Recept za najboljšo OREHOVO POTICO

Orehova potica je najpogosteje na mizi ob raznih praznikih, vsekakor pa ne sme manjkati za velikonočne in božične praznike. Obstaja veliko receptov, vsaka slovenska vas se lahko izkaže s svojim posebnim receptom. Tukaj bom predstavila osnovni recept za testo iz bele moke in osnovni recept za orehov nadev.
Orehova potica pečena v potičniku in v navadnem pekaču Spekla: Mari Radej (Foto: Mari Radej iz spletne strani futr.si)
Orehova potica pečena v potičniku in v navadnem pekaču Spekla: Mari Radej (Foto: Mari Radej iz spletne strani futr.si)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Tukaj bom predstavila osnovni recept za testo iz bele moke in osnovni recept za orehov nadev. Recept je povzet po knjigi Andreja Goljata, Potice, ki je bila izdana pri založbi Kmečki glas.

Običajno pečemo potico iz bele moke, tip 400 ali 500, a v zadnjih letih belo moko vse pogosteje nadomeščajo druge moke, predvsem ajdova, koruzna, ržena ali polnozrnata moka. Za testo iz bele moke potrebujemo:

50 dag bele moke
4 dag kvasa
6 dag margarine za pečenje
8 dag sladkorja
2 jajci
2, 5 dl mleka
rum, limonina lupinica
vaniljev sladkor
sol

Moko presejemo v večjo skledo in dodamo sol. Posebej v manjši skodelici v mlačnem mleku raztopimo kvas. V drugi posodi pa zmešamo jajca, sladkor, rum in limonino lupinico. Posebej segrejemo mleko in raztopimo maščobo.

Moki dodamo toplo mleko in premešamo. Dodamo zmes z jajci, sladkorjem, rumom in aromami, ter vse skupaj dobro premešamo. Dodamo še raztopljen kvas in maščobo, ter vse zmešamo v srednje gosto testo. Zgnetemo ga le toliko, da postane elastično v notranjosti in gladko na površini. pazimo da se testo ne prijema sklede in da ne zamešamo pretrdega testa.

Količino mleka v testu težko točno določimo zaradi vlažnosti moke in velikosti jajc. Testo pokrijemo s folijo in pustimo vzhajati. Za vzhajanje je primerna tudi vsaka plastična posoda ki se neprodušno zapre in je dovolj velika. V zaprti plastični posodi vlaga in toplota ostaja v njej, kar so idealni pogoji za vzhajanje testa.

Testo vedno vzhajamo na sobni temperaturi, ne dajemo ga na radiator ali kakšen drug izvor toplote. Ko se količina testa pri vzhajanju podvoji ga še enkrat premesimo.

Tako pripravljenem testu lahko poljubno dodajamo razna semena ali kaše. Pri slanem testu je postopek enak, s tem da opustimo rum in jajca, sladkor pa dodamo po navodilih.

Orehov nadev za potico

Tudi za nadev za orehovo potico poznamo veliko receptov. Za osnovni recept potrebujemo naslednje sestavine:

50 dag mletih orehov
15 dag sladkorja
1, 5 dl mleka
2 jajci
vaniljev sladkor
mleti cimet
rum

V mlačno mleko primešamo orehe, sladkor, jajci, arome, dišave in rum. Pripravljen nadev namažemo po razvaljanem testu. Temperatura nadeva za orehovo potico naj bo enaka temperaturi testa.

Koliko nadeva damo na testo? Priporočljiva količina nadeva naj bo enaka teži testa, če pa želimo bolj bogato potico količino nadeva povečamo.

Zavijanje in peka orehove potice

Ko nadev namažemo po razvaljanem testu, ga tesno zavijemo. Položimo ga v pripravljen pekač, ga prebodemo in vzhajamo. Pred peko testo tanko namažemo z zmesjo mleka in jajc, pri tem pazimo da ne zapolnimo luknjic, ki smo jih naredili pri prebadanju.

Potico lahko pečemo v navadnem pekaču ali v modelu. Dolžino ptice za okrogel model določimo tako, da izmerimo premer modela in pomnožimo z dva. Recepti so pripravljeni za eno potico ki jo spečemo v modelu premera 24 cm ali v dveh ravnih modelih dolžine približno 28 cm, ki mora segati do 3/4 višine modela.

Namazano testo v obliki pravokotnika zavijamo med stalnim zategovanjem, medtem ko zadnjega dela, obrat in pol do konca, ne zategujemo več, temveč ga samo povaljamo. S tem potici določimo enakomerno debele plasti testa, saj se zunanji del potice najbolj raztegne.

Potico pečemo 50 minut, pri 190 stopinjah C, v ventilacijski pečici pri 175 stopinjah C, v plinski pečici pa na stopnji 2 ali 3.

Potico razrežemo šele naslednji dan ali ko je dobro ohlajena. Med ohlajanjem potico pustimo pri miru in je ne prestavljamo.

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Orehova potica Recepti
Morda te zanima tudi:

Recepti iz Jožičine kuhinje: Belokranjska pogača

Jožica predstavlja originalni zaščiteni recept za Belok...

Božična peka: Rumove kroglice

Rumove kroglice so dobro poznana sladica, ki je prepros...

Kdo prejme MojaLeta darila?

V mesecu novembru smo podelili kar štiri čudovite nagra...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Božična peka: Ingverjevi piškoti

Okusni ingverjevi piškoti ne smejo manjkati na prazničn...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Naj Fala Kruh 2024 in Pizza Masterclass

Letošnji natečaj v peki kruha Naj Fala Kruh 2024 prinaš...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Goveji ragu z mletim mesom

Danes bomo pripravili goveji ragu, ki ga postrežemo s t...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.