Kirgizija - daleč proč od nemirnega sveta

Osrednja Azija je skupek nadvse zanimivih, morda nekoliko kaotičnih dežel, ki smo jih prepotovali v mesecu dni. »Puščavski« Turkmenistan s svojo nenavadno prestolnico, ki s preštevilnimi spomeniki, vodometi, podobami bivšega predsednika Saparmurata Niyazova še najbolj spominja na pomanjšan Disneyland, Uzbekistan – prekrasna dežela, polna zgodovinskih mest, povezanih s svilno cesto, Tadžikistan – precej zaprta država, kjer se izmenjujeta staro in novo in ne veš zagotovo, kaj je bolj pristno; in končno Kirgizija, kjer smo spoznali, kaj pomenijo za duha in dobro počutje lepota narave, prijaznost ljudi, tišina in spokojnost v jurti preprostih nomadov …
Vladna palača v prestolnici Kirgizije – Biškeku (foto: Olga Paušič)
Vladna palača v prestolnici Kirgizije – Biškeku (foto: Olga Paušič)
Vladna palača v prestolnici Kirgizije – Biškeku (foto: Olga Paušič) Center prestolnice (foto: Olga Paušič) V Biškeku je veliko zelenih površin (znan je Park hrastov). (foto: Olga Paušič) Vrvež na glavni ulici Chuy. (foto: Olga Paušič) Pri nomadih v dolini Jeti-Ogüz (foto: Olga Paušič) Turisti radi prenočijo v pastirskih jurtah. (foto: Olga Paušič) Idilična kirgiška gorska pokrajina s širnimi pašniki. (foto: O.P.) Preprosta kuhinja na prostem. (foto: O.P.) Pastirici (foto: O.P.) Kirgiz z značilno črno-belo kapo. (foto: O.P.) Pastirska jed – manty (foto: O.P.) Gorska pokrajina ob jezeru Song-Kӧl. (foto: O.P.) Gorsko jezero Song-Kӧl. (foto: O.P.) Mi trije pred jurto. (foto: O.P.9 Polja planik ob gorskem jezeru. (foto: O.P.) V jezeru oprano perilo se suši kar na travi. (foto: O.P.) Pastirica molze kobilo. (foto: O.P.) Foto: Olga Paušič Iz kobiljega mleka pripravijo marsikaj, tudi osvežilno pijačo kumis. (foto: O.P.) Pisana notranjost jurte, v kateri lahko prenoči tudi deset in več ljudi. (foto: O.P.) Jurte so kot beli šampinjoni v zelenju pašnikov. (foto: O.P.) Znameniti širdaki. (foto: O.P.) Tudi kamele so na voljo za rekreativno ježo. (foto: O.P.) Čreda drobnice med počitkom. (foto: O.P.) Pastir, hkrati turistični vodnik, ki poskrbi za ježo na konjih ali kamelah. (foto: O.P.)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Tu smo si oddahnili in si privoščili krasne dni sproščenosti, brezskrbnosti, daleč proč od nemirnega sveta. Trije popotniki (sin Andrej, mož Jože in jaz) smo presenečeni ugotovili, da Kirgizija v veliki meri spominja na naš domači kraj v Prekmurju.

Z letalom v Biškek
Zelo čudno je bilo, ko smo prišli na tadžikistansko letališče v Dušanbeju in uzrli letalo, ki naj bi nas prepeljalo v prestolnico Kirgizije – Biškek. Majhen ptič, komaj podoben resnemu potniškemu letalu, je čakal, da se vkrcamo. Stevardesa je rekla: «Sedite tja, kjer je prost sedež, vse bo v redu.« Prvikrat sem doživela, da na letalskih vozovnicah ni bilo številke sedeža.

Jakovljev 40 ima le 32 sedežev in prav toliko nas je bilo potnikov za Biškek. Sedli smo torej tja, kjer je bilo prosto. Po domače. Stisnjeni kot sardine v konzervi smo dobro uro čakali, da se dvignemo in v majhnem letalu smo se potili kot pujsi. Končno vzlet! Vse je šlo natanko tako kot pri velikem bratu boeingu 474 ali katerem od sorodnih velikanov. In polet je bil zelo miren. Skozi okna smo občudovali zasnežene vrhove pamirskih gora, širna prostranstva nenaseljenih, puščavskih pokrajin, ki jih prepredajo doline rek in soteske med planinami. Andrej, sin in navdušen geograf, je bil ves čas na preži s svojim digitalcem.

»Poglejta, to je Pamir! Še na Kitajskem bomo uživali v čudoviti pokrajini!« je razlagal, kajti midva z Jožijem sva bila kriva, da ni mogel na 6-dnevno pustolovščino po Pamirju. Ko smo se namreč ob prihodu v Tadžikistan, v Dušanbe, sestali s predstavniki agencije, ki naj bi nam organizirala 6-dnevno turo po Pamirju, se je izcimilo, da bi nas pustolovščina stala 1300 USD brez hrane in prenočišč. Z Jožijem sva menila, da je cena previsoka, glede na to, da razen razburljive vožnje in lepe pokrajine ničesar drugega v predlaganem programu ni bilo. Po tehtnem premisleku smo se potovanju po tadžikistanskem Pamirju odrekli in se odpeljali v Kirgizijo, kjer smo nameravali preživeti vsaj 8 dni našega poletnega potepanja. Nesmisel je pustiti se odreti le zato, ker si tujec v deželi. In prav to se vse prepogosto dogaja. V primerjavi z na primer južnoameriškimi agencijami nudijo tukaj premalo za ceno, ki jo postavijo, poleg tega pa nikoli ne veš, če bo dogovorjeni program res realiziran in če se cena ne bo od danes na jutri dvignila. Vse skupaj je v zraku …

No, prijetno smo bili presenečeni, ko nas je na letališču Manas v Biškeku pričakal predstavnik agencije Novi nomad s prisrčnim smehljajem in veselim pozdravom dobrodošlice v ruščini. Kar pogreje te pri srcu od tolikšne prijaznosti. Odpeljali smo se v Biškek, ki je kakšnih 30 kilometrov oddaljen od letališča. Med potjo smo izvedeli, da nas pričakujejo v pisarni turistične agencije, potem pa bo poskrbljeno tudi za prenočišče in dobro večerjo. Super! V primerjavi s Tadžikistanom 100: 1!

Živahna prestolnica nasprotij
Nedelja zgodaj zjutraj v Biškeku. Ker smo »jutranji« ljudje, smo že pred sedmo vzeli pot pod noge in krenili raziskovat prestolnico Kirgizije. Vse prazno, kar pusto, kot se za nedeljsko jutro spodobi. Široke ulice, polne zelenja, so šele prav zadihale prijeten jutranji hlad, stare, dostojanstvene stavbe pa so molče oprezale za zgodnjimi občudovalci. Mogočna poslopja pomembnih objektov spominjajo na socialistične čase, ko je vse, kar je bilo pomembnega, moralo biti monumentalno. A vidiš, da v daljavi rase sodoben svet, strnjene stanovanjske soseske kot pri nas ali kje drugje v evropskih centrih.

Iskali smo Leninov spomeniki, eden redkih, ki jih v času osamosvajanja in »trganja vezi« med sovjetskimi republikami niso nasilno odstranili. Našli smo ga tik ob glavni ulici Chuy na trgu

Ala-Too nedaleč od zgodovinskega muzeja. Nekdaj se je tudi trg imenoval po Leninu, potem so ga pa prekrstili , preimenovali so pa tudi kip (Erkindik ).

Zavili smo v Park hrastov, kjer so postavljeni izdelki sodobnih kiparjev, varujejo jih pa drevesa z mogočnimi krošnjami, pod katerimi si lahko spočiješ v prijetnem hladu. Začudilo nas je, kako zanemarjene so zelenice in cvetne grede sredi glavnega mesta.

Sede na polomljeni klopi pod hrastom smo preučevali gradivo o mitološkem junaku Manasu, ki je opevan v številnih besedilih, med ljudmi zelo priljubljen in velja za pravega narodnega junaka. Pripisujejo mu silno moč, junaštvo ter modrost in pa to, da je praoče Kirgizijcev, ustanovitelj naroda. Po njem se imenujejo številni kulturni in zgodovinski objekti v državi, tudi letališče v Biškeku.

Naš pogovor je zmotila mimoidoča domačinka, ki je vprašala, koliko je ura. Povedala sem ji, nasmehnila se je in vzela iz svoje ročne torbice tri jabolka za vsakega od nas. Od začudenja nismo prišli do besede. Ljudje me vedno znova presenečajo.
Ta članek se nadaljuje na naslednji strani - KLIKNI TUKAJ >
Stran: 1 2 3 4

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ekskluzivno za bralce MojaLeta: 15% popust v Termah Dobrna

Naj bo razvajanje v topli termalni vodi, sproščanje v s...

Ambasadorka MojaLeta ocenila hotel Floramare: "Vstopila sem preplavljena s čustvi"

Na portalu Moja leta.si so mi zaupali, da grem v nov ho...

Doživljanje prelestnih gorskih panoram Dolomitov

Od mladosti sem zapisan goram; tudi zahtevnejšim. Poleg...

Izšla je februarska revija Vzajemnost 2024

V kakšni kondiciji je pokojninska blagajna, koliko znaš...

Nepozaben oddih v Termah Šmarješke Toplice

Februarja in marca spet Šmarješki tedni zvestobe!

Nagradna igra: Vikend paket za 2 osebi v Izoli!

Sodelujte v nagradni igri na Facebook strani Mojaleta.s...

IDEJA ZA IZLET: Goriška Brda

Goriška Brda so najbolj sredozemski del Posočja. Zaradi...

IDEJA ZA IZLET: Parenzana - železnica za vse čase

Železniška proga Parenzana ali Porečanka je bila gorska...

Ideja za izlet: Trst - prestolnica kave

Ko zaslišite besedo »Trst«, katera je vaša prva asociac...

Najlepše francoske vasi

Ko pomislimo na Francijo, se nas večina najprej spomni ...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Ekskluzivna pomladna ponudba: oddih v Termah Lendava po ugodnih cenah

Izkoristite ugodno ponudbo za oddih v Termah Lendava vs...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.