Spet aktivni po mnogih letih

Radi bi shujšali, rekreacija pa vam ne diši najbolj - kako si pomagati?
Na telesno vadbo se pripravite. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Na telesno vadbo se pripravite. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

"Veš, 30 let nisem bil aktiven, zdaj pa tečem vsak dan, ker bi rad izgubil težo, kljub temu, da tek sovražim."

Z ljudmi, ki mi brez zadržkov povejo zgornjo trditev se srečujem vsak dan. In vedno več jih je. Na žalost k meni prihajajo z že pridelanimi bolečinami na različnih delih telesa, za katere jim zdravniki pojasnijo, da so plod postopnega staranja telesa in prekomerne teže. Po pogovoru, oceni telesne drže in gibanja ugotovim, da bolečine nastajajo zaradi nepripravljenosti na aktivnosti, ki jih oseba izvaja tekom posameznega dne, sploh v prostem času. In ko ljudem to pojasnim, največkrat slišim nasledno trditev: "Nihče mi nikoli ni povedal, da se je tudi na rekreacijsko vadbo potrebno ustrezno pripraviti!"

Seveda, dragi moji, tako kot vsak izmed nas glede na svoje želje izbere poklic in se na njegovo učinkovito izvajanje pripravlja v času šolanja, je glede na lastne želje potrebno izbrati rekreacijsko vadbo, na katero se je potrebno predhodno pripraviti. Zakaj? Ker v nasprotnem primeru povečujemo tveganje za nastanek poškodb, saj vadba, ki nam ni blizu, največkrat na naše telo učinkuje ravno obratno od pričakovanega.

In kako lahko sami sebi pomagate, da bo vaša rekreacija dosegla pričakovan cilj?
Izberite aktivnost, v kateri uživate: nikakor se ne odločajte za tek, če vam že ob misli nanj postane "slabo". Cilj tega koraka je, da vam ob tem, ko pomislite na aktivnost, zaigra srce in da se cez dan resnično veselite trenutka, ko jo boste lahko izvajali.

Prepoznajte zahteve izbrane aktivnosti: kaj torej aktivnost zahteva? Na primer pri teku je pomembno ohranjati pokončno telesno držo, kar nam omogoča mišična stabilnost. Prav tako zahteva določen nivo vzdržljivosti in gibljivost, ki se odraža skozi ravnotežje in koordinacijo.

Primerna izbira opreme in terena za vadbo: pri opremi je pomembna predvsem obutev. Izberimo tako, ki ustreza našim stopalom in načinu gibanja. Zagotovo je za tek neprimeren čevelj z ravnim podplatom, tako kot za pohod v planine ni primerno mehko obuvalo. Pri terenu je vredno upoštevati dejstvo, da je vsaj za tek primernejša mehkejša podlaga, asfaltu pa se je bolje izogibati. Začetni treningi naj bodo izvedeni na ravninskih poteh, razgibane terene pa si raje prihranimo za kasneje.

Ocena trenutnega stanja našega telesa: ko prepoznamo zahteve izbrane aktivnosti, jih povežimo z našim trenutnim stanjem. Bodimo pošteni do sebe in svojega telesa. Če smo bili do danes bolj ali manj neaktivni, tek najbrž ne bo ustrezna izbira rekreacije, saj naše telo ne bo zmožno ohranjati pokončne telesne drže in stabilnosti ves čas izvajanja aktivnosti. Prav tako bomo prekomerno izčrpani, zaradi pomanjkanja vzdržljivosti, kar seveda vodi v nekontrolirano izvajanje vadbe in s tem tudi tveganje za nastanek poškodb.

Prilagoditev izbrane aktivnosti: tu velja načelo postopnosti, kar pomeni, da prehajamo od lažje k težji izvedbi aktivnosti. Prav tako je čas trajanja rekreacije na začetku krajši in se podaljšuje iz tedna v teden do doseženega zastavljenega cilja. Na primer, če bi kljub trenutni slabši telesni pripravljenosti radi tekli, si aktivnost lahko prilagodimo. Program izvajamo maksimalno tri do štirikrat na teden, da se telo na aktivnost postopoma prilagodi. Prvi teden: šestkrat (4min hitra hoja, 1min počasnega do zmernega teka), drugi teden: šestkrat (3min hitra hoja, 2min počasnega do zmernega teka), tretji teden osemkrat (2min hitra hoja, 3min počasnega do zmernega teka), četrti teden osemkrat (1min hitra hoja, 4min počasnega do zmernega teka) in peti teden 30-40min počasnega do zmernega teka. V šestem tednu lahko tečemo tudi petkrat na teden, vednar se vedno ravnamo po trenutnem stanju našega telesa. Če smo utrujeni, vadba zagotovo ne bo imela nikakršne koristi.

Razteg in ohranjanje/povečevanje mišične stabilnosti: na ta korak nikoli ne pozabite, ker je daleč najpomembnejši pri preprečevanju poškodb in kroničnih bolečin. Po vadbi vedno raztegnite tiste mišične skupine, ki ste jih v času izvajanja aktivnosti najbolj uporabljali. Priporočljivo je, da raztegnete tudi dele telesa, ki so zakrčeni zaradi različnih prisiljenih drž na delovnih mestih. Vsaj trikrat na teden 8-10min (30s izvajate vajo, 30s počivate) izvajajte vaje za ohranjanje/povečevanje mišične stabilnosti. Izbira vaj je velika, vendar je potrebno upoštevati, da hrbet in trebuh krepite enakomerno. Cilj vaj je pravilna oziroma učinkovita izvedba in ne število ponovitev, ki jih izvedete v času 30-ih sekund.

Upam, da zgornji napotki pomagajo zbistriti misli tistim, ki v svoji rekreaciji še nikoli niste uživali. Ko boste enkrat izkusili srečo ob tem, ko skrbite za svoje telo z vadbo, ki jo zmorete učinkovito izvajati, se s kilogrami ne boste več ukvarjali. Prav tako upam, da bo napisano koristilo tistim, ki vas je bilo do danes strah začeti, ker niste vedeli kako bi se zadeve lotili.

Če kdorkoli potrebuje še kakšen nasvet, mi brez težav lahko pusti svoje sporočilo, na katerega bom v najkrajšem možnem času odgovorila.

Z ljubeznijo, Nastja

Lahko me pokličete na telefonsko številko 031-688-086, še več o meni pa boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Astro napoved: Kaj vas čaka ta teden (15.4. - 21.4.2024)?

Začetek tedna bo obarvan z energijo Sonca v znamenju ov...

BALDRIJAN: zmanjšuje tesnobo, pomirja, lajša bolečine, deluje proti nespečnosti...

Baldrijan (znanstveno Valeriana officinalis), se zaradi...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost in gibljivost (VIDEO)

Dandanes se srečujemo z vse večjo problematiko omejene ...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Metka Klevišar: ŽAL POGOSTO SPREGOVORIMO PREPOZNO

Na to me je včeraj spomnila bralka v komentarju, ki se,...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.