Upokojenci vs. mladi zdravniki: Se bodo čakalne vrste podaljšale?

Moje finance > Raziskali smo | piše: M. B. | 3.11.2017
Samo še ta teden poteka zbiranje glasov za referendum proti Zakonu o zdravstveni dejavnosti. Upokojenci proti, mladi zdravniki za zakonodajni referendum.
Samo še ta teden poteka zbiranje glasov za referendum proti Zakonu o zdravstveni dejavnosti. Upokojenci so proti. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Samo še ta teden poteka zbiranje glasov za referendum proti Zakonu o zdravstveni dejavnosti. Upokojenci so proti. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Kot so zapisali v združenju mladih zdravnikov Slovenije na družabnem omrežju facebook novega Zakona o zdravstveni dejavnosti ne podpirajo ter pozivajo vse, naj oddajo svoj podpis za referendumsko pobudo za zakonodajni referendum. Zbiranje podpisov poteka še do 6. novembra.

Mladi zdravniki namreč menijo, da zakon o zdravstveni dejavnosti podaljšuje čakalne vrste. »Te so odvisne tudi od števila koncesij. Koncesionarji so privatniki, ki so vključeni v javno zdravstveno mrežo, zato je obravnava pri njih za bolnike brezplačna. V kolikor pride do uveljavitve tega zakona, bo storitve pri privatnikih vseh raznih specialnosti, ki ne bodo imeli koncesije, moral plačati bolnik sam. Lahko se bo odločil za obravnavo v javnih zavodih, ki so že sedaj preobremenjeni, zakon pa ne vpeljuje nikakršnih povečanih zmožnosti za obravnave v javnih zavodih,« so zapisali mladi zdravniki na facebooku in dodali, da vidijo težavo tudi v tem, da zakon zmanjšuje dostop bolnikov do obravnave pri zdravniku na primarni ravni, namreč trenutno je kar 75% bolnikov opredeljenih pri vsaj enem od koncesionarjev (ginekologu, zobozdravniku, družinskemu zdravniku ali pediatru). »Sčasoma bo torej svojega zdravnika moralo teh 75% bolnikov poiskati drugje, namreč zakon koncesije zasebnikov postopoma ukinja. Zelo podpiramo ureditev razmer v javnem zdravstvenem sistemu, vendar ta zakon z ničemer ne rešuje teh problemov,« so še pojasnjevali svoja stališča mladi zdravniki na facebooku.

Zveza društev upokojencev ne podpira pobude zdravnikov
Z zdravniki pa se ne strinjajo v vodstvu Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS). Kot pravijo, njihove pobude ne podpirajo, »kar pa ne pomeni, da imamo odklonilno stališče do zasebnega zdravniškega dela znotraj javne zdravstvene dejavnosti,« je med drugim pojasnil predsednik ZDUS Janez Sušnik na spletnih straneh zveze društev. »Prav tako ne moremo podpreti zahtev, da bi podeljevanje koncesij še bolj sprostili saj smo mnenja, da bi moralo podeljevanje le - teh potekati na podlagi razpisov in potreb znotraj mreže javne zdravstvene službe. Pri koncesijah, to moramo glasno poudariti, je potrebno določiti jasno mejo med javno in zasebno zdravniško dejavnostjo,« je še dodal Sušnik.

Novosti, ki jih prinaša zakon
Naj spomnimo, da je v trenutno veljavnem zakonu o zdravstveni dejavnosti je področje koncesij zelo ohlapno opredeljeno v štirih členih, pred kratkim sprejeta novela pa predvideva, da se koncesija podeli le na podlagi javnega razpisa, za obdobje 15 let, pri čemer se lahko čas koncesije podaljša še za 15 let. Koncesija bo razpisana le za dopolnitev javne zdravstvene mreže. Po noveli koncesija ne bo predmet dedovanja, prodaje, prenosa ali druge oblike pravnega prometa. Novela predvideva koncesijski akt in koncesijsko pogodbo.
Besedilo novele na novo opredeljuje tudi odgovornega nosilca zdravstvene dejavnosti, ki mora biti pri izvajalcu zaposlen sorazmerno glede na obseg dejavnosti. Po novem bodo lahko zaposleni v javnih zdravstvenih zavodih delo pri zasebnikih opravljali le pod zakonsko določenimi pogoji. Novela na novo opredeljuje tudi zasebne zdravstvene delavce in zasebno zdravstveno dejavnost ter to, katerih zdravstvenih dejavnosti zasebniki ne smejo opravljati.

Besedilo zakona tudi prepoveduje oglaševanje zdravstvene dejavnosti, ki je zavajajoče, nedostojno in nedovoljeno glede na zakon o varstvu potrošnikov. Ureja pa tudi dolga leta nerešeno vprašanje medicinskih sester s srednješolsko izobrazbo, ki opravljajo delo višjih sester.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Osteoporoza: kako jo preprečiti in zdraviti?

NE! Osteoporoza NI bolezen. Dovolj imam tega, da ljudje...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (29.4. - 5.5. 2024)?

Počutili se boste poklicane, da raziščete novo pot in s...

TELOVADIMO: Kako lahko izboljšamo koordinacijo (+video z vajami)?

Z enostavnim testom preverite, kako dobra (ali slaba) j...

HPV povzroča tudi raka anusa. Sranje!

Še vedno premalo vemo o samih HPV virusih in njihovem p...

Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo, poplavo (odgovarja strokovnjakinja)?

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Klopov nadpovprečno veliko, predvsem v prestolnici

Neuradni rezultati monitoringa klopov kažejo, da je let...

Vlada krči javna sredstva za pisano slovensko besedo

Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri Gospod...

Živahni prvomajski prazniki v Portorožu in Piranu

V Portorožu in Piranu so turistično leto začeli v pozit...

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Mito Trefalt

Mito Trefalt
igralec, TV voditelj, urednik (1939 - 2016)


"Če imaš to srečo, da v življenju delaš, kar imaš rad - moraš biti zadovoljen."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.