Društvo OnkoMan: Opozorilni znaki rakavih obolenj so dovolj jasni

Aktualno > Dogodki | piše: M. L. | 7.11.2019
November je tudi mesec ko ozaveščamo o splošnem moškem zdravju, raku prostate in mod, ki sta tipično moška raka, seveda pa ne smemo pozabiti na ostale rake, kot so rak na pljučih, rak kože, rak črevesja…, ki so prav tako v porastu in terjajo našo pozornost.
Letošnja tiskovna konferenca je potekala na Koroškem, v sodelovanju s Splošno bolnišnico Slovenj Gradec. (foto: Društvo OnkoMan)
Letošnja tiskovna konferenca je potekala na Koroškem, v sodelovanju s Splošno bolnišnico Slovenj Gradec. (foto: Društvo OnkoMan)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Letošnja tiskovna konferenca je potekala na Koroškem, v sodelovanju s Splošno bolnišnico Slovenj Gradec. Na tiskovni konferenci so sodelovali direktor Bolnišnice Slovenj Gradec Janez Lavre dr. med., prim. mag. Marko Zupančič spec. urolog, predstojnik Oddelka za urologijo v SG in predsednik Združenja urologov SlovenijeGregor Pirc, predsednik Društva OnkoMan, Sebastian Jeršinovič dr. med., KO za urologijo UKC Ljubljana in pobudnik akcije in prim. Darija Strah spec. ginekologije in porodništva, strokovna sodelavka Društva OnkoMan.

Uvodoma je vse prisotne pozdravil direktor Bolnišnice Slovenj Gradec Janez Lavre dr. med., ki je dejal: “Ob zavedanju kako pomembno je prisluhniti svojemu telesu, ko ni vse tako kot mora biti, kar vsak zase dobro ve, je pomembno tudi to, da zberemo v takih primerih dovolj poguma in poiščemo pomoč. Opozorilni znaki rakavih bolezni so dovolj jasni, da nas pripeljejo do osebnega zdravnika, če nas le ni strah. Take preventivne akcije nas opominjajo in vzgajajo, kako pravilno in preventivno delovati in si tudi medsebojno pomagati. Prepričan sem, da bomo s takimi aktivnostmi povečali zgodnejše odkrivanje vseh, ne samo rakavih bolezni.

Nato je spregovoril predsednik društva OnkoMan Gregor Pirc, ki se je zahvalil bolnišnici za gostoljublje in pozdravil vse prisotne. “Da smo prišli na Koroško je več razlogov, glavna razloga pa sta, da je slovenjegraška urologija ena najboljših v državi, in ker je Koroška vse prevečkrat pozabljena s strani države, nam pa so vse regije enako pomembne,” je dejal predsednik društva.

Na vprašanje, zakaj je bilo društvo ustanovljeno in zakaj akcija nakupa simulatorja, je Gregor Pirc odgovoril: »Slovenski moški obolevamo pogosteje kot ženske, za kar je verjetno vzrok nezdrav življenjski slog, in tudi umiramo pogosteje, kar pa pomeni, da ne gremo k zdravniku takrat, ko je to potrebno. Zato smo tudi ustanovili prvo Slovensko onkološko društvo za moške OnkoMan, ki bo v prvi vrsti ozaveščalo moške, in da smo tukaj za tiste, ki so ravnokar stopili v naše čevlje. Ko smo razmišljali, kaj bi letos naredili, smo naleteli na pobudo dr. Jeršinoviča, za nakup urološkega simulatorja operacij benigne hiperplazije prostate in raka sečnega mehurja. Najbolj všeč nam je bilo, da je simulator premičen in bo namenjen vsem urologom oz. bolnicam v Sloveniji, kot drugo pa, da je namenjen tako bolnikom kot bolnicam. V Sloveniji imamo odlične urologe, z učenjem na simulatorju pa bodo še boljši. Tukaj se moram zahvalit še prim. Zupančiču, predsedniku Združenja urologov Slovenije, da je prepoznal vrednost projekta in našega društva.«

Društvo bo letos izpeljalo niz aktivnosti, vse z namenom zbiranja sredstev za nakup simulatorja. Letošnjo akcijo so s prodajo izdelkov podprli Lidl Slovenija, ter Telekom Slovenije in Samsung. Dva največja dogodka pa bosta 12-urni trening v Reebok Crossfit centru v Ljubljani, kjer bodo prisotni znani Slovenci in športniki, ter dobrodelna stand-up predstava Slovenec in pol v SiTi Teatru

Nato je spregovoril prim. mag. Marko Zupančič spec. urolog, predstojnik Oddelka za urologijo SG in predsednik Združenja urologov Slovenije, ki je poudaril zelo dobro delo in standard urologije v Slovenj Gradcu. Pozdravil je pobudo mladih urologov, ki z Društvom OnkoMan zbira sredstva za nakup simulatorja, ki bi moral biti že v osnovi sestavni del edukacije urološke stroke, pa za to ni denarja. Povedal je tudi, da je prva endoskopska operacija v Sloveniji in širše nastala prav v slovenjegraški bolnišnici l. 1974, pod vodstvom prim. Pirkmajerja.

O stanju slovenske urologije, pa je prim. Zupančič izpostavil težave do dostopnosti storitev oz čakalnih dob, za kar so urologi večkrat neupravičeno tarča nezadovoljstva pacientov, na strani stroke pa bo potrebno prevetriti organiziranost urologije v Sloveniji nasploh. Čakalne dobe v Slovenj Gradcu za operativne posege skorajda ni, problem pa je pri ambulantnih pregledih, saj čakalna doba za prvi pregled znaša 300 dni in več. V slovenjegraški bolnišnici z raznimi veščinami skušajo za bolnike narediti kar se da maksimalno, bi pa pričakoval od zdravstvene politike več podpore in življenjskosti.

Letos poteka vseslovenska akcija zbiranja sredstev za nakup urološkega simulatorja operacij, katere pobudnik je Sebastian Jeršinovič dr. med., iz KO za urologijo UKC Ljubljana, ki je poudaril: “Zbrana sredstva bomo namenili nakupu naprave, ki nam omogoča učenje več različnih operativnih posegov na eni konzoli. Simulator Virtamed UroS , nam omogoča učenje operacij nenevarno povečane prostate ter operacij tumorjev sečnega mehurja. S tem želimo omogočiti mladim urologom hitrejše napredovanje do samostojnega izvajanja posegov na pacientih, pacientom pa hitrejše pooperativno okrevanje z manj zapleti.

Za konec pa je spregovorila še strokovna sodelavka društva prim. Darija Strah, spec. ginekologije: ”Strah pred minljivostjo in soočenje z boleznijo sta med glavnimi vzroki za neodzivnost moških, da bi pravočasno obiskali zdravnika. A s tem žal odgovornost, ki naj bi jo moški prevzemal v življenju, v bistvu postane neodgovornost. Do sebe, do svojih bližnjih, družine, otrok. Konec koncev do družbe v celoti. Ko se bolezen izrazi v celoti, so bolj prizadeti vsi, posameznik, družina, izrazito večje finančno breme zdravljenja pa nosi celotna družba. Zato menim, da moramo pri osveščanju tako moških kot žensk s svojim strokovnim znanjem in entuziazmom sodelovati vsi zdravstveni delavci. Kot ginekologinja s poznavanjem žensk pa želim pomagati vsem ženskam. Le te lahko s pozitivnim, vzpodbudnim odnosom vplivajo na moške, da redno opravijo preventivne preglede ali pravočasno poiščejo strokovno pomoč, ko začutijo težave.”

Morda te zanima tudi:

RESNIČNA ZGODBA: bivši ženi mora izplačati 200.000 eur za opravljanje gospodinjskih del

Ivani Moral 48 – letni Španki bo bivši mož moral izplač...

Svetovni dan spanja: Spanje je ključno za zdravje

Spanje je poleg zdrave prehrane in telesne dejavnosti e...

Milena Miklavčič: Trije mimobežni utrinki neke sobote

Danes minevajo žalostna tri leta, ko je izbruhnil Covid...

Odprta kuhna se zopet vrača!

V petek, 17. marca, se bo na Pogačarjevem trgu pričela ...

VIDEO: 7 načinov, kako lahko ženski polepšate današnji dan žena!

Danes je mednarodni dan žena, osmi marec. Poskrbite, da...

Odzovite se! Program Svit rešuje življenja.

Državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja pred...

»Gremo vsi ven! Za zdrave ledvice, dušo in telo«

»Gremo vsi ven! Za zdrave ledvice, dušo in telo«, je le...

Na vroči stol kviza Milijonar se bo v soboto usedla pevka Sendi

V soboto bo voditelj Jure Godler v kvizu Milijonar gost...

Izšla je marčevska revija Vzajemnost

Snemanje dokumentarnih filmov omogoča beleženje sedanjo...

Prihaja 20. Festival Literature sveta – Fabula

Festival bo v petek, 3. marca, odprla Oksana Zabužko s ...

Pričetek akcije 40 dni brez alkohola

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje že šesto leto...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Mito Trefalt

Mito Trefalt
igralec, TV voditelj, urednik (1939 - 2016)


"Če imaš to srečo, da v življenju delaš, kar imaš rad - moraš biti zadovoljen."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.