Debelost je najpogostejša oblika bolezni modernega časa in je neposredno povezana s sladkorjem, ki je vse bolj skrita sestavina nekatere hrane. proizvajalci si namreč želijo, da ima hrana dober okus, s pomočjo dodanega sladkorja pa želijo kupce na nek način narediti odvisne od proizvodov, kar bi povzročilo, da bi jih še kupovali.
Sladkor je skrit v mnogih proizvodih, tudi takšnih, za katere bi mislili, da ga ne vsebuje. Tako je na primer dodan v prelivih za solate. Prelivi, četudi so narejeni na bazo vinskega ali jabolčnega kisa, so polni sladkorjev, zato strokovnjaki za prehrano priporočajo, da solato pripravite raje na star, tradicionalen način. Začinite jo lahko z jabolčnim kisom, oljčnim oljem, limoninim sokom.
Tudi beli riž, ki ga lahko kupite v trgovini vsebuje sladkor. Ta nastane med predelavo. Zato strokovnjaki svetujejo, da ga zamenjate z rjavim rižem ali pa nadomestite s kvinojo, prosom.
Paradižnikov sok in omake so polne sladkorja. Če kupite v trgovini paradižnikovo omako, kečap, paradižnikove pelate in podobno, se zavedajte, da vsebujejo sladkor. Proizvajalci ga dodajajo zato, da bi izboljšali okus.
Mlečni izdelki, kot so sadni jogurti, skute z dodanim sadjem in podobno, vse to vsebuje sladkor. Nedavne raziskave pri nas so pokazale, da sadni jogurti lahko vsebujejo celo od tri do sedem kock sladkorja!
Veliko je živil, za katere si ne bi mislili, da vsebujejo sladkor. Zato pazljivo preberite sestavine, preden izdelek kupite.