Moški ali ženske: Kdo je v resnici dolgočasen?

Moji odnosi > Partnerstvo | piše: Vesna Cetinski | 25.7.2022
Velika tema žensk v srednjih let je partnerstvo. Na žalost je tako, da postajamo družba individualistov, kar pa ni skladno s človeško naravo. Osamljene in same so ženske in ravno tako moški.
So ženske po 50. letu res dolgočasne? (foto: FreeDigitalPhotos.net)
So ženske po 50. letu res dolgočasne? (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Pred kratkim sem se o tem temi odkrito pogovarjala z moškim, malo starejšim od mene. Je človek na pomembnem in vidnem položaju v družbi, recimo tudi pameten, oziroma bi se od njega to lahko pričakovalo. Je samski, tako kot moški to včasih razumejo, čeprav imajo še določene obveznosti do bivše zunajzakonske partnerke. Imela sva burno debato o partnerstvu v srednjih letih, posebno o potrebah žensk in moških.

Njegovo videnje potreb žensk mojih letih se je skrčilo na približno tole: »ženske tvojih let potrebujejo nekoga, da bo hodil z vami v hribe, kuhal z vami, se sprehajal in še dobro seksal. Skratka, se ukvarjal s teboj. Veliko bolj zabavno je imeti žensko pri 40. letih, čeprav več stane in potrošiš več denarja, je pa vsaj bolj zabavno in ni tako naporno«. Kar privzdignilo me je ob njegovih besedah. To njegovo videnje sem občutila kot osebno žalitev. Ne zaradi želje povprečnega moškega po 50., 60. letu starosti, ki sanjari o mladih ženskah. To me ne vznemirja preveč. Vsak si pač izbere starost partnerja, ki mu odgovarja. Tudi veliko žensk ima raje mlajše moške, to ni nič novega. Kar je stereotipno in hkrati izredno poučno je bilo njegovo videnje potreb in življenje žensk v srednjih letih in kasneje, torej pred in po menopavzi. In te potrebe, kakršne koli že, naj bi bile za moške v srednjih letih, prezahtevne.

Ampak to še ni bilo vse. Le nekaj dni za tem sem se zapletla v pogovor s prijateljem iz mladosti, sicer znanim odvetnikom. Približno iste starosti sva. Pogovarjala sva se kako živiva ipd. Povedala sem mu za moj projekt lepa zdrava zadovoljna, da se ukvarjam z ženskami pred in po menopavzi. Vprašal me je, kdaj se prične to obdobje. Ko sem mu odgovorila da nekje po 45. letu, je zavzdihnil: ja, takrat je še fino, takrat vam ženskam še vse funkcionira. In mi pomižiknil. Opomnila sem ga, da sva enake starosti in da se mi tudi pri mojih letih še vse dogaja in funkcionira kot pri 45. Na to pripombo se je le začudil in zamislil.

Tako nas torej družba dojema, tako nas moški vidijo. Kot dolgočasne, rahlo sivolase, nič zabavne, nezainteresirane za seks, prezahtevne pletilje. V tekstu se raje ne bom ukvarjala s tem, kako me vidimo moške naših let in starejše.

Oba pogovora sta mi dala precej misliti. Čeprav so se časi z zadnjih nekaj desetletjih precej spremenili, predstava o nas, ženskah v srednjih letih in kasneje, ostaja enaka. Prepričana pa sem, da za marsikatero ta stereotip še zdaleč ne velja več. Ob takem razmišljanju okolice je pomembno, da se temu nikakor ne pustimo omejiti. Da se ne prepustimo pričakovanjem in predstavam, kako naj bi živele in kakšne naj bi bile v srednjih letih in kasneje. Saj poznate tisto: dostojanstveno staranje. To je okvir, ki nam ga postavlja socialno okolje in ki kar kliče po stereotipu. Od nas se pričakuje, da se bomo dostojanstveno starale. Kaj naj bi to pomenilo, raje ne bom razpredala, saj se mi preveč dvigne pritisk.

Izberite torej svojo pot, tako kot vam ustreza. Nikakor se ne potopite v množico žensk, ki so res morda že obupale nad vsem lepim in vznemirljivim v življenju. Postavite si nove cilje, nov smisel, pričnite novo kariero, nov hobi, zamenjajte okolico kjer živite, izobražujte se. Živite skladno s tem smislom. Na družbenih omrežjih je čedalje več žensk, ki se upajo izpostaviti in pokazati kaj počnejo, svoje hobije, svoje projekte, svoje zanimivo življenje. Življenje je lahko veliko več kot le služba, trgovina, sprehod in pa kuhanje. Pa morda občasna skrb za vnučka. To vse je čisto uredu, vendar še zdaleč ni dovolj. Poiščite svoje strasti, svoje hobije, užijte življenje.

Spravite v red svojo zunanjost, težo, zdravje. Razmislite, kaj lahko še življenju, svetu date. Ne, kaj lahko od sveta pričakujete. Kaj lahko pričakujete, ste lahko prebrale v zgornjem tekstu. Starost pri tem res ne igra nobene vloge. Ne zgovarjajte se na leta. Leta so le številka. Kaj počnete s to številko, pa je izključno v vaših rokah. In vedite: pri svojih 50. in več letih ste res še mladenke, čeprav bi nas družba rada spravila nekam v kot. Tudi če ste morda same in včasih osamljene, bo ta občutek ob pestrem življenju zbledel. Moški pa naj si mislijo, kar si hočejo.

 Še več o avtorici prispevka boste našli tukaj in tukaj.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (13.5 - 19.5. 2024)?

Pričakujete lahko, da boste čutili navdih, da se upočas...

Načrtovanje upokojitve: Že veste, kaj boste počeli, ko se upokojite?

Ljudje, ki gredo v posteljo zaposleni in se zbudijo upo...

Kako prepoznate energijskega vampirja? Je v vaši bližini?

Ste čustveno izčrpani po pogovoru s prijateljem, sodela...

Numerološka napoved za maj: Karmični dnevi in nihanja (piše Lili Sorum)

Letos je pričakovati manipulacije in veliko iger ega, k...

Ali ste anksiozno navezani na partnerja? Preverite znake tesnobne navezanosti

Vas je pogosto strah, da vas bo partner zapustil? Potre...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (6.5 - 12.5. 2024)?

Bolj kot v preteklem tednu boste zbrani in motivirani, ...

Metka Klevišar: NEKATERI NOČEJO PRIZNATI

To sploh ni tako redko. Nekdo slabo sliši, pa tega splo...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (29.4. - 5.5. 2024)?

Počutili se boste poklicane, da raziščete novo pot in s...

Metka Klevišar: Kako sem se znašla sama?

Včeraj mi je nekdo postavil to vprašanje. Ali pogrešam ...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Astro napoved: Kaj vas čaka ta teden (15.4. - 21.4.2024)?

Začetek tedna bo obarvan z energijo Sonca v znamenju ov...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.