Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenjavo in slanino. Krepka jed na žlico, ki jo lahko ponudimo kot samostojno jed. Podobno jed poznajo Angleži, sama sem recept malo priredila, saj v originalnem receptu dodamo tri vrste fižola v zrnju. Ker sem imela doma samo eno vrsto fižola, sem v jed dodala več zelenjave in krompirja.
Fižolova mineštra (Foto: Karmen Valant)
Fižolova mineštra (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Fižolova mineštra s svinjskim mesom

Skrivnost tega recepta je predvsem veliko zelenjave in počasno dušenje v pečici. V jed lahko dodamo več sort fižola, pri tem moramo upoštevati, da lahko imajo različne sorte fižola tudi različen čas kuhanja.

Pri roki sem imela samo eno sorto fižola, zato sem v jed dodala več krompirja in korenčka, dodala pa sem tudi nekaj druge zelenjave, za boljši okus pa še malo slanine. Krepko enolončnico lahko postrežemo tudi kot prilogo pri Božični večerji. 

Recept za fižolovo mineštro s slanino:

250 g fižola v zrnju
200 g mesnate slanine
250 g jušne zelenjave; korenček, repa, zelena, malo pora
4 krompirji
400 g svinjskega mesa
sol in poper
1 žlica svinjske masti
3 žlice domače paradižnikove omake
2 žlički suhega timijana
1 žlička italijanskih začimb (bazilika, origano, rožmarin, majaron)
2 lovorova lista
4 dl čiste goveje juhe (lahko tudi zelenjavna jušna osnova ali voda)
20 g artičoke v olju za okus
2 stroka česna

Fižolova mineštra s svinjskim mesom po korakih

Fižol prejšnji dan namočimo, ga naslednji dan odcedimo, speremo s hladno vodo in pristavimo. Ko fižol zavre, ga kuhamo 15 minut in ga nato odcedimo. Tako pripravljen fižol hranimo toliko časa, da ga bomo dodali v jed, ki jo bomo počasi dušili v pečici.

Krompir olupimo in narežemo na večje krhlje, preden ga dodamo v mineštro, ga na pol skuhamo, lahko skupaj z narezanim korenčkom. Repo in gomolj zelene olupimo in narežemo na večje kose in ju prav tako prej malo pokuhamo.

Grah iz pločevinke speremo z mrzlo vodo. Slanini odstranimo kožo in jo narežemo na kocke. Svinjsko meso narežemo na večje kose. Česen olupimo in stremo. Po želji lahko dodamo tudi sesekljano čebulo.

V večji ponvi segrejemo svinjsko mast in najprej do rjavega popečemo svinjsko meso. Meso odstranimo in ponve in ga pokrijemo, da se ne izsuši.

Na isti maščobi nato najprej popražimo narezano slanino, nato na pol kuhano zelenjavo.

Dodamo krompir, paradižnikovo omako, timijan, lovorov list, mešanico italijanskih začimb, artičoke, na pol kuhan fižol, grah iz pločevinke in vse skupaj pražimo nekaj minut.

Nato v ponev vrnemo meso, premešamo in še malo popražimo. Vse skupaj nato stresemo v keramičen pekač s pokrovom, prilijemo malo čiste goveje ali zelenjavne juhe in postavimo v pečico.

Pečico ogrejemo na 180 stopinj C in jed počasi dušimo 70 minut. 

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Fižolova mineštra Recepti
Morda te zanima tudi:

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

Recept: Kremna špargljeva juha

Špargljeva juha je prva pomladna jed na žlico, ki je od...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Vlivanci (špecli)

Danes pa zelo stara jed. Domače testenine ali vlivanci,...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Sirniki

Zelo preproste sestavine in odlična jed! Sirniki. Gremo...

Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse ...

Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila drag...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Iz Jožičine kuhinje: Metin sirup

Težko se upreš okusu metinega sirupa, ki te prijetno od...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.