Časovni stroj nas bo popeljal v obdobje med obema vojnama

Moj čas > Dogodki | piše: Thermana Laško | 12.9.2018
V Laškem potekajo priprave na tematski kulturno in etnografsko obarvan dogodek, ki bo obiskovalce popeljal v zgodovino.
Vabljeni v Laško! (foto: Thermana Laško)
Vabljeni v Laško! (foto: Thermana Laško)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

V soboto, 22. 9. 2018, bo med 9. In 13. uro v starem mestnem jedru Laškega potekala tematsko zasnovana prireditev, ki poteka pod krovno organizacijo Turističnega društva Laško, v sodelovanju z Zvezo Možnar, Muzejem novejše zgodovine Celje, Knjižnico Laško, Osnovno šolo Primoža Trubarja Laško ter mnogimi društvi, podjetji in posamezniki iz občine Laško.

Dogajanj v mestnem središču bo letošnje leto ponujal pester nabor aktivnosti in prikazov, v katera bodo vključena tako lokalna društva kot posamezniki in institucije.

Za vse literarne navdušence bo v organizaciji Knjižnice Laško na vrtu pred knjižnico potekala predstavitev knjižnice med vojnama, z obiskom Toneta Seliškarja, ki bo predstavil knjigo Bratovščina Sinjega galeba, prav tako pa bodo pred knjižnico potekale tudi ustvarjalne delavnice.

Osnovna šola Primoža Trubarja Laško bo skupaj s podružničnimi šolami organizirala prikaz šolske ure v času med obema vojnama, ki si jo bodo obiskovalci lahko ogledali v spodnjih prostorih Muzeja Laško.

Prav tako bomo Laško med obema vojnama ovekovečili s fotografiranjem mojstra Josipa Pelikana, ki bo tako prikaz kot fizično aktivnost izvajal v njegovem potujočem ateljeju v organizaciji Muzeja novejše zgodovine Celje.

Laško med obema vojnama pa so zaznamovali tudi obrtniki, ki bodo tudi na tokratnem dogodku poosebljali rdečo nit preko predstavitve življenja z obrtniki v sodelovanju z Zvezo Možnar, Muzejem novejše zgodovine Celje ter zasebnimi zbiratelji.

Letošnjo ponudbo bomo nadgradili tudi v kulinaričnem smislu, saj bo ponudba hrane in pijače v sodelovanju z Vilo Monet ponudila prikaz takratne kavarne s ponudbo tedanjega časa.

Sejemski del pa bo razširjen preko Aškerčevega trga na Mestno ulico in nato na Orožnov trg, med tem ko bo živinski sejem z domačimi živalmi postavljen na travnatem prostoru pri cerkvi Sv. Martina.

Dogajanje med obema vojnama so zaznamovala tudi različna prebujenska gibanja. Laško so, denimo, zaznamovali tudi Sokoli. V ta namen bo v organizaciji društva ŠMOCL ter Laškega akademskega kluba potekal prikaz Sokolskega gibanja v sklopu čitalnic ter narodnozavedne literature, kot tudi prikaz telovadcev.

Članice in člani (društva) Zveze Možnar in posamezni zbiratelji bodo predstavili meščansko modo takratnega časa. Predstavili bomo plese (tržačan, linde hop), ki so se plesali takrat ob spremljavi salonskega orkestra. Naj dodamo, da smo v plesne priprave na ta del dogodka že aktivirali prebivalce Laškega, ki v teh dneh obiskujejo brezplačni plesni tečaj!

Pripravili smo tudi pestro poulično dogajanje, kjer boste lahko srečali značilne obraze tistega časa (policaj, gasilec, pičkurin-poulični prodajalec, razglaševalec, kolesar..)

Vse obiskovalce prireditve vabimo, da se vključijo v prireditev preko oblačilne kulture ter predstavitve poklicev in interesov. Vsi tisti, ki bi želeli sodelovati pri samem dogajanju, pa se lahko obrnejo na Turistično društvo Laško (turisticno.drustvo.lasko@siol.net ali Zvezo Možnar (zveza.moznar@gmail.com)., kjer bodo o dogodku prejeli potrebne informacije.

Vstop na prireditev bo prost.

Zakaj organiziramo to prireditev?

V lanskem letu smo v Laškem prvič pripravili prireditev na temo obdobja med obema vojnama, ki smo jo poimenovali »Matejev sejem, prikaz življenja v mestu Laško s prihodom kralja Aleksandra I leta 1927 v mesto«. S prireditvijo smo v Laškem obudili spomin na leto, ko je tedanji trg dobil mestne pravice. Zaradi navdušujočega odziva tako obiskovalcev kot tudi medijev bomo v letošnjem letu ponovno pripravili prireditev, ki bo prikazala življenje v našem mestu med obema vojnama. Obiskovalcem želimo omogočiti vstop v čas, ki ga ne poznajo, z avtentičnim prikazom ljudi in dejavnosti, ki so predstavljale Laško takrat. Časovni stroj se bo 22. 9.2018 v Laškem zopet zavrtel.

Vabljeni da si obujete meščanske čeveljce, poveznite si na glavo kakšen star klobuk, uredite pričesko ter vstopite z nami v časovno kapsulo dogajanja med obema vojnama.

Dodatne informacije:
Boštjan Vrščaj, predsednik Turističnega društva Laško
Telefon: 070 431 980

 

Morda te zanima tudi:

Največji dogodek za starejše v Evropi ponovno v Cankarjevem domu

Največji dogodek za starejše v Evropi - in hkrati osred...

Festival Dober dan v Arboretumu

Vrhunec tokratnega Tedna ljubiteljske kulture je 18. ju...

Pivo & Burger Fest prihaja v Novo Gorico

Priljubljeni kulinarični projekt Pivo & Burger Fest je ...

Čarobni dan v Parku Tivoli, 19. junij 2022

Čarobna paličica bo tudi letos obarvala stojnice, odrsk...

Kulinarični festival GuštFest ponovno v Laškem!

V soboto, 11. junija, od 15. ure dalje, bo v centru Laš...

Predavanje Od sočutnega do sovražnega starizma

V zavodu OPRO vabijo na predavanje Od sočutnega do sovr...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2022 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.