Poznate zgodbo o tisti hiši?

Moje zdravje > Alternativa | piše: Vesna Cetinski | 26.10.2018
To zgodbo ste sicer že slišali, vendar ste v vsakdanjem tempu nanjo pozabili. Je pa resnična. To je zgodbo o hiši, ki je na zunaj videti ves čas enako, vendar se njena opeka, strešniki, pohištvo neprestano menjavajo, ne da bi stanovalci to občutili, saj zmore vse to sama narediti.
Poznate zgodbo o hiši? (foto: pexels.com)
Poznate zgodbo o hiši? (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Z leti pa je te menjave čedalje manj. Pokvari se vodovod, pa elektrika, odpadajo opeke, barva. Hiša se stara. Pričnete klicati razne obrtnike. Pride inštalater in popravi kanalizacijo. Ob tem vam reče: vaša napeljava se stara, vlivajte v cevi kemikalijo, da bo pretok skozi cevi boljši. Pride električar, zamenja žarnice, varovalke in zopet slišite: vaša elekrična inštalacija se stara, kaj dosti ne morem storiti. Napade jo plesen in druge nevšečnosti. Kupite kemične preparate za odstranjevanje škodljivcev. Potem prebarvate fasado, kritino. Skratka, kot vam vse pogosteje rečejo, hiša je strošek, z leti pa čedalji večji. Vse to morate plačati, saj ti serviserji niso zastonj. Ker imate veliko družino, je tudi obraba hiše večja, bolj je obremenjena inštalacija, pohištvo in skratka, hiša izgleda čedalje bolj staro, življenje v njej pa čedalje manj udobno.

Nato se po dolgem času odpravite na dopust. Odločite se, da greste za nekaj dni na morje, v hiši pa pustite le svojo staro teto, ki sicer živi z vami. Ta teta je zelo pametna in bistra in veste, da bo znala paziti na hišo med tem, ko vas ne bo.

Ko ima vaša hiša končno nekaj dni miru in počitka, si najprej oddahne od vašega lomastenja po njej. Potem pa se zgodi nekaj neverjetnega. Hiša prične sama sebe živahno obnavljati. Obnavlja se sicer tudi takrat, ko ste doma, vendar takrat to zelo težko počne, saj mora ob tem skrbeti, da vam vsa inštalacija in vse kar uporabljate po hiši, služi za vsakdanje potrebe. Torej, hiša hiti menjavati slabe zidake, strešnike, popravlja pohištvo in vso inštalacijo po vseh nadstropjih in vseh prostorih: kuhinji, kopalnici, popravlja vertikale, tesnila pri pipah, električno inštalacijo, menja varovalke, žarnice. Popravlja pohištvo, čisti cevi, pleska zunanjost. Za svoj gradbeni material uporablja stare, pokvarjene elelemente, jih naprej razstavi in nato predela v nov gradbeni material. Star strešnik razstavi in naredi novega, stare opeke razstavlja in iz njih dela nove opeke. Staro pohištvo popravi iz drugih kosov starega pohištva, ki leži po kleteh. In tako naprej iz nadstropja v nadstropje. Ničesar ne zanemari in nič ji ne ostane skrito. Popravlja vso hišo hkrati in z veliko veliko vnemo.

Da to počne, potrebuje veliko energije, saj je to veliko dela pa še mudi se, saj mora nadoknaditi vsa leta, ko tega ni mogla v miru početi, ker ste jo vsak dan le zatrpavali in obremenjevali. Pogledat gre, kaj imate shranjeno v hladilniku in najprej poje vse iz njega. Nato brska po omarah in shrambah in za energijo porablja zaloge hrane, ki jih imate shranjene po hiši. Hrane je dovolj, torej bo hiša imela dovolj energije vsaj za nekaj dni, če ne več. Ob tem pa hiša ne naroča ničesar preko telefona: ne naroča halo pice, ne naroča novih tesnil, pip, barv, skratka za svojo obnovo ne potrebuje ničesar od zunaj. Čudežno vse zmore popraviti sama. Razstavi pokvarjene dele in iz njih sestavi nove. Ob tem si prepeva pesmico: le nekaj dni mi daj, le nekaj dni na mesec, pa bo zopet mesec maj.

Pri tem početju mora kar precej stvari zavreči, kar naredi enostavno tako, da jih vrže v odtočne kanalizacijske cevi.

Stara teta to vse mirno opazuje. Ona ve za to skrivnost in ni presenečena. Opravlja svoja vsakodnevna opravila in hiše pri svojem početju ne moti. Mirno plete, bere in opazuje dogajanje.

Po nekaj dneh se vrnete domov. Že na zunaj vas čaka presenečenje. Kako je lepa zunanjost vaše hiše! Vstopite notri in se ne morete načuditi, kako je vse lepo popravljeno in urejeno. Vse odlično deluje. Pipe niso več pokvarjene, vse žarnice gorijo, peč zopet dela itn. V hiši je mir in v njej se dobro počutite. Vaša stara teta le nemo pokima vašemu začudenju. Vi pa se odločite, da boste svoji hiši večkrat privoščili nekaj dni počitka, da poskrbi za sebe. S tem boste v njej še dolgo in zadovoljno živeli.

To je bila zgodba o hiši in to je zgodba o vašem telesu. Vaša teta, ki živi v hiši je vaša duša (svoje bistvo lahko imenujete kakor koli). Vaš dopust pa je postenje, ko ste telesu za nekaj dni privoščili počitek in oddih od vsakodnevnih opravil, da se je lahko posvetilo svoji obnovi. Za energijo je telo porabljalo shranjeno maščobo, torej ste shujšali. Post ni za telo nič drugega kot priložnost, da se posveti samoobnovi, da se regenerira. To so vedeli naši predniki, to vedo živali in to so potrdili sodobniki znanstveniki (Nobelova nagrada za medicino leta 2016).

Post je enostavna metoda, ki bistveno vpliva na naše zdravje. Dovolj je že nekajdnevno postenje, 2 ali 3 dni, na mesec ali na dva meseca. Postimo se dokler se dobro počutimo. Ob tem pijmo čaje, rahlo slano vodo, morda tudi kavo. Če je težko pa še razredčen zelenjavni sok. Ker smo povezani z kozmičnim dogajanjem okoli nas bo lažje, če se postimo ob luninih menah. Napr: na polno luno in v času mlaja. Če še oklevamo, le pomislimo na to zgodbo o hiši ...

 Še več o avtorici prispevka boste našli tukaj in tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Bolečine v kolku – 5 najpogostejših diagnoz

Kolčni sklep je zaradi svoje funkcije, ki nam omogoča g...

HandyCure - revolucionarna naprava, ki lajša bolečine in proces celjenja

HandyCure je inovativna prenosna naprava za terapijo, ...

Kako ublažiti pogosta vaginalna vnetja ob in po menopavzi?

Med menopavzo se pri ženski pojavijo fizične in psihičn...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (20.5 - 26.5. 2024)?

S Soncem v dvojčkih prehajate v teden, ki vam obljublja...

Maj je mesec čebel: Mestna občina Ljubljana pripravlja pester izobraževalni program

V Ljubljani veliko pozornosti namenjajo skrbi za čebele...

Kako je razporejena višina pokojnin?

Povprečna starostna pokojnina ljudi, ki se sedaj upokoj...

6 živil, ki znižujejo slab holesterol

Holesterol je nujno potrebna snov za telo. Lahko je dob...

NAVADNI RMAN– zeliščni super-junak narave (piše zeliščarka)

Na prvi pogled se morda ne zdi nič posebnega S svojimi ...

Shujšajte z Ornish dieto. Pomaga pri kroničnih boleznih, holesterolu, zaustavlja staranje

Študije kažejo, da z njo lahko enostavno shujšate in na...

Prihaja poletna vinska pot: V mestnem središču Ljubljane vinarji iz vseh koncev Slovenije

Organizatorji dogodka se v središču Ljubljane že pripra...

Načrtovanje upokojitve: Že veste, kaj boste počeli, ko se upokojite?

Ljudje, ki gredo v posteljo zaposleni in se zbudijo upo...

TELOVADIMO: Kako izboljšamo ravnotežje in okrepimo moč (+video z vajo)?

Z leti so padci vse bolj neprijetni. Zato enostavno pot...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.