Halo, kličejo goljufi! Kako vam z računa ukradejo denar?

Spletni goljufi od nas vedno želijo dobiti denar. A svojih pasti že dolgo ne nastavljajo le prek ustaljenih kanalov spletne komunikacije. V prevaro želijo uporabnike ujeti tudi s telefonskimi klici.
Halo, kličejo goljufi! Kako vam z računa ukradejo denar? (Foto: Freepik.com)
Halo, kličejo goljufi! Kako vam z računa ukradejo denar? (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Predstavljajo se kot uslužbenci finančnih podjetij ali Microsofta in pod pretvezo, da ponujajo takšno ali drugačno pomoč, skušajo od uporabnika pridobiti dostop do bančnega računa in spletne banke.

Običajno kličejo s tujih telefonskih številk, a klic lahko pride tudi s slovenske številke, saj jo lahko goljufi zelo enostavno ponaredijo.

»Na vašem kripto računu so sredstva«

Pri tej obliki prevare vas goljufi pokličejo in se predstavijo kot finančni uslužbenci. Obveščajo vas, da so na nekem vašem pozabljenem kripto računu našli sredstva. Ponudijo vam prenos denarja, v nasprotnem pa grozijo, da boste morali plačati davek. Ker naj bi bil postopek nakazila na vaš račun precej zapleten, vam ponudijo, da bodo oni vse uredili namesto vas, a za to potrebujejo dostop do vašega računalnika in telefona. Denar, ki ga omenjajo seveda ne obstaja, želijo vas oškodovati.

Zahtevajo namestitev aplikacije

Če sprejmete njihovo ponudbo za pomoč, vam naročijo, da si namestite eno izmed aplikacij, ki goljufom omogočajo oddaljen dostop do vaših naprav. To je najpomembnejši korak pri prevari. Če vas kadarkoli kdo prosi, da si naložite nek programček na računalnik ali aplikacijo na telefon, mu tega pod nobenim pogojem ne omogočite, saj lahko pride do hude zlorabe.

Kaj se zgodi, če aplikacijo naložite?

Prevaranti dobijo dostop do vašega računalnika in vam prikažejo neko spletno stran, kjer naj bi se nahajala vaša sredstva. Stran je lažna, goljufi grafe rišejo sami, da bi vas prepričali, da je vse, kar govorijo, resnica. Nato v vašem imenu in z vašimi podatki ustvarijo uporabniški račun na eni izmed kripto menjalnic, kamor naj bi ta sredstva nakazali. A prenosa ne morejo opraviti, če nimajo podatkov vaše kreditne kartice, zato zahtevajo še popoln dostop do vaše spletne banke.

Ko imajo dostop, vam z računa poberejo ves denar

S popolnim dostopom do vašega računalnika, telefona in vaše spletne banke, imajo v rokah vsa orodja, da vam z računa ukradejo vsa razpoložljiva sredstva. Zaslon računalnika zakrijejo, da ne vidite, kaj se dejansko dogaja, nato pa vaš denar nakažejo na novo odprto kripto menjalnico in potem dalje na druge bančne račune. Tako se za denarjem izgubijo vse sledi.

Vaš račun zlorabijo tudi za pranje denarja

Ker imajo dostop do vašega računa, ga zlorabijo tudi za prenakazovanje denarja drugih oškodovancev. Lahko vam prikazujejo, da gre za vaše dobičke, a če ta sredstva obdržite, dvignete gotovino, ali jih nakažete na drug račun, postanete storilec kaznivega dejanja pranja denarja.

Kliči tehnične pomoči v imenu Microsofta

Goljufi se, kot rečeno, lahko predstavijo tudi kot Microsoftova tehnična pomoč. Želijo vas prepričati, da se z vašim računalnikom nekaj dogaja in da je okužen.

Tudi v tem primeru želijo, da odprete programe na računalniku, ki prikazujejo napake, s čimer vas želijo prepričati, da je vaš računalnik okužen. To ne drži, saj so te napake povsem običajne in ne vplivajo na delovanje računalnika. Svetujejo vam, da odprete določeno spletno stran, kjer naj bi naložili program za odpravo napake. S tem programom pa goljufi pridobijo dostop in nadzor nad vašim računalnikom.

Podaljšati morate licenco

Ker želijo dodatne napake odpraviti s programom, ki naj bi mu že potekla licenca, vam rečejo, da jo morate podaljšati. Ponudijo vam pomoč pri plačilu in od vas zahtevajo podatke kreditne kartice ter dostop do spletne banke. Nato vas prepričujejo v namestitev aplikacije na telefon, s čimer dobijo tudi popoln dostop do vašega telefona. Ko imajo vse te podatke in dostope, lahko enostavno vstopijo v vašo spletno banko in zlorabijo vaš bančni račun.

Ne verjemite goljufom

Predstavnik Microsofta vas nikoli ne bo poklical in prosil za dostop do računalnike. Če vas nekdo pokliče in zahteva vse to, gre gotovo za prevaro. Ravno tako ne bo nikoli zahteval podatkov kreditne kartice ali dostopa do vaše spletne banke. O obljubah o bogastvu je bilo prav tako že veliko povedano. Ko vam nekdo ponuja denar, ali pomoč pri pridobivanju sredstev, se vedno vprašajte, če ni morda prelepo, da bi bilo res.

Še posebej pozorni pa morate biti, če vas prosijo za posredovanje kopije osebnega dokumenta. Vašo identitete lahko goljufi zlorabijo v nadaljnjih prevarah, vi pa se lahko znajdete v hudih prekrških.

Kako se lahko zaščitite v primeru lažnih telefonskih klicev?

Če prejmete tak klic, vam svetujemo, da ga prekinete in nikakor ne sledite navodilom klicatelja. Lahko vas bodo klicali z več različnih številk, cilj pa bo vedno enak, zato se ne oglašajte, klicev pa ne vračajte, ker lahko nastanejo dodatni stroški. Če boste goljufe ignorirali, bodo po določenem času tudi odnehali.

Ne pozabite, nikoli nikomur ne omogočajte oddaljenega dostopa do svojih naprav, ne posredujte svojih podatkov in kopije osebnega dokumenta ter ne delite podatkov za dostop do spletne banke, pa če vas še tako lepo prosi oz. obljublja pomoč.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Goljufi Internetne goljufije Kraja denarja Varni na internetu
Morda te zanima tudi:

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...

Izšla je marčevska revija Vzajemnost 2024

Zdravnik mora biti pacientu naklonjen, vzeti si mora ča...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Metka Klevišar: ŽAL POGOSTO SPREGOVORIMO PREPOZNO

Na to me je včeraj spomnila bralka v komentarju, ki se,...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Astro napoved za vsa znamenja: Kaj vas čaka ta teden (8.4. - 14.4.2024)?

Sonce in Venera v znamenju ovna vas bosta ščitila pred ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.