Prvi izvirni slovenski standard za delo in posredovanje s pomočjo terapevtskih psov

Aktualno > Zanimivosti | piše: Uredništvo | 6.4.2023
1. aprila je bil izdan izvirni slovenski standard SIST 1192, ki definira kakovostno in strokovno delo ter posredovanje s pomočjo terapevtskih psov. Nastal je na pobudo štirih organizacij, ki že dolga leta delujejo na področju vključevanja psov v programe pomoči ljudem na zdravstvenem, psihosocialnem in vzgojno-izobraževalnem področju.
Psi so odlični terapevti. (Foto: Freepik.com)
Psi so odlični terapevti. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Gre za prvi standard v EU, ki obravnava živali in je izdan v okviru nacionalnega standardizacijskega organa ter zajema vse vidike dejavnosti. Standard je tudi odskočna deska za pripravo zakonodaje s področja posredovanja s pomočjo psov, z namenom dati terapevtskim psom (posledično tudi vodnikom) enako veljavo kot drugim delovnim psom. Želijo si tudi, da bi imeli vsi uporabniki, ki bi jim bili terapevtski psi lahko v pomoč, enako pravico do vključitve v programe. Prav tako si prizadevajo, da bi imele vse strokovne osebe, ki bi želele terapevtskega psa vključevati v svoje delo, izenačene možnosti in da bi se jim to ovrednotilo oziroma priznalo kot del delovnih nalog.

V zadnjem desetletju so raziskave pokazale mnogotere pozitivne učinke interakcij živali z ljudmi. Vključevanje terapevtskih psov v programe zdravstvenih, rehabilitacijskih, izobraževalnih in socialnovarstvenih ustanov v Sloveniji poteka že od leta 2004, in sicer na strokovnih izhodiščih in dolgoletnih izkušnjah aktivnih članov organizacij, ki delujejo na tem področju. V njih trenutno deluje 152 terapevtskih parov (vodnikov in psov), na leto obiščejo okoli 200 ustanov, v katerih skupaj opravijo več kot 10.000 ur prostovoljnega dela. Terapevtski psi so izjemni so-terapevti pri izboljšanju splošnega počutja, zdravljenju in rehabilitaciji uporabnikov, tolažniki malih bolnikov, v vrtcih in šolah pa odlični pomožni učitelji in motivatorji.

Pobudo so podale štiri organizacije: PET – Pasja enota terapevtov, Zavod za posredovanje s pomočjo psov; Slovensko društvo za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke; Slovensko združenje inštruktorjev, Center za šolanje psov vodičev in psov pomočnikov SLO-CANIS ter Zveza paraplegikov Slovenije (predloge pa je v procesu nastajanja prispevalo tudi Slovensko društvo za terapije s pomočjo živali – Ambasadorji nasmeha) in 1. aprila letos je bil izdan Izvirni slovenski standard SIST 1192 Terapevtski psi. Ta standard določa osnovno izrazoslovje, ki se uporablja pri posredovanju s pomočjo psa, pravila in smernice za preverjanje primernosti ter usposabljanje vodnikov, psov in strokovnih sodelavcev, za strokovno, varno in učinkovito izvajanje programov v ustanovah ter pravila in smernice za zagotavljanje dobrobiti vseh udeležencev in sodelujočih pri posredovanju s pomočjo psa. Predstavlja tudi shemo za certificiranje storitve posredovanja s pomočjo psa ter zajema splošne in specifične smernice za izvajanje programov.

Partnerske organizacije so prepričane, da je Standard (pri pisanju so se zgledovali tudi po nastajajočem evropskem standardu za pse pomočnike CEN TC 452 Assistance Dogs – Psi pomočniki) dobra podlaga za zakonsko ureditev področja, hkrati pa vidijo tudi možnost razširitve v mednarodni standard. Z normativno ureditvijo bi naredili velik korak k zagotavljanju odgovornega ravnanja s terapevtskimi psi in preprečevanju njihovega zlorabljanja. S priznanjem terapevtskih psov kot delovnih psov bi tudi uporabnikom omogočili enako pravico do vključevanja v programe in do kakovostne storitve brez ogrožanja njihovega zdravja. Nenazadnje bi normativna ureditev pomenila priznanje prostovoljskim organizacijam za njihovo dolgoletno prizadevanje, jim omogočila dostop do resursov, s pomočjo katerih bi lahko pomagali še več ljudem, ohranjali visoko strokovno raven izvajanja dejavnosti ter svoje znanje in izkušnje delili tudi širše.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Ekskluzivna pomladna ponudba: oddih v Termah Lendava po ugodnih cenah

Izkoristite ugodno ponudbo za oddih v Termah Lendava vs...

Nepozaben oddih v Termah Šmarješke Toplice

Februarja in marca spet Šmarješki tedni zvestobe!

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Prostovoljska akcija: Dan za spremembe

Slovenska filantropija to soboto, 6. aprila 2024, organ...

Janko Kozel (zgodba o presaditvi srca): "Zavedal sem se, da je smrt zelo blizu."

"Bolj ljubim življenje, vsak dan znova, vsak dan je zam...

Ekskluzivno za bralce MojaLeta: 15% popust v Termah Dobrna

Naj bo razvajanje v topli termalni vodi, sproščanje v s...

Ambasadorka MojaLeta ocenila hotel Floramare: "Vstopila sem preplavljena s čustvi"

Na portalu Moja leta.si so mi zaupali, da grem v nov ho...

V pomlad z Društvom Šola zdravja: Brezplačna vadba Dihamo z naravo

V Društvu Šola zdravja zopet pripravljajo vodeno brezpl...

MojaLeta darila prejmejo …

Prijave v program MojaLeta darila se iz meseca v mesec ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.