Festival kraškega pršuta navdušil

Aktualno > Dogodki | piše: M. L. | 13.6.2017
Na prvem Festivalu kraškega pršuta v Ljubljani so obiskovalci lahko okušali vrhunski kraški pršut, ki se ponaša z evropskim simbolom kakovosti - zaščiteno geografsko označbo
Festival Kraškega pršuta Foto J. Makovec
Festival Kraškega pršuta Foto J. Makovec
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Festival kraškega pršuta je potekal v okviru evropskega projekta, katerega nosilec je GIZ Mesne industrije Slovenije, neodvisna reprezentativna organizacija slovenske mesne industrije. V središču dogajanja je bil seveda kraški pršut, ki so ga obiskovalci lahko okušali, medtem, ko so jim izkušeni mojstri rezalci predstavili različne načine rezanja kraškega pršuta in jih seznanjali z načinom označevanja proizvodov, ki so vključeni v EU sheme kakovosti. Kraški pršut je označen z evropskim simbolom kakovosti – zaščiteno geografsko označbo. Obiskovalci so v nagradnem kvizu lahko preverjali poznavanje te vrhunske kraške specialitete - srečna izžrebanka iz Ljubljane pa je za nagrado prejela cel kraški pršut s kostjo.

Dogodek so popestrili lokalni glasbeniki, pevci in plesalci.

Festival kraškega pršuta, ki poteka v okviru evropskega projekta Evropske sheme kakovosti – jamstvo za kakovost, je v prestolnici potekal prvič.

Prvi festival kraškega pršuta
Festival kraškega pršuta je del projekta Evropske sheme kakovosti – jamstvo za kakovost, ki je sofinanciran s strani Evropske unije, njegova poglavitna cilja pa sta promocija evropskih shem kakovosti ter promocija kraških mesnin s poudarkom na kraškem pršutu. Projekt poteka pod sloganom »Evropska kakovost. Kraški pršut. Ponosni, da je naš.«

Mojstrovina z zaščiteno geografsko označbo
Kraški pršut se ponaša z evropskim simbolom kakovosti – zaščiteno geografsko označbo. Le-ta zajema kmetijske pridelke in živila, ki izvirajo iz določene regije, kraja ali države in jih odlikuje posebna kakovost, sloves ali druge posebnosti. Vsaj ena od faz proizvodnje mora potekati na geografskem območju, po katerem je kmetijski pridelek ali živilo poimenovano, surovine pa lahko izvirajo z drugega območja. Proizvajalci kraškega pršuta so se odločili celo za strožje kriterije in predpisali, da surovina lahko izvira iz drugih geografskih območij, vendar pa morajo vse ostale proizvodne faze, vključno s pakiranjem, potekati znotraj označenega proizvodnega območja. Za kraški pršut je značilno, da mora najmanj eno leto zoreti na Krasu.

Rojen na Krasu, občudovan povsod
Kraški pršut je edinstvena slovenska tradicionalna kulinarična mojstrovina, ki je sloves pridobila s svojim izjemnim okusom, vrhunsko kakovostjo in odličnimi senzoričnimi lastnostmi.

Proizvajalci kraškega pršuta (združeni v GIZ Kraški pršut) kupujejo sveža prašičja stegna tako na območju Slovenije kot v članicah EU. Celoten tehnološki postopek od soljenja do priprave tržnih oblik kraškega pršuta poteka znotraj geografskega območja.

Za kakovost kraškega pršuta je značilen suh postopek soljenja z morsko soljo.
Sušenje in zorenje potekata pri temperaturah pod 18 °C, zato imajo zorjeni pršuti bogato hranilno vrednost in dragoceno vsebnost beljakovin, vitaminov in mineralov.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ana Petrič: "Starejši ne vedo, kakšne pravice jim pripadajo."

"Ne načrtujejo na zalogo. Prepozno začnejo prilagajati ...

Prekomerna izpostavljenost soncu je dejavnik tveganja za vse vrste kožnega raka

Bližajo se topli meseci leta. Na NIJZ zato želijo ob Dn...

Kaj vse mora biti v potovalni lekarni? (odgovarja magister farmacije)

Ko se odpravljamo na dopust, je sestavni del naše prtlj...

Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (30. 6. - 6. 7. 2025)?

Težko se boste z energijo Sonca v znamenju raka izognil...

Telo opozarja: Teh 6 znakov nikoli ne ignorirajte!

Telo pogosto že pred infarktom pošilja opozorilne znake...

Hitro se lahko znebite starostnih peg

Starostne pege se lahko pojavijo že v srednjih letih. V...

Iz Jožičine kuhinje: Skutina potička

Jožica Ostrožnik je tokrat spekla okusno skutino potičk...

Z zelišči proti vnetju ledvic

Vnetja ledvic lahko lajšate tudi z domačimi pripravki i...

Predlog za branje: Ko izguba spomina postane srhljiva resničnost

Ko se nedolžni trenutki pozabljanja spremenijo v bolj z...

Iz Jožičine kuhinje: Krema v kozarčkih z belo čokolado in malinami ali jagodami

Obožujem kreme v kozarčkih, ker so hitro pripravljene i...

Babičini triki za zdrave, krepke in sijoče lase

Preverite recepte za negovalne kure za lase, da bodo va...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.