MODERNA BABI PIŠE: Oh, ti moji lasje

Moji lasje so bili zmeraj svetli, tanki in ravni kot špageti. S tem sem imela zmeraj težave… Vsakodnevno navijanje s figaro in oblikovanje pričeske, mi je povzročalo skrbi, ki jih kot najstnica ni bilo konca. Afroluk trajne so bile tistega časa »IN«. No, ko pa sem sama mamici težila o novi pričeski in češ, da imajo vse moje sošolke že trajno, je le popustila pritisku in me peljala k frizerki. Ne samo, da sem do frizerke hodila dobro uro, bila je še neizmerna vročina, katero pomnim še danes. Vendar, ni mi bilo težko, saj sem vedela, da bom končno doživela tisto, o čemer sem zmeraj sanjala – skodrane lase.
Moji lasje so bili zmeraj svetli, tanki in ravni kot špageti. (foto: pexels.com)
Moji lasje so bili zmeraj svetli, tanki in ravni kot špageti. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

In glej ga zlomka. Ko je bil ves proces zaključen in lasje posušeni, me je skoraj kap. Skodrana kot ovca, z oranžnim odtenkom, me je minilo za naprej in za nazaj. Tistega trenutka si resnično nisem želela doživeti. Ko sem hodila skozi vas, kjer so bile hiše ena zraven druge in ljudje na vseh koncih in krajih, sem se sramovala sama sebe. Komaj sem čakala, da pridem domov in svoj novi afroluk oblikujem s krtačo, kateri se je hvala bogu obrestoval. Ne vem sicer zakaj, vendar k tej frizerki nisem nikoli več hodila. Zdelo se mi je, kot da je on kriva, kakšne želje sem imela.

In pisalo se je leto '88, ko mami nekega dne domov prinese vse možne preparate za trajno kodranje las. Takrat se je začelo.

Literature o postopkih trajne, ni bilo mogoče najti nikjer. Ni bilo pametnih telefonov, ne računalnikov, kaj šele, da bi to pisalo v kakšnih revijah. Vse kar smo zmogli je bilo to, da smo si zapomnili postopek, ki smo ga doživeli pri frizerki.

Prvi preizkus – katastrofa!
Bil je dan pred odhodom na morje, ko sem se pakirala in vsa v ihti želela svoj videz ovekovečiti. Sestra, ki je bila leto dni starejša od mene, se je delala, kot da je frizerka.  Lesene navijalke so bile hitro na moji glavi in ves kemični proces kodranja se je začel. Hvala bogu mi je na koncu s krtačo tudi oblikovala pričesko, nad čemer sem bila izredno zadovoljna. Takrat sem se odločila, da k frizerju več ne grem.
Na morju sem vsa zadovoljna tekala po plaži, se potapljala, kot da bi si želela pokazati svojo novo frizuro še ribam. Bila sem srečna, kot že dolgo ne…
… vse dokler, se naslednji dan ne pogledam v ogledalo in opazim nekakšno spremembo. Na začetku še sploh nisem dojela, dokler si nisem končala mazati trepalnice. Moji lasje so bili znova ravni kot špageti. Kaaaj? Saj to ne more biti res! Sestra, ki se je delala, da obvlada navijalke in proces kodranja, je očitno v tistih dolgih treh urah nekaj izpustila. Moja želja po kodrih, se je tega poletja izjalovila, saj sem ves čas na morju znova imela težave z oblikovanjem svoje pričeske. Ja kaj morem, bila sem mlada z željo po modi.

Kmalu po teh znanih afroluk frizurah, je prišla moda beljenja las. Znova vsi eksperimenti, ki smo jih izvajali doma, so se pokazali kot nočna mora. S sestro, s katero sva delali večina vse podobno, sva se odločili, da si kljub svetlejšemu odtenku lase še dodatno posvetlima. Prvi poizkus se je pokazal, da stvari res nisva obvladali. Smeh in solze pred ogledalom, se je razlegal po celem bloku, kjer smo živeli. Naenkrat sem postala rdeča kot lisica. Beljenja in popravljanja svoje barve, ni in ni bilo konca. Kaj vse bi takrat naredila, da bi si svojo novo frizuro spremenila…

Spomini na vse trenutke povezane z mojo glavo, so še kako živi.
Ko sem se odselila na svoje, sem delo opravljala kar sama pred ogledalom. Res, da sem imela včasih težave, vendar z leti sem se precej dobro lotila dela, tako da je bilo moje zadovoljstvo zmeraj zadoščeno.

Nekega dne, ko me prav med barvanjem las pokliče prijateljica, s katero sva klepetali tako dolgo, da sem zamudila čas izpiranja barve. Čez par dni, ko si znova oblikujem svojo pričesko ugotovim, da mi na vrhu glave rastejo novi lasje. Pa ne samo po vrhu, tudi na čelnem delu in ob straneh. Vsa zadovoljna z mislijo, da se mi lasje gostijo, se vseeno spomnim, da pa verjetno niso to novi lasje, temveč posledica barve, katero sem imela na glavi zagotovo več kot uro. Za oblikovanje pričeske z novo barvo, je bilo potrebno dodatno delo, saj sem tiste »nove laske«, ki so krasili mojo glavo, morala posebej oblikovati, da ja niso bili preveč opazni.

Vse kar je povezano z mojo frizuro lahko z gotovostjo trdim, da imam še danes težave, katere se sproti lotevam. Na moj svetel odtenek las, si trajno sedaj naredim na tri ali štiri leta, tako da vsaj za nekaj časa lase lažje oblikujem in dvignem od lasišča.

Odkar sem se preselila v Prekmurje, iščem frizerko, ki bo obvladala moje »zahtevne« lase in oblikovala takšno pričesko, ki bi mi odgovarjala. Ko jo najdem, bom hodila na frizuro še samo k njej.

Do naslednjič,
Moderna babi Mojca

 

Moderno babico lahko spremljate na spletni strani www.modernababi.si in ji sledite na Facebook strani: https://www.facebook.com/modernababi/

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Izšla je majska revija Vzajemnost 2024

S staranjem so refleksi počasnejši, bolj smo okorni, tu...

Slovo od Mance Košir bo 8. maja na Žalah

V preteklem tednu je v 77. letu starosti po težki bolez...

Zakaj moški ob upokojitvi izgubijo več kot ženske?

Raziskave so pokazale, da se moški bistveno težje prila...

HPV povzroča tudi raka anusa. Sranje!

Še vedno premalo vemo o samih HPV virusih in njihovem p...

Metka Klevišar: Kako sem se znašla sama?

Včeraj mi je nekdo postavil to vprašanje. Ali pogrešam ...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.