Procesirana hrana je avtocesta do raka črevesa

Procesirana hrana za 32 odstotkov poveča verjetnost, da boste zboleli za rakom črevesa, vse bolj pa je jasno tudi, da je za srce in ožilje bolj nevarna kot debelost. Povzroča namreč sistemsko vnetje. Najbolj škodljiva živila so hitra hrana (fast food), predelano meso, sladke pijače in rafinirana žita (izdelki iz bele moke: kruh, testenine, peciva...).
	Procesirana hrana za 32 odstotkov poveča verjetnost, da boste zboleli za rakom črevesa. (foto: Freepik.com)
Procesirana hrana za 32 odstotkov poveča verjetnost, da boste zboleli za rakom črevesa. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Študija francoskih znanstvenikov, v katero so zajeli več kot sto tisoč zdravstvenih delavcev in jih spremljali več kot 26 let, je pokazala, da so tisti, ki so jedli največ procesirane hrane, tudi največkrat zboleli za rakom debelega črevesa. Povečanje vnosa procesirane hrane za 10 odstotkov je povzročilo porast raka za 12 odstotkov. Pri tistih, pri katerih je procesirana hrana sestavljala večino dnevnega jedilnika, je bil zbolevnost več kot 30 odstotna – torej je zbolel vsak tretji.

Preprečevanje sistemskega vnetja je ključen element za preventivo vseh kroničnih bolezni (ne samo raka). Vrste hrane, ki ga dokazano zmanjšujejo, so:
Jagode vseh vrst: borovnice, vrtne jagode, maline, brusnice, pa tudi ribez so poznani po veliki vsebnosti flvonoidov -antioksidantov, ki zmanjšujejo oksidativni stres ter s tem preprečujejo mikro vnetja v telesu. Uživati jih je treba sveže.

Zeleno-listnata zelenjava, na primer ohrovt, špinača in brokoli so bogati z vitaminom A, vitaminom C in vitaminom K. Bolje jih je uživati cele kot v obliki smutijev, saj nekatere hranilne snovi, ki veljajo za zdravilne, nastanejo šele med grizenjem ter ob stiku s slino.

Rdeča pesa je bogata z železom, kalijem in magnezijem. Poleg tega vsebuje betain – aminokislino, ki, kot kažejo študije, znižuje vnetne markerje.

Kurkuma ima številne pozitivne vplive na človeško telo. Industrija prehranskih dopolnil jo ponuja v številnih oblikah, vendar enak učinek dosežemo, če si jo pripravimo sami: v kozarec vode (2 dl) stisnemo sok pol limone in dodamo žličko kurkume, žličko medu ter tretjino žličke cimeta.

Zeleni čaj je med naravnimi zdravili zoper vnetja pravi super junak, ki tudi varuje srce in ožilje, ureja raven sladkorja v krvi ter preprečuje upad miselnih sposobnosti v starosti. Najboljše učinke dosežemo, če trikrat na dan spijemo po eno skodelico.

Čia semena se v prehrani, ki zdravi, intenzivno uveljavljajo zadnja leta. Zahvaljujoč visoki vsebnosti alfa linolenske kisline (gre za trikrat nenasičeno maščobno kislino, ki spada med omega 3 maščobne kisline), so odličen vir zdravih maščob. Čima semena so odlična kot dodatek solati, tudi pri njih pa velja enako kot pri večini zdravilne hrane: najboljša so, če jih uživamo sveža – na primer zamešane v jogurt ali kot dodatek solatam. Namesto njih lahko izberemo precej cenejša mleta lanena semena – učinek na zdravje bo enak.

Ananas med drugim vsebuje bromelain, prebavni encim, ki deluje kot imunomodulator (uravnava delovanje imunskega sistema). Ker je odličnega okusa, je všeč skoraj vsem, tudi otrokom. Zima je kot nalašč zanj, in če ga bomo redno uvrščali na jedilnik, bomo telesu priskrbeli tudi mangan (z 165 grami, kot je običajna porcija, pokrijemo 76 odstotkov dnevnih potreb), vitamin C (običajna porcija pokrije 131 odstotkov dnevnih potreb), folat, tiamin, kalij, magnezij, vitamine A, K, B6, niacin, železo, magnezij. Kalorična vrednost običajne porcije (165 gramov) je 83 kcal, z njo pa pokrijemo tudi 9 odstotkov dnevnih potreb po prehranskih vlakninah.

Viri:
Sorbonne University
BMJ

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Ste vedeli, da lahko instant kava škoduje vašemu vidu?

Za mnoge ljudi je skodelica kave vsakodnevni obred, bre...

Življenje s kronično boleznijo

Tekom življenja se srečamo z različnimi boleznimi. Post...

Hrana, ki krepi spomin in ohranja bister um

Možgani za svoje delovanje potrebujejo veliko energije,...

Imate mrzla stopala? Preberite, zakaj to ni dobro!

Spadate med tiste, ki imajo večkrat hladna stopala? V p...

9 koristnih nasvetov, kako se spoprijeti s kronično boleznijo

Življenje s kronično boleznijo prinaša nešteto izzivov,...

Nahod in prehlad: 5 naravnih trikov za hitrejše okrevanje

Zdravljenja prehlada, viroze in gripe se lahko lahko po...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Intervju (spolnost v menopavzi): "V Sloveniji, ja, mi smo še nekoliko za časom"

V uredništvu MojaLeta.si smo mesec november posvetili p...

Krepitev imunskega sistema v času povečanih obremenitev

Zimsko obdobje prinaša povečano izpostavljenost okoljsk...

Rak, ki se pojavi med 40. in 50. letom starosti: Prepoznajte znake!

Gre za enega redkih rakov, ki je najpogostejši prav v o...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.