Procesirana hrana je avtocesta do raka črevesa

Procesirana hrana za 32 odstotkov poveča verjetnost, da boste zboleli za rakom črevesa, vse bolj pa je jasno tudi, da je za srce in ožilje bolj nevarna kot debelost. Povzroča namreč sistemsko vnetje. Najbolj škodljiva živila so hitra hrana (fast food), predelano meso, sladke pijače in rafinirana žita (izdelki iz bele moke: kruh, testenine, peciva...).
	Procesirana hrana za 32 odstotkov poveča verjetnost, da boste zboleli za rakom črevesa. (foto: Freepik.com)
Procesirana hrana za 32 odstotkov poveča verjetnost, da boste zboleli za rakom črevesa. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Študija francoskih znanstvenikov, v katero so zajeli več kot sto tisoč zdravstvenih delavcev in jih spremljali več kot 26 let, je pokazala, da so tisti, ki so jedli največ procesirane hrane, tudi največkrat zboleli za rakom debelega črevesa. Povečanje vnosa procesirane hrane za 10 odstotkov je povzročilo porast raka za 12 odstotkov. Pri tistih, pri katerih je procesirana hrana sestavljala večino dnevnega jedilnika, je bil zbolevnost več kot 30 odstotna – torej je zbolel vsak tretji.

Preprečevanje sistemskega vnetja je ključen element za preventivo vseh kroničnih bolezni (ne samo raka). Vrste hrane, ki ga dokazano zmanjšujejo, so:
Jagode vseh vrst: borovnice, vrtne jagode, maline, brusnice, pa tudi ribez so poznani po veliki vsebnosti flvonoidov -antioksidantov, ki zmanjšujejo oksidativni stres ter s tem preprečujejo mikro vnetja v telesu. Uživati jih je treba sveže.

Zeleno-listnata zelenjava, na primer ohrovt, špinača in brokoli so bogati z vitaminom A, vitaminom C in vitaminom K. Bolje jih je uživati cele kot v obliki smutijev, saj nekatere hranilne snovi, ki veljajo za zdravilne, nastanejo šele med grizenjem ter ob stiku s slino.

Rdeča pesa je bogata z železom, kalijem in magnezijem. Poleg tega vsebuje betain – aminokislino, ki, kot kažejo študije, znižuje vnetne markerje.

Kurkuma ima številne pozitivne vplive na človeško telo. Industrija prehranskih dopolnil jo ponuja v številnih oblikah, vendar enak učinek dosežemo, če si jo pripravimo sami: v kozarec vode (2 dl) stisnemo sok pol limone in dodamo žličko kurkume, žličko medu ter tretjino žličke cimeta.

Zeleni čaj je med naravnimi zdravili zoper vnetja pravi super junak, ki tudi varuje srce in ožilje, ureja raven sladkorja v krvi ter preprečuje upad miselnih sposobnosti v starosti. Najboljše učinke dosežemo, če trikrat na dan spijemo po eno skodelico.

Čia semena se v prehrani, ki zdravi, intenzivno uveljavljajo zadnja leta. Zahvaljujoč visoki vsebnosti alfa linolenske kisline (gre za trikrat nenasičeno maščobno kislino, ki spada med omega 3 maščobne kisline), so odličen vir zdravih maščob. Čima semena so odlična kot dodatek solati, tudi pri njih pa velja enako kot pri večini zdravilne hrane: najboljša so, če jih uživamo sveža – na primer zamešane v jogurt ali kot dodatek solatam. Namesto njih lahko izberemo precej cenejša mleta lanena semena – učinek na zdravje bo enak.

Ananas med drugim vsebuje bromelain, prebavni encim, ki deluje kot imunomodulator (uravnava delovanje imunskega sistema). Ker je odličnega okusa, je všeč skoraj vsem, tudi otrokom. Zima je kot nalašč zanj, in če ga bomo redno uvrščali na jedilnik, bomo telesu priskrbeli tudi mangan (z 165 grami, kot je običajna porcija, pokrijemo 76 odstotkov dnevnih potreb), vitamin C (običajna porcija pokrije 131 odstotkov dnevnih potreb), folat, tiamin, kalij, magnezij, vitamine A, K, B6, niacin, železo, magnezij. Kalorična vrednost običajne porcije (165 gramov) je 83 kcal, z njo pa pokrijemo tudi 9 odstotkov dnevnih potreb po prehranskih vlakninah.

Viri:
Sorbonne University
BMJ

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Starostniki in varna vožnja: Kdaj je čas, da prenehamo voziti?

Kakšni so znaki, da naša vožnja ni več varna? Kdaj je č...

Prekomerna izpostavljenost soncu je dejavnik tveganja za vse vrste kožnega raka

Bližajo se topli meseci leta. Na NIJZ zato želijo ob Dn...

Začenja se 2. Festival nabiralništva

Slovenski nabiralci tudi letos pripravljajo festival na...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (27.5 - 2.6. 2024)?

Z energijo Sonca in Venere v znamenju dvojčkov se boste...

Finančna priprava na upokojitev: Kako se finančno pripraviti na upokojitev?

O svoji starosti je potrebno razmišljati že precej let ...

TELOVADIMO: Vaje proti mravljinčenju, odrevenelosti in občutku težkih rok (VIDEO)

Se vam kdaj zgodi, da se ponoči zbudite in ne čutite ro...

Gibanje je pomemben del kakovostnega bivanja starejših

V začetku maja je Fakulteta za šport v sodelovanju z Ek...

5 razlogov, zakaj se vam okoli trebuha kopiči maščoba in kako se je znebiti

Se vam okoli trebuha nabira maščoba, ki se jo nikakor n...

Kako ublažiti pogosta vaginalna vnetja ob in po menopavzi?

Med menopavzo se pri ženski pojavijo fizične in psihičn...

Bolečine v kolku – 5 najpogostejših diagnoz

Kolčni sklep je zaradi svoje funkcije, ki nam omogoča g...

HandyCure - revolucionarna naprava, ki lajša bolečine in proces celjenja

HandyCure je inovativna prenosna naprava za terapijo, ...

Maj je mesec čebel: Mestna občina Ljubljana pripravlja pester izobraževalni program

V Ljubljani veliko pozornosti namenjajo skrbi za čebele...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.