Prihaja 20. Festival Literature sveta – Fabula

Aktualno > Dogodki | piše: Uredništvo | 23.2.2023
Festival bo v petek, 3. marca, odprla Oksana Zabužko s Terenskimi raziskavami ukrajinskega seksa.
Začenja se festival Fabula 2023. (Foto: Kreativna baza)
Začenja se festival Fabula 2023. (Foto: Kreativna baza)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Včeraj, v sredo, 22. februarja 2023, je Beletrina v prostorih Društva slovenskih pisateljev predstavila program Festivala literature sveta – Fabula, ki bo potekal med 1. in 31. marcem. Program jubilejnega, že dvajsetega festivala, ki vabi s sloganom (re)konstrukcije spomina, so predstavili Aljaž Koprivnikar, umetniški vodja festivala, Barbara Zonta, izvršna producentka festivala, Aleš Šteger, programski direktor Beletrine in Barbara Rogelj, vodja kulturno-vzgojnih in humanističnih programov ter pomočnica direktorice kulturno-umetniškega programa Cankarjevega doma, sodelovanje Fabule z Vodnikovo domačijo in pisarno Ljubljana – Unescovo mesto literature pa je predstavila Tina Popović, direktorica zavoda Divja misel. 

Aleš Šteger se je ozrl dvajset let v preteklost, ko so z mislijo na to, da bi Ljubljana in Slovenija nujno potrebovali festival z velikimi imeni svetovne literature, zasnovali Fabulo. Festival, ki ne skriva ambicij, da postane vodilni osrednjeslovenski festival, ima po Štegrovih besedah še veliko možnosti za razvoj. »Ob ambiciozno zastavljenem programu festivala nam uspeva ohranjati nizko ceno knjig gostujočih avtorjev, ki vsako leto izidejo v Fabulini zbirki, veseli pa nas tudi, da uspešno sodelujemo s številnimi institucijami, med njimi naj omenim Cankarjev dom in Javno agencijo za knjigo.« Šteger je prepričan, da bodo prav vsi letošnji avtorji pritegnili nemalo pozornosti in sprožili številne premisleke.

Barbara Zonta je izpostavila raznolikost festivalskega programa, ki bo potekal na različnih lokacijah v Ljubljani in nekaterih krajih po Sloveniji. Ob tem je omenila bogat spremljevalni program, ki sega na različna področja, vsa pa povezuje literatura. Fabula nagovarja najširše bralno občinstvo vseh starostnih skupin. »Tako denimo za starejše, ki bivajo v nekaterih ljubljanskih domovih, pripravljamo bralne matineje, s katerimi bomo bralkam in bralcem v tretjem življenjskem obdobju približali gostujoče Fabuline avtorje in jim popestrili vsakdan,« je povedala Zonta.

Po besedah Barbare Rogelj v Cankarjevem domu dojemajo sodelovanje s Fabulo kot veliko čast, saj gre za enega najpomembnejših literarnih festivalov v regiji. »Pri tem se nam zdi pomembno, da ohranjamo reflektivni del festivala, katerega pobudnik je bil pred leti prav Cankarjev dom, to je Fabula v teoriji, v okviru katere bosta letos nastopila italijanski avtor Antonio Scurati in britanska zvezdniška pisateljica Bernardine Evaristo.«  


Fabula se tudi letos povezuje z Vodnikovo domačijo, ki jo upravlja zavod Divja misel. Kot je povedala Tina Popović, direktorica omenjenega zavoda, bodo na Vodnikovi domačiji na zajtrku z mladimi gostili Cristino Morales in Bernardine Evaristo, pripravljajo pa tudi delavnice pisanja s Katjo Goričan. Prav tako so že zaživeli Glasovi Fabule na vrtu Društva slovenskih pisateljev, posebna instalacija, ki jo je pred tremi leti v sodelovanju Fabule s pisarno Ljubljana – Unescovo mesto literature postavila ekipa Prostoroža in ki v poslušanje ponuja posnetke knjig gostujočih avtorjev. 

Program festivala je podrobno predstavil Aljaž Koprivnikar, ki je poudaril, da Fabula v prvi vrsti skrbi za prenos svetovne literature v slovenski prostor tako z gostovanji avtorjev in avtoric kot tudi s knjižnimi izdajami njihovih del. »Poleg tega poskušamo biti vsako leto čim bolj inovativni v izgradnji programa, v preteklosti smo tako zasnovali že omenjeno zvočno instalacijo Glasovi Fabule, lani smo pripravili projekt Fabula fotelj, namenjen starejšim, ki ga bomo nadaljevali tudi letos, kot novost pa smo zasnovali posebno interaktivno instalacijo Napiši svojo Fabulo, ki bo nastala v sodelovanju s Cukrarno. Ker je eden izmed temeljnih ciljev festivala širjenje bralne kulture, se vsako leto skupaj z bralci razveselimo Fabulinih žepnic, ki so na voljo po enotni ceni deset evrov za knjigo. S tem uresničujemo cilj, da je branje dostopno vsakomur.«

To je le nekaj programskih poudarkov festivala, ki bo trajal ves mesec in se bo uradno začel 3. marca z nastopom Oksane Zabužko, sledili bodo literarni večeri, na katerih se bodo predstavili preostali osrednji gostje Tatiana Țîbuleac, José Luís Peixoto in Lászlo Krasznahorkai. Cristina Morales bo kot mlada in perspektivna avtorica nastopila v programskem sklopu Fabula Hub, Bernardine Evaristo pa bo ena od gostij sklopa Fabula v teoriji. V tem okviru napovedujejo tudi pogovor z italijanskim avtorjem Antonijem Scuratijem, čigar nastop pripravljajo v hibridni obliki, saj se bo v dogajanje v Cankarjevem domu vključil po videopovezavi. 

Vsi gostje letošnje Fabule se bodo festivala udeležili v živo, z izjemo Scuratija, ki se bo pogovarjal po videopovezavi. Za obiskovalce festivala so vsi dogodki brezplačni. 

VIR: Kreativna baza (pripravila tekst)

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Prešernov dan in pust v Centru Rog

Center Rog pripravlja prav poseben program v četrtek, 8...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Slovenija, častna gostja na knjižnem sejmu v Bologni – predstavitev programa

Slovenija se bo prihodnji mesec kot častna gostja preds...

Velika noč: velikonočne ustvarjalne ideje za ustvarjanje z vnuki

Do praznovanja velike noči nas loči še teden dni, kar p...

Začel se je 16. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje BOBRI

Babice in dedki, če razmišljate, kako bi popestrili dan...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Kako pripravimo dober setveni načrt?

Zakaj je pomemben setveni načrt? Kako ga pripravimo? Na...

Pust: 4 odlične ideje za pustno ustvarjanje z vnuki

Še malo in bomo okoli nas že lahko slišali razigran sme...

Izšla je februarska revija Vzajemnost 2024

V kakšni kondiciji je pokojninska blagajna, koliko znaš...

Ana Petrič: "Starejši ne vedo, kakšne pravice jim pripadajo."

"Ne načrtujejo na zalogo. Prepozno začnejo prilagajati ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.