Hrana, ki povzroča odvisnost

Aktualno > Zanimivosti | piše: M. L. | 23.1.2014
Dobro je znano, da sladkor ni najboljša izbira za zdravo življenje. Proizvajalci nekatere hrane ga poskušajo dodajati, kjer le lahko, da bi vas naredili odvisne od njihovih proizvodov. Preberite, kje vse se skriva!
Paradižnikove omake vsebujejo sladkorje. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Paradižnikove omake vsebujejo sladkorje. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Debelost je najpogostejša oblika bolezni modernega časa in je neposredno povezana s sladkorjem, ki je vse bolj skrita sestavina nekatere hrane. proizvajalci si namreč želijo, da ima hrana dober okus, s pomočjo dodanega sladkorja pa želijo kupce na nek način narediti odvisne od proizvodov, kar bi povzročilo, da bi jih še kupovali.

Sladkor je skrit v mnogih proizvodih, tudi takšnih, za katere bi mislili, da ga ne vsebuje. Tako je na primer dodan v prelivih za solate. Prelivi, četudi so narejeni na bazo vinskega ali jabolčnega kisa, so polni sladkorjev, zato strokovnjaki za prehrano priporočajo, da solato pripravite raje na star, tradicionalen način. Začinite jo lahko z jabolčnim kisom, oljčnim oljem, limoninim sokom.

Tudi beli riž, ki ga lahko kupite v trgovini vsebuje sladkor. Ta nastane med predelavo. Zato strokovnjaki svetujejo, da ga zamenjate z rjavim rižem ali pa nadomestite s kvinojo, prosom.

Paradižnikov sok in omake so polne sladkorja. Če kupite v trgovini paradižnikovo omako, kečap, paradižnikove pelate in podobno, se zavedajte, da vsebujejo sladkor. Proizvajalci ga dodajajo zato, da bi izboljšali okus.

Mlečni izdelki, kot so sadni jogurti, skute z dodanim sadjem in podobno, vse to vsebuje sladkor. Nedavne raziskave pri nas so pokazale, da sadni jogurti lahko vsebujejo celo od tri do sedem kock sladkorja!

Veliko je živil, za katere si ne bi mislili, da vsebujejo sladkor. Zato pazljivo preberite sestavine, preden izdelek kupite.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Matjaž Florjanc Lukan: »Dobra služba je delo, ki te notranje izpolnjuje«

Večina nas hodi v službo, ker je pač treba služiti dena...

Kako varno in prijetno uporabljati Facebook in Instagram

Spletna omrežja so postala del vsakdanjega življenja. N...

Najboljši seks se prične šele po ...

.. 50. letu, menijo strokovnjaki. Saj so ravno ta leta...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Preverite, ali ste med srečnimi nagrajenci septembrske nagradne igre

Preverite, komu se je sreča nasmehnila tokrat.

Ideje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Če nimate prave ideje za današnje kosilo, vam idejo pre...

Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (20. - 26. 10. 2025)?

V prvem delu tedna se bo Sonce nahajalo v znamenju teht...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

7 načinov za uporabo ostankov kave

Vsi vemo, da mrzla in postana kava ni niti približno ta...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.