Janez Sušnik: Naš planet je lep, a njegovo gostoljubnost izkoriščamo

Moj čas > Dogodki | piše: Katka Kos | 22.4.2020
Danes praznujemo svetovni dan Zemlje in morda je prav danes tisti dan, ko bi se vsi morali za trenutek zamisliti, kaj počnemo in kako izboljšati svoj odnos do narave.
Spoštiujmo naravo. (foto: freepik.com)
Spoštiujmo naravo. (foto: freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Svetovni dan Zemlje zaznamujemo vsako leto 22. aprila vse od leta 1970. Na ta dan opozarjamo na ranljivost in enkratnost planeta, na katerem živimo, in kjer je ozaveščanje o pomenu zdravega okolja v tem času, še posebej pomembno.

"Letošnji Svetovni dan Zemlje poteka v znamenju podnebnih sprememb, ki se še najbolj kažejo prav na področju voda, njenem pomanjkanju ali presežkih, ki lahko ogrožajo tudi človeška življenja. Vode so odličen vir blaženja podnebnih sprememb, voda je naš najdragocenejši naravni vir in zato moramo z njo ravnati kar se da odgovorno. To pa je tudi eno od glavnih vodil naše Direkcije RS za vode, ki že od nastanka leta 2016 skrbi za urejanje voda," so zapisali pri Direkciji RS za vode.

V času epidemije koronavirusa smo brali številne prispevke o tem, kako si je narava oddahnila od človeka in njegovih posegov onesnaževanja. Zrak je čistejši, reke so bolj bistre, pogledi so bolj jasni. Človek se je ustavil, ker je bil primoran, narava pa si je za trenutek lahko oddahnila. Nas bo to močno sporočilo, ki ga vsi doživljamo ta hip, česa naučilo?

Tudi predsednik ZDUS Janez Sušnik se je danes oglasil preko družbenega omrežja in zapisal: "Praznik Zemlje bi moral biti praznik vsakega, kar živi, diha, hodi, spoštuje naravo in vse kar nam narava daje skozi celotno evolucijo favne in flore na našem zelenem planetu.
Naš planet je lep, a njegovo gostoljubnost izkoriščamo, ga izčrpavamo in uničujemo. Tako nas svetovni dan Zemlje, ki ga praznujemo 22. aprila, opominja, da si moramo vsi, sleherni dan prizadevati za trajnostno naravnan razvoj, za zdravo okolje in ravnanje, ki našemu planetu prijaznejše do onesnaževanja.
Starejši vemo, kakšen je bil ta svet, ko smo bili otroci. Imeli so »zares« štiri letne čase, in ni nas skrbelo, kam bo industrializacija v slabih šestdesetih letih pripeljala naš planet. Če kdaj, potem zdaj, v razmerah v kakršnih smo se znašli vemo, kaj pomeni prometna preobremenitev okolja, saj so mnoge okoljevarstvene organizacije v času epidemije zanznale znatno izboljšanje zraka po vsem planetu. Kako malo je potrebno, kajne? In znova nas narava opozarja, kako hitro si lahko opomore pred lakomnimi posegi človeka v naravni prostor."

Njegovo objavo si lahko v celoti preberete spodaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

»Dolgotrajna oskrba v praksi: sistem se gradi, človek pa ne sme ostati spregledan«

Kako se dolgotrajna oskrba udejanja v resničnem življen...

Janko Kozel (zgodba o presaditvi srca): "Zavedal sem se, da je smrt zelo blizu."

"Bolj ljubim življenje, vsak dan znova, vsak dan je zam...

Pozor! Kako goljufi pridejo do vaše kreditne kartice? Obstaja 5 načinov

Najpogostejši cilj spletnih goljufov je vaša kreditna k...

Hrana, ki krepi spomin in ohranja bister um

Možgani za svoje delovanje potrebujejo veliko energije,...

6 znakov, da vaš metabolizem deluje prepočasi

V prispevku boste našli šest izrazitih znakov, ki nakaz...

KUHALNICA: Čebulni kruh z jogurtom

Poznate čebulni kruh z jogurtom? Če ne, ga morate spozn...

Odkrijte Toskano na poseben način: retro vlak za le 29 evrov

Italija je znova dokazala, da zna združiti tradicijo, r...

Imate mrzla stopala? Preberite, zakaj to ni dobro!

Spadate med tiste, ki imajo večkrat hladna stopala? V p...

9 koristnih nasvetov, kako se spoprijeti s kronično boleznijo

Življenje s kronično boleznijo prinaša nešteto izzivov,...

Zdravilno olje, ki pomlajuje kožo, krepi nohte in lase

To je olje, ki bi ga morala uporabljati vsaka ženska, s...

Iz Jožičine kuhinje: Štruklji s prelivom iz sladkorja in sladke smetane (hitra sladica)

Iz Jožičine kuhinje zopet prihaja slasten recept. Okusn...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.