Nekateri strokovnjaki za prehrano svetujejo, da kruh črtate iz svojega jedilnika. Sploh kvas v njemu naj bi povzročal razmnoževanje glivic, napihnjen trebuh in krče ter vetrove.
A če si prehrano brez kosa kruha težko zamislite, potem izberite kruh, ki je bolj zdrav. Med zdrave vrste spadajo tisti, ki so narejeni iz polnovrednih žitaric. Še najbolj zdrav bo, če ga boste spekli sami. Nekateri namesto kvasa uporabljajo vinski kamen in sodo bikarbono. Kruh iz polnozrnate moke ne redi, vsebuje vlaknine, ki pospešujejo prebavo. Tak kruh vsebuje tudi vitamine in minerale.
Med zdravo izbiro spadajo tudi koruzni kruh, ki je vir antioksidantov, pirin kruh, ki je lahko prebavljiv, ovseni kruh, ta je primeren predvsem za sladkorne bolnike in za vse, ki imajo težave s holesterolom, saj znižuje sladkor v krvi.
Manj priporočljiv je kruh iz bele moke, ta vsebuje največ sladkorja in zelo malo hranljivih snovi. Prav tako je težko prebavljiv rženi, strokovnjaki svetujejo, da ga uživate le občasno.
Če torej brez kruha ne morete, potem je najboljše, da ga pečete sami. Tako boste točno vedeli, kaj vsebuje. A tudi domačega jejte v zmernih količinah.