Gripa: Če imate takšne znake, obiščite zdravnika

Moje zdravje > Bolezni | piše: M. L. | 27.1.2020
V zimskih mesecih je obolevnost za gripo večja. Ta je lahko za starejše tudi nevarna, pride lahko do zapletov. Zato je prav, da poznamo znake gripe, kako jih lajšati in v katerih primerih je nujno poiskati zdravniško pomoč.
Pri starejših lahko pri gripi pride do zapletov. (foto: freepik.com)
Pri starejših lahko pri gripi pride do zapletov. (foto: freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Starejši prebivalci so skupina ljudi, pri katerih lahko pričakujemo, da v kolikor zbolijo za gripo ali drugo respiratorno okužbo, bo lahko le ta potekala težje in z zapleti. To velja zlasti za tiste, ki se zdravijo za kronično boleznijo ali imajo slabšo obrambno sposobnost.

Kakšni so znaki gripe, kako dolgo bolezen traja, na kakšne znake oziroma zaplete morate biti še posebej pozorni in kdaj je nujno, da poiščete zdravniško pomoč, smo vprašali Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Kakšni so znaki gripe?
Simptomi in znaki gripe so mrazenje, izčrpanost, visoka temperatura, glavobol, bolečine v mišicah in kosteh, dražeč občutek v žrelu in suh kašelj. Razen kašlja, ki lahko traja več tednov, znaki po navadi izginejo v dveh do sedmih dneh. Starostniki imajo razmeroma pogosto le vročino in motnje zavesti.

Pri kroničnih bolnikih se v času prebolevanja gripe poslabšajo osnovne bolezni.

Če v nekaj dneh ni izboljšanja, predvsem če vztraja visoka telesna temperatura in kašelj postane vse bolj gnojav, pomeni, da se je potek gripe zapletel s pljučnico. V tem primeru je pregled in nasvet zdravnika nujno potreben. Starejši naj bodo pozorni tudi na pojav zmedenosti, prisotnost težkega dihanja in bolečin v prsnem in trebušnem predelu, pojav nenadne oslabelosti, prisotnost bruhanja.

Kako poteka bolezen, kako dolgo predvidoma traja?
Približno po 1-3 dneh po okužbi se pojavijo bolezenski simptomi in znaki: mrazenje, izčrpanost, visoka temperatura, glavobol, bolečine v mišicah in kosteh, dražeč občutek v žrelu in suh kašelj. Razen kašlja, ki lahko traja več tednov, znaki po navadi izginejo v dveh do sedmih dneh.

Virus influence poškoduje sluznico dihal in omogoči prodor bakterijam v pljučno tkivo, zato se lahko kot zaplet gripe razvije bakterijska pljučnica. Ta zaplet je pogostejši pri starejših ljudeh in kroničnih bolnikih. Pri kroničnih bolnikih se v času prebolevanja gripe poslabšajo osnovne bolezni. Zaradi tega se v epidemiji gripe število sprejemov v bolnišnice močno poveča. Poveča se umrljivost.

Kaj lahko storimo sami, da lajšamo znake gripe?
Pri večini bolnikov zdravljenje s protivirusnimi zdravili ni smiselno. Najbolj pomembno je, da si olajšamo težave in počakamo, da gripa izzveni.

Če imamo povišano telesno temperaturo nad 38°C, jemljemo antipiretike – zdravila, ki znižajo telesno temperaturo. Za otroke je primeren paracetamol, odrasli pa lahko vzamejo paracetamol ali aspirin. Posebno ponoči je zamašen nos zelo moteč in povzroči, da dihamo čez usta, kar dodatno izsuši sluznico zgornjih dihal in poslabša počutje. Svetuje se uporaba kapljic za nos, da se prehodnost nosu poveča in olajša dihanje.

Zaužijemo dovolj tekočin, saj jih zaradi vročine izgubimo več kot običajno, da ne nastopi izsušitev, ki še dodatno poslabša naše počutje. Svetuje se počitek in izogibanje telesnim naporom dokler traja vročina.

Jemanje antibiotikov (če ni bakterijskih zapletov) je brez smisla in je lahko škodljivo.

Za zdravljenje gripe je že nekaj let na voljo več vrst protivirusnih zdravil, ki so različno učinkovita. Zdravila nekoliko skrajšajo trajanje in omilijo potek bolezni, če jih zdravnik bolniku predpiše prvi ali drugi dan bolezni. Nekatera zdravila niso primerna za bolnike z resnimi okvarami ledvic, jeter, druga ne za ljudi z astmo ali kronično obstruktivno pljučno boleznijo. Protivirusna zdravila se običajno predpišejo bolnikom, ki se zaradi težje gripe zdravijo v bolnišnici.

Pri starejših, ki se zdravijo zaradi kroničnih bolezni in pri ljudeh s slabšo obrambno sposobnostjo, je gripa lahko težka bolezen. Če v nekaj dneh ni izboljšanja, predvsem če vztraja visoka telesna temperatura in kašelj postane vse bolj gnojav, pomeni, da se je potek gripe zapletel s pljučnico. V tem primeru je pregled in nasvet zdravnika nujno potreben. Enako velja za majhne otroke – če vročina ne pade, otrok pa je zaspan, apatičen, izsušen, je potreben pregled v ambulanti.

Poskrbimo, da ne prenesemo virusa influence na svoje bližnje – večkrat dnevno si umijemo roke in kašljamo v rokav. Sproti odstranimo uporabljene robčke. Roke si umijemo vsakič, ko jih onesnažimo z izločki dihal. Uporabljamo svoje kozarce in jedilni pribor.

Kakšni zapleti se lahko pojavijo pri starejših osebah in kdaj morajo le ti poiskati zdravniško pomoč?
Starejši prebivalci so skupina ljudi, pri katerih pričakujemo, da v kolikor zbolijo za gripo ali drugo respiratorno okužbo, bo lahko le ta potekala težje in z zapleti. Svetujemo jim, da se vsako leto v jesenskem času cepijo proti gripi. Priporočljivo je tudi cepljenje proti nekaterim pogostim bakterijskim povzročiteljem pljučnice. Svetujemo jim tudi druge preventivne ukrepe. V času okužb se naj čim manj gibajo v prostorih, kjer se zadržuje veliko ljudi. Pomaga pogosto umivanje rok, s čimer se lahko odstrani viruse, ki so jih pobrali iz okolice. Bivalne prostore naj pogosto zračijo. Priporočljivo je, da redno skrbijo za telesno dejavnost, za sprostitev in zdravo, z vitamini bogato prehrano.

Če v nekaj dneh ni izboljšanja, predvsem če vztraja visoka telesna temperatura in kašelj postane vse bolj gnojav, pomeni, da se je potek gripe zapletel s pljučnico. V tem primeru je pregled in nasvet zdravnika nujno potreben. Starejši naj bodo pozorni tudi na pojav zmedenosti, prisotnost težkega dihanja in bolečin v prsnem in trebušnem predelu, pojav nenadne oslabelosti, prisotnost bruhanja.

Ali je možno, da tudi tisti starejši, ki so se letos proti gripi cepili, zbolijo?
Nobeno cepivo ni 100% učinkovito, zato lahko zbolijo tudi tisti, ki so se proti gripi cepili. Pri starejših osebah cepljenje lahko prepreči pojav bolezni, vsekakor pa prepreči težek potek bolezni oziroma zaplete.

Je število obolelih za letošnjo gripo večje kot običajno?
Zaenkrat ni značilnih odstopanj v primerjavi s preteklimi sezonami.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Metka Klevišar: Kako sem se znašla sama?

Včeraj mi je nekdo postavil to vprašanje. Ali pogrešam ...

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

BALDRIJAN: zmanjšuje tesnobo, pomirja, lajša bolečine, deluje proti nespečnosti...

Baldrijan (znanstveno Valeriana officinalis), se zaradi...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost in gibljivost (VIDEO)

Dandanes se srečujemo z vse večjo problematiko omejene ...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Metka Klevišar: ŽAL POGOSTO SPREGOVORIMO PREPOZNO

Na to me je včeraj spomnila bralka v komentarju, ki se,...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.