Kaj se lahko zgodi, če pijete kavo na prazen želodec?

Večina ljudi vsako jutro najprej poseže po skodelici kave, šele nato zaužijejo kaj drugega. Toda, kako kava vpliva na prazen želodec? Preverite!
	Kava na prazen želodec lahko draži črevesje. (foto: Freepik.com)
Kava na prazen želodec lahko draži črevesje. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Obstaja večna dilema o tem, ali je kava zdrava ali ne. Nekateri trdijo, da je zdrava, če ji ne dodajate sladkorja, mleka in ostalega, torej, če pijete le pravo črno kavo. Spet drugi menijo, da je ta škodljiva in da draži črevesje.

Res je, da kava vsebuje mnoge antioksidante in da pomaga pri preprečevanju bolezni. Strokovnjaki pravijo, da ščiti pred rakom črevesja. Ampak, dodajajo tudi, da je lahko vpliv kave na telo zelo negativen, če jo zaužijete na prazen želodec.

Skodelica črne kave na prazen želodec povzroči izločevanje kisline v prebavnem traktu, kar lahko hitro občutijo vsi, ki so nagnjeni k gastritisu. Kava povzroči torej, da se prične proizvajati želodčna kislina, ki je namenjena razgrajevanju hrane. To pa povzroči, da se je manj izloča takrat, ko dejansko jeste in jo potrebujete. Zato se lahko zgodi, da boste pričeli težje prenašati proteine, ti se ne bodo razgradili.

Takšni proteini, ki ostanejo v telesu ne-razgrajeni, pa lahko povzročijo številne zdravstvene težave, med njim i tudi napihnjenost, vnetje črevesja, v najhujšem primeru pa tudi raka.

Strokovnjaki zato svetujejo, da pijete kavo šele uro potem, ko vstanete in prej pojeste vsaj majhen obrok. Lahko je to banana, jabolko, košček kruha …
 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Nahod in prehlad: 5 naravnih trikov za hitrejše okrevanje

Zdravljenja prehlada, viroze in gripe se lahko lahko po...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Ob pečenem kostanju se prileže tudi divje kostanjevo pivo!

Kako bi gledali, če bi vam na primer za malico postregl...

Kako se KONČNO odvaditi kajenja?

Tudi pri zasvojenosti od nikotina je samo volja premalo...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

To živilo je krivec za vaše maščobne obloge!

Zelo preprosto se lahko rešite odvečnih maščob okrog tr...

Recept: Vloženi jurčki

Vloženi jurčki so odlična poslastica, ponudimo jih lahk...

Pozor, nikar več ne pogrevajte teh živil!

V prispevku boste našli seznam hrane, ki je nikoli ne s...

PREVIDNO: Morebitne posledice beljenja zob

Najpogostejša neželena posledica po beljenju zob je pre...

Nabiranje gob: 15 napotkov za varno (in do narave spoštljivo) nabiranje gob

Naši gozdovi so v tem času bogati z gobami, kostanjem t...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.