Kako se pomladimo s pomočjo svojih genov?

Moj čas > Nega in lepota | piše: Vesna Cetinski | 24.1.2024
Izvir mladosti so iskali že naši predniki, saj so želeli ostati mladi in lepi. Niso ga našli. Odkrili pa so ga znanstveniki v poznem 20. stoletju. Odkritje je izredno pomembno za vse generacije, ne le za starejše, čeprav se s tem vprašanjem največkrat soočamo starejši.
Izvir mladosti so iskali že naši predniki, saj so želeli ostati mladi in lepi. (foto: freepik.com)
Izvir mladosti so iskali že naši predniki, saj so želeli ostati mladi in lepi. (foto: freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Prvo pomembno odkritje nam je prinesla ameriška znanstvenica dr. Ellen Langer iz univerze Harvard. V začetku 80.th let prejšnjega stoletja je skupino moških, starih med 70-80 let, poslala za 1 teden v samostan severno od Bostona. Tam so jih prestavili v čas pred 22 leti, ko so bili stari med 50 in 60 let. V prostorih so jih čakali časopisi iz tistih časov, na TV so vrteli program, ki je bil takrat popularen, vključno s poročili. Prav tako je bilo pohištvo in tudi obleke, ki so jih nosili, iz leta 1959. Moški so preživljali čas ob debatah o Fidelu Castru, ki je takrat prišel na oblast na Kubi, pogovarjali so se o obisku Hruščova v Ameriki, listali časopis Life itd. Prav tako so se ukvarjali s športi, ki so jih v tistem času tudi dejansko prakticirali, jedli hrano iz tistega časa in nasploh podoživljali čas pred 22 leti.

Znanstveni so hkrati spremljali kontrolno skupino moških iste starosti, ki pa se je v svojem okolju morala spominjati tistih časov, torej so v sedanjosti le obujali spomine.

Po enem tednu so opravili meritve udeležencev obeh skupin. Telesa moških iz obeh skupin so bila mlajša, vendar so bili moških iz prve skupine v bistveni v prednosti. Udeleženci obeh skupin so se povišali, saj so hodili bolj vzravnano, bili so bolj fleksibilni, saj se jim je povečala elastičnost sklepov in zmanjšal artritis. Prav tako se jim je popravil vid in sluh. Nekateri so tudi odvrgli bergle ter se vrnili k svojim domačim brez njih. Prav tako se jim je ojačal stisk roke, izobljšal spomin ter ostale kognitivne sposobnosti. Moški prve skupine so izboljšali svoje rezulate za 63%, moški iz druge, kontrolne skupine, ki se je le spominjala svoje mladosti, pa za 44%. In to le po enem tednu eksperimenta. Moški so se dejansko pomladili za 20 let.

Drugo odkritje o izviru mladosti, ki pa je prišlo nekaj let kasneje, je dokočno pojasnilo, kaj se je v teh ljudeh dejansko zgodilo in kaj je povzročilo, da je kemija v telesu sledila okolju, njihovemu prepričanju in mentalnemu stanju. Koncem 20. stoletja so znansveniki odkrili, da ima človek »le« 23.688 genov in ne 140.000, kot so mislili desetljetja prej. To pomeni, da ne obstaja gen za vsako lastnost, ki jo ima človek, za vsako bolezen in vsako drugo stanje v telesu, temveč, da teh  23.688 genov neprestano sodeluje in ustvarja nova stanja v nastajajočih celicah po telesu, ki nosijo nove genske informacije, ki dajejo tem novim celicam nove vloge. Telo se namreč neprestano prilagaja. Prilagaja se zunanjemu okolju, kot so temperatura, hrana, bakterije, virusu, alkohol itd,  kot tudi na našim notranjim stanjem, našim mislim, čustvom, našim psihičnim stanjem torej. Ugotovili so, da se celo 90% naših genov stalno prilagaja na stanje v naši okolici. Geni torej niso nekaj, kar je zapisano v kamen, temveč so živi, zato lahko s svojim razmišljanjem, vedenjem, okoljem itd nanje vplivamo tako, kot so to storili moški iz poizkusa pred 40 leti. S spremembo svojega vedenja in razmišljanja, čustvovanja in mentalnega stanja torej lahko vplivamo na naše telo in tako ostajamo bolj zdravi, lepši, bolj čili in s tem zaviramo proces staranja.

Kaj se je zgodilo v nadaljevanju s tisto skupino moških, ki se je v pičlem tednu dni uspela bistveno pomladiti in si popraviti zdravje? Znanstvenica dr. Langer jih je spremljala tudi kasneje. Tisti, ki so se uklonili svoji okolici, ki jim je govorila, da so stari, da ne zmorejo, da morajo biti previdni, da ne smejo tega in onega, so se hitro vrnili v svojo kronološko starost. Tisti pa, ki so ostali v mentalnem in vedenjskem stanju, kot so bili pred desetletji in, ki niso pustili, da bi jim domači nosili prtljago, saj je za njih pretežka, ki so življenje pričeli gledati iz drugačne perspektive, ki so ohranili živahen in zvedav um  pa so ohranili svojo biološko starost, ki so si jo povrnili v času eksperimenta, ter so se počasneje starali.  

Izvir mladosti leži torej v vsakem izmed nas. Le stopiti moramo ven iz stereotipa naše družbe, ki nam veleva, kako naj bi se starali in nas potiska na nevidni rob. Upoštevajte ta znanstvena doganja, preizkusite jih na lastni koži in zaživite zdravo in polno življenje v visoko starost.

Še več o avtorici prispevka boste našli tukaj in tukaj.  

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

HPV povzroča tudi raka anusa. Sranje!

Še vedno premalo vemo o samih HPV virusih in njihovem p...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo …

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Klopov nadpovprečno veliko, predvsem v prestolnici

Neuradni rezultati monitoringa klopov kažejo, da je let...

Metka Klevišar: Kako sem se znašla sama?

Včeraj mi je nekdo postavil to vprašanje. Ali pogrešam ...

Vlada krči javna sredstva za pisano slovensko besedo

Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri Gospod...

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.