Intervju: Preživimo vihar s pogumom in umirjenostjo

V sredini oktobra, natančneje 17. in 18., bo v Slovenijo prišla znana duhovna učiteljica in avtorica Asha Najasvami. Asha duhovno učenje vpleta v vsakodnevno, običajno življenje. Je mojstrica učiteljica, ki jo mnogi štejejo za eno najbolj niansiranih in jasnih učiteljic joge v današnjem svetu.
Foto: Založba AUM
Foto: Založba AUM
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Asha je vseživljenjska učenka Paramhanse Joganande. 45 let je študirala in tesno sodelovala z njegovim neposrednim učencem Svamijem Krijanando. Govorila bo o pomembnosti in razvijanju osebne intuicije, za tiste, ki jih bo zanimalo več, pa bo imela tudi predavanje o znanosti samorealizacije.

Lahko na kratko opišete svoje življenje, svojo duhovno pot, kako se je začela in kje ste zdaj, glede na to, da vaše duhovno ime Asha pomeni upanje?

Asha Najasvami: Vedno sem bila iskalka resnice, že kot otrok sem vedno poskušala razumeti globlji pomen življenja. Rojena sem bila v dobro, intelektualno družino in taka sem bila tudi sama. Družina ni bila posebno duhovna, kljub temu pa etična in uglajena, vedno so me zelo podpirali pri vsem, kar sem želela v življenju početi. Problem je bil v tem, da me ni nič zanimalo. Nekako sem vedno že pred vsakim začetkom videla konec poti in čutila, da mi nobena od njih ne more dati globine izpolnitve in spoznanja, ki sem ga iskala. Pri 18-ih letih sem se prek besedil Svamija Vivekanande, najnaprednejšega učenca Šri Ramakrišne, indijskega avatarja iz konca 18. stoletja, srečala z indijskimi učenji. Prvič v življenju sem se učila o tem, kar me je resnično zanimalo. Naslednja tri leta sem brala knjige, v glavnem o jogijih in svetnikih. Poskušala sem doumeti, kako ta učenja tudi v resnici živeti in o njih ne le razmišljati. Globoko se me je dotaknila predanost teh jogijev in svetnikov, vendar nobena od njihovih poti v meni ni vzbudila vzgiba, da bi ji sledila. Potem pa sem novembra 1969 srečala Svamija Krijanando. V trenutku, ko sem ga videla, še preden je spregovoril, sem ga intuitivno prepoznala kot poosebljenje vsega, kar sem hotela postati tudi sama. On ni poskrbel le za učenje in vaje, temveč tudi za skupnost. Kmalu potem sem se preselila v novopečeno skupnost Ananda, ki se je ustanavljala pod njegovim okriljem ob vznožju hribovja v Sierri Nevadi v severni Kaliforniji. Vse do Krijanandove smrti aprila 2013 sem tesno sodelovala z njim. Nekaj let po prihodu v Anando me je zadolžil za delo, ki ga opravljam še zdaj: širim učenja Paramhansa Joganande, kot mi jih je predal Svamiji. Moja dolžnost, moj privilegij in moj velik blagoslov je, da delim z ostalimi vse, kar je Svamiji tako velikodušno delil z mano.

Kar 45 let ste živeli ob Svamiju Krijanandi, neposrednem učencu duhovnega učitelja Paramhansa Joganande. Kaj se vas je v tem odnosu najbolj dotaknilo in zakaj?

Asha Najasvami: Svamiji je učenja tudi živel. Vse, kar nas je učil, vsaka zgodba, ki nam jo je povedal o svojem življenju z Gurujem, se je izražala ne le v njegovih besedah in njegovi glasbi, temveč tudi v njegovih mislih in dejanjih. Svamiji ni bil odmaknjen od življenja. Bil je spontan, naraven in zelo zabaven. Imel je čudovit smisel za humor, toda za vso njegovo pojavnostjo je bilo vedno čutiti njegovo globoko uglašenost z Bogom in Gurujem. Poznati Svamijija in vse v zvezi z njim je bilo navdihujoče. Od njega sem se naučila, kako živeti predano in v radosti. Vse, kar zdaj delim z ostalimi, je enostavno to, kar me je on naučil.

Za skupnost Ananda predstavljate globalno ambasadorko. Kako vidite svoje poslanstvo v tej vlogi?

Asha Nayaswami: Svamiji je velikodušno delil svoje znanje z menoj in mnogimi drugimi, sadež svojega učeništva pri Joganandi. Edini način, da izrazim svojo hvaležnost, je, da po svojih najboljših močeh delim vse, kar mi je predal.

Iniciirani ste v krija Jogo. Lahko na kratko opišete njene prednosti, zakaj bi jo priporočali ljudem ?

Asha Nayaswami: Krija joga je preprost, vendar globoko učinkovit način za preobrazbo vaše zavesti. Je več kot le meditacijska tehnika. Je način življenja. Je učeništvo pri Paramhansa Joganandi in liniji Gurujev, ki jih predstavlja. Je povezava tako z Jezusom kot s Krišna Babajijem, je povezava med zunanjo energijo Zahoda in notranjo uglašenostjo Vzhoda. Za učinkovito vadbo krija joge je potrebno nekaj priprav, toda že pripravljalne tehnike so transformativne zaradi povezave, ki se ustvari med vadečo osebo in linijo Mojstrov ter Božjo milostjo. Vsak, ki si želi preobrazbe, lahko veliko pridobi že na začetku krija poti. Že nekaj korakov na tej poti pomaga v vas razjasniti in vas utrditi v zavezanosti ter predanosti. In če nadaljujete vse do krija iniciacije in potem predano vadite, je vaše življenje lahko preoblikovano.

Kaj vas je navdihnilo za turnejo po svetu? Kaj je vaše glavno sporočilo svetu, Sloveniji, ki ga želite posredovati ?

Asha Nayaswami: Asha je sanskrtsko ime, ki mi ga je dal Svami Krijananda kmalu po tem, ko sem se pridružila skupnosti Ananda. Asha pomeni upanje. Sporočilo, ki ga nosim, je v imenu, ki mi ga je dal. Živimo v burnih časih. Smo v prehodu med nižjo dobo materije in višjo dobo energije. Mnogo svetnikov in mojstrov, vključno s Paramhansa Joganando, je napovedalo, da bo ta prehod buren, toda višja zavest bo prevladala. Tisti, ki smo že uglašeni s Svetlobo, imamo tako priložnost kot tudi dolžnost, da se okrepimo v doživetju te Svetlobe. Da preživimo vihar s pogumom in z umirjenostjo in kot žarki te Svetlobe za druge.

Na srečanju v Sloveniji boste imeli dva dogodka, prvi bo govoril o intuiciji in kako jo razviti. Zakaj je ta tako pomembna za duhovno rast? Kje so največje ovire za njen razvoj? Kaj bi svetovali ljudem, da bi kar najbolje izkoristili svojo intuicijo oziroma jo prepoznali?

Asha Nayaswami: Intuicija je moč zaznavanja višjih resničnosti, kot nam jih razkrivajo čuti, intuicija je videnje poti, ki vodi do resnične in trajne sreče. Naši strahovi, opredelitve, to, kar nam je všeč, kar nam ni, zamegljujejo naše dojemanje. Skozi mnoga življenja smo predali veliko svoje energije temu, da smo zgradili in vzdrževali ta nekoristni odnos do življenja. Tudi, ko nam postane jasno, da je mogoče živeti bolje, so te omejujoče ideje globoko vdelane v naši zavesti. Da bi se rešili tega napačnega razumevanja, moramo posvetiti sorazmerno količino energije za dosego višjih idealov. To je ves namen meditacije, predanosti, nesebičnega služenja. Posvečanje energije višjim načelom in postopno ustvarjanje nove samoopredelitve odpirata vrata višji zavesti.

Kaj lahko posameznik stori, da bi duhovno bolj napredoval? Kako lahko najhitreje razvije svoj najvišji potencial?

Asha Nayaswami: Pri duhovnem razumevanju ni najhitrejše poti. Že sama ideja o tem, da se nam mudi, ni koristna. Skozi mnoga življenja smo sprejeli nešteto odločitev, ki so se v tistem trenutku vedno zdele kot dobre. Vsaka misel, občutek, akcija, reakcija so zabeleženi kot energijski vzorec v naših energijskih centrih (čakrah). Duhovni razvoj ustvarja nov vzorec energije v njih. Naš razvoj je odvisen od tega, koliko energije posvečamo novemu razumevanju. Gre za potrpežljivo posvečanje moči svoje volje.

Kaj nas ovira pri zaznavanju višjih energij in nas vodi k temu, da pri povezavi z njimi vidimo več nevarnosti kot varnosti?

Asha Nayaswami: Ljudje raje izberejo znano bedo kot izmišljeno trpljenje pri ustvarjanju nove resničnosti. Ko spoznamo, da je trud za spremembo manj boleč kot vztrajanje pri tem, kjer smo, postanemo motivirani za spremembo. Vse je povezano z razumevanjem tega, kaj povzroča srečo in kaj trpljenje.

Kaj bi svetovali ljudem, ki dvomijo o obstoju nečesa višjega ali mislijo, da je povezanost s Svetlobo neresnična, iluzorna?

Asha Nayaswami: Če nekdo nečesa noče verjeti, ga nihče ne more prepričati, karkoli mu kdo reče. Izkušnja privede do spremembe. Nekdo lahko deli svoje lastno prepričanje in to lahko nekoga navdihne, da napravi potreben poskus. Toda dokler ne pride do izkušnje, bo vedno obstajal dvom. Če nekdo govori iz izkušnje, z ljubeznijo in nesebično željo deliti z drugimi, lahko z besedami navdihne druge. Predvsem pa navdih pride iz primera. Svamijeve besede so bile briljantne, toda njegov živi primer je bil tisti, ki nas je navdihnil, da smo sledili poti, ki ji je sledil on, da bi živeli v zavesti, v kateri je živel tudi on.

Ali menite, da se višja zavest v ljudeh počasi prebuja? Ali opažate, da se vedno več ljudi posveča svojemu duhovnemu razvoju, da si želijo več od življenja in da so pripravljeni storiti nekaj dobrega za druge in planet?

Asha Nayaswami: V Avtobiografiji je Paramhansa Jogananda zapisal, da zdaj prehajamo iz kali juge – dobe materije – v dvapara jugo – dobo energije. To je popravek splošnega prepričanja v Indiji, ki ga je naredil Šri Juktešvar (učitelj Paramhansa Joganande), da se bo kali juga nadaljevala še tisoče let. Lahko opazimo očitne spremembe v svetu, odkar se je začela doba energije, to je leta 1900. Vse se vrti okoli vedno bolj prefinjenih oblik energije. V kali jugi, dobi materije, je bila oblika trdna: verstva, rase, kulture, jeziki. Zdaj, v dobi energije, se trdna materija ruši. Kulture se mešajo. Duhovnost je postala pomembnejša (preveč ljudi) od posamezne teologije ali poimenovanja. Istočasno je čutiti močno energijo, ki se upira spremembam. Sočasno se na planetu inkarnirajo različne vrste ljudi. Zelo veliko jih je uglašenih z dvigajočo se močjo dvapara juge. Ostali se borijo proti dvigu zavesti. Ti si želijo, da bi bila prihodnost taka, kot je bila preteklost. Toda ne bo. Po vsem svetu, v vsaki državi, so ljudje, ki delajo za to, da se vnese ta nova zavest. Rojeni smo s tem namenom.

Kateri so po vaših izkušnjah najpomembnejši dejavniki, ki pomagajo posamezniku na duhovni poti?

Asha Nayaswami: Postati vam mora jasno, da nimate izbire. Edina pot do sreče je večno širjenje zavedanja. Potem ni pomembno, kaj se zgodi. Vztrajaš. Najpomembnejše načelo na duhovni poti je: Ne odnehaj.

Kako vidite duhovno usmeritev Slovenije in njenih prebivalcev ter ostalega sveta? Kaj lahko pričakujemo? 

Asha Nayaswami: Časi so že izredno negotovi. Svetniki in Mojstri pravijo, da se bo negotovost stopnjevala. Velika je verjetnost širitve nasilja, ekonomske motnje. Vendar pa so nam vse te preizkušnje in preizkusi poslani od Boga, da bi nam pomagal doumeti našo resnično usodo: spoznanje Boga v sebi. Zdaj je čas, da poglobimo svojo notranjo povezavo z Bogom in z Bogom drug v drugem.

AVTOR PRISPEVKA JE JAKA DULAR, KI VODI ZALOŽBO AUM.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Duhovna učiteljica
Morda te zanima tudi:

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Halo, kličejo goljufi! Kako vam z računa ukradejo denar?

Spletni goljufi od nas vedno želijo dobiti denar. A svo...

Iščete spletno romanco? Kako varno na spletni zmenek?

Varni na internetu so pripravili nekaj navodil, kako va...

Izšla je februarska revija Vzajemnost 2024

V kakšni kondiciji je pokojninska blagajna, koliko znaš...

HPV povzroča tudi raka anusa. Sranje!

Še vedno premalo vemo o samih HPV virusih in njihovem p...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.