sistema. Staranje je naraven proces, ki ga lahko pospešimo ali ohranimo v mejah normale, odvisno od prehrane, prehranjenosti in življenjskega sloga. Vsak je odgovoren za svoje zdravje, pomemben je da prevzema odgovornost za lastno dobro počutje. Naturopatija lahko pomaga pri različnih težavah, s katerimi se srečujejo starejši, kot je zmanjšana absorpcija hranil, težave s kostno gostoto, hormonsko neravnovesje, kardiološke težave, artritis in drugi zdravstveni izzivi.

V kakšnih primerih je še posebej priporočljiva?

Raven želodčne kisline se s starostjo običajno zmanjša, kar spremeni prebavno zmogljivost. Eden od rezultatov je lahko zmanjšana absorpcija hranil, kot so B12, kalcij, železo in magnezij.

Potrebe po količini hrane se s starostjo zmanjšujejo, kot se zmanjšuje mišična masa in nivo aktivnosti, vendar se zato povečuje potreba po določenih hranilih- dodatki, ki izboljšajo delovanje starajočega telesa.

Posebej po menopavzi je potrebno skrbeti za kostno gostoto, kar lahko vodi v osteoporozo, pri obeh spolih. V starosti se srečujemo z padom ravnovesja hormonov, kar vpliva na različne bolezni in počutje. Priporočljiva je pravilna izbira živil osredotočena na zdravje kosti. Vitamini K, C in D skupaj z magnezijem in kalcijem so koristna hranila za zdravje kosti. V starosti se pojavi tudi siva mrena, kardiološki problemi, zamašene žile in gosta kri, artritis, obraba hrustanca, čustveno nelagodje, depresija in še mnogo drugih nevšečnosti. Vsako telo je unikatno in ga tako tudi naturopat obravnava in ugotovi, kakšno terapijo uporabiti za boljše počutje.

Kako naturopatija iz vidika zdravja in človeškega organizma obravnava čas zime?

V zimskem času naturopatija poudarja pomembnost krepitve imunskega sistema. Priporoča se uživanje živil, bogatih z antioksidanti, vitaminom C, ingverjem, česna, čebule in drugimi naravnimi sestavinami, ki lahko podpirajo telo. Pravilna prehrana je ključna, saj lahko s pravilno izbiro okrepite telo in preprečite bolezni.

Foto: Freepik.com

Kaj priporočate kot preventivo po zimi – za krepitev oz. ohranjanje močnega in odpornega telesa, organizma in imunskega sistema?

Ob prvih znakih bolezni zmanjšajte vnos sladkorja in živil, ki tvorijo sluz, kot je rdeče meso, beli sladkor, belo olje, pšenični izdelki, mlečni izdelki, kruh, jajca, soja, in se osredotočite na zelenjavne juhe – te podpirajo imunski sistem telesa in spodbujajo razmnoževanje zdravih črevesnih bakterij.

Sezona gripe je v teku in morate ustrezno ukrepati, da nepotrebni prehlad in gripa ne pokvarita vaših zimskih užitkov. Ko ljudje zbolijo, običajno posežejo po antibiotikih. Toda gripo povzroča virus in nepremišljeno uživanje antibiotikov vodi do poškodb črevesja.

IZOGIBAJTE SE UŽIVANJU HRANE, KI ZAVIRA IMUNSKI SISTEM
Kofein, beli sladkor, hrana z visoko vsebnostjo maščob in alkohol zavirajo vaš imunski sistem. Če uživate veliko hrane z visoko vsebnostjo maščob, lahko pride do zamašitve limfnega sistema, kar omejuje sposobnost telesa, da se očisti okužbe. Z izogibanjem takšnim živilom se lahko postopoma povečate naravna obramba telesa.

ZMANJŠUJTE STRES IN MISLITE POZITIVNO
Življenje je danes polno negativnih izzivov in nas pahne v stres, osamljenost, depresivnost. Zato je pomembno, da se čim več gibljete: greste v naravo, sprehod, privoščite si masaže, pedikure, razvajajte se. S prijatelji se srečujte, vsaj enkrat tedensko. Ko pridejo negativne misli, morete vedeti, kam morate na obisk, da preženete stres in tesnobo. Dobro počutje je prva obramba pred boleznijo.

NE POZABITE PITI
Zima je čas, ko so ljudje najbolj dehidrirani. Starejši pozabijo piti, mlajši pa nimajo časa. Zato pijte toplo vodo, vsaj na sobni temperaturi po požirkih vsake pol ure. To pomaga celicam, da se prečistijo in je bolj učinkovito kot pitje dva decilitra tekočina naenkrat. Pijete lahko tudi toplo vodo z dodatkom limone, na tešče, da razstrupite svoje telo.

Foto: Freepik.com

NE JEJTE POZNIH VEČERIJ – pozimi lahko imate zadnji obrok ob 18 uri. Notranji organi imajo svoje zakonitosti in pazite, da jih ne poškodujete.

Kakšna živila je priporočljivo uživati v času zime?

Po tradicionalni kitajski medicini je zima čas, da si okrepimo svoje ledvice za celo leto. V ledvicah se nahaja naša življenjska energija. Če nas zebe je lahko to znak, da imate ledvice v deficitu. Zato jih moremo krepiti z živili, ki so bele in črne barve, ter veliko piti vode. Ledvice imajo rade sol, zato so že naše babice kuhale enolončnice:

joto s fižolom in kislo zelje
bujto repo s svinskim mesom
pasulj s prekajenim mesom
ričet z ješprenovo kašo
veliko žgancev z ocvirki in pozimi predvsem svinjsko meso, ki greje telo. Zato imamo Slovenci tudi rek, če se dobro počutimo rečemo: »Imam se tako dobro, kot bubrek (ledvice) v loju(mast)!«

Ledvice imajo rade veliko navadne tople vode temperature nad 30 stopinj. Pozimi je potrebno jesti veliko prekuhane zelenjave, enolončnice naj imajo največ tri zelenjave. Pri prekuhani zelenjavi ne potrebuje telo veliko energije za predelavo in s tem ne obremenjujemo ledvic.

Ledvicam je všeč vsa temno zelena, listnata zelenjava: špinača, blitva, solate…, fižol, sezam, grah, leča, kostanj, čičerika, bob, bučna in lanena semena, mandlji, lešniki in orehi. Zima je čas počitka, tako da zmanjšate napore in si krepite moči za pomlad.

Foto: Freepik.com

Morda lahko z nami podelite tudi kakšen recept ali primer jedilnika?

Pozimi ima naša družina najraje ričet.

Recept za ričet s prekajeno slanino:

200 gramov ješprenja

150 gramov fižola

40 gramov maščobe

80 gramov čebule

40 gramov prekajene slanine

120 gramov korenja

peteršilj

lovorjev list

Zvečer namočimo posebej fižol in ješprenj in ju naslednji dan tudi vsakega posebej skuhamo. Nikoli, ko kuhamo žita in fižol, ne pokrivamo s pokrovko! K vsakemu dodamo lovorjev list. Na maščobi zarumenimo drobno sesekljano čebulo, dodamo na kocke narezano slanino in narezan korenček.

Vse dobro podušimo in jo skupaj s kuhanim fižolom dodamo k kuhanemu ješprenju. Vse skupaj premešamo in nato dodamo strt česen in drobno sesekljan svež peteršilj.

Kaj je najslabše kar lahko naredimo svojemu organizmu v času zime?

Najslabše, kar lahko naredite svojemu telesu pozimi je, da vas zebe in se ne oblečete, da jeste hrano, ki jo ta letni čas ne ponuja (češnje, jagode, maline, paradižnik, kumarice..), jeste sladoled in vse kar je mrzlo.

Pokukajmo še malce naprej. Po zimi prihaja pomlad. Kaj pa pride v ospredje v času pomladi?

Po tradicionalni kitajski medicini pride po zimi- času ledvic, pomlad je povezana z jetri, pomembnim organom, imenovanim tudi "kemična tovarna" človeka, saj opravlja 1500 osnovnih funkcij. Deficit jeter(primanjkljaj energije v jetrih) se v spomladanskih dneh kaže v težavah s senenim nahodom, dermatitisom, izpadanjem las, prekomernim izpadanjem las, mastnimi lasmi, prhljajem, psoriazo, rozaceo, solzenjem oči, bolečinami v križu, povišanim holesterolom, bolečinami v mišicah in kosteh ter drugimi težavami. Če ste spomladi utrujeni in brez energije, to lahko pomeni, da niste dovolj skrbeli za svoje ledvice v zimskem času.

Zlatka Dreo je priznana diplomirana tradicionalna naturopatinja, holistična iridiologinja in terapevt svetovalec, je tudi predavateljica in svetovalka znane slovenske izobraževalne institucije IZZA. Več o njej lahko najdete na spletni strani ozdravi.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Naturopatija Zlatka Dreo Prehladna obolenja Gripa Zdravje
Morda te zanima tudi:

Zeliščarka svetuje: 5 spomladanskih divjih rastlin, ki so zakladnica hranil

Ko se zemlja prebuja iz zimskega spanca, nam narava pon...

RAZISKAVA: Samo z vretjem lahko uničimo do 90% mikroplastike v vodi iz pipe

Kot kažejo najnovejše raziskave, bi lahko samo z vretje...

Ginko biloba – izboljšuje spomin, krepi možgane, lajša depresijo, niža krvni tlak

Gnko biloba je darilo narave. Kitajci ga imenujejo kar ...

FMD DIETA – ste že slišali za njo? Dieta, ki deluje enako kot post, a ni postenje

Ste že slišali za FMD dieto? To je posebna dieta, ki po...

Zakaj je soda bikarbona farmaciji trn v peti?

Soda bikarbona je že dolgo časa predmet mnogih raziskav...

Rožmarinov pripravek proti izpadanju las (preizkušen recept ambasadorke Jožice)

Naša ambasadorka Jožica z nami deli učinkovit recept za...

4 živila, ki pomagajo znižati visok krvni tlak

Nekatera živila vsebujejo snevi, ki še posebno blagodej...

5 shujševalnih trikov BREZ DIETE!

Preverite pet shujševalnih trikov, s katerimi boste izg...

Celulit: Nikoli ni prepozno, da se ga znebite!

Preverite, kateri so naravni sovražniki celulita, ki ji...

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.