Smrečje vsebuje C vitamin, ki krepi imunski sistem.
Lahko ga naredite s sladkorjem, jaz ga naredim z medom.
Pripravite si ga takole:
1 kozarček smrekovih vršičkov
1 kozarček medu (ali beli sladkor)
Najprej v kozarec nadevajte vršičke, ki morajo biti čisto suhi (ne smete jih prati), nanje nalijte med, zaprite in postavite na senčno okensko polico za 1 mesec ali za 2 meseca v shrambo in občasno pretresite (ker med na soncu izgubi svoje zdravilne lastnosti).Če ga naredite s sladkorjem, ga dajte za 1 mesec na sonce.
Pri segretju vršički spustijo v med zdravilne učinkovine in eterična olja.
Po končanem "pacanju" sirup precedite, spravite v kozarček in dobro zaprite.
Hranite ga lahko več let (v hladilniku).
Boljši je seveda ob vsakoletni pripravi.
Uporaba:
- na žličko priporočena doza :
1/2 žličke otroci od 2 do 5 let, 3 krat na dan
1 žlička otroci od 6 do 10 let, 3 krat na dan
2 žlički odrasli, 3 krat na dan
- zamešamo ga v šilce žganja (angina, gripa)
- dodamo ga čaju
- naredimo si toplo ali hladno limonado
- dodamo ga žganju, ki naj stoji dalj časa (odličen kot liker pri izdelavi koktejlov).
Iz Jožičine kuhinje vam želim dobro pripravo.
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.