Za demenci prijazno družbo

Aktualno > Dogodki | piše: Spominčica | 26.10.2017
V Termah Čatež je v petek 20. in v soboto 21. oktobra potekala 9. mednarodna konferenca o demenci ASK 2017 z naslovom in vodilnim motom Za demenci prijazno družbo. Konferenco je ob 20. obletnici delovanja organizirala Spominčica – Alzheimer Slovenija - Slovensko združenje za demenco.
Na konferenci je bilo navzočih 280 udeležencev, med njimi 48 predavateljev. (foto: Spominčica)
Na konferenci je bilo navzočih 280 udeležencev, med njimi 48 predavateljev. (foto: Spominčica)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Na konferenci je bilo navzočih 280 udeležencev, med njimi 48 predavateljev (znanstvenikov, specialistov in strokovnjakov z različnih področji medicine, farmacije, psihologije, socialnega dela, pa tudi s področja elektrotehnike, tekstilne tehnologije in prava). Aktivni udeleženci so bili tudi terapevti z različnih področji, negovalci, prostovoljci, osebe z demenco in svojci oseb z demenco. Najbolj avtentično pričevanje o bolezni pa sta prispevala ga. Helga Rorha iz Nemčije, članica Evropske delovne skupine oseb z demenco pri Alzheimer Europe in Slovenec g. Zvone Bah, oba obolela za demenco. Predavatelji so prišli iz 15 držav v Evropi, kot predstavniki različnih institucij, univerz in univerzitetnih klinik, raziskovalnih institucij, združenj, domov za starejše in Urada varuha človekovih pravic. Na konferenci ni umanjkala niti umetniška interpretacija problematike bolezni demence skozi poezijo in gledališko igro "Kje sem ostala?".

Konferenco ASK 2017 je otvorila predsednica Spominčice ga. Štefanija Lukič Zlobec, ki je orisala 20 let izkušenj Spominčice in poudarila pomen oblikovanja demenci prijazne družbe. Otvoritve konference sta se udeležili tudi ministrica za delo družino in socialne zadeve, dr. Anja Kopač Mrak ter varuhinja človekovih pravic, ga. Vlasta Nusdorfer. Obe sta spregovorili o pomenu in poslanstvu, ki ga Spominčica s svojim neutrudnim delom, podporo svojcev oseb z demenco, svetovanjem in izobraževanjem za prepoznavanje prvih znakov bolezni, prizadevanjem za ustrezno obravnavo in ravnanje z njimi, inovativnimi oblikami ozaveščanja javnosti, opravlja že 20 let. Poudarili sta tudi ukrepe sprejete na nivoju države, kot je sprejetje Strategije obvladovanja demence v Sloveniji do leta 2020 v lanskem letu, pripravo akcijskega načrta ter skorajšnji sprejem Zakona o dolgotrajni oskrbi. Ga. Vlasta Nusdorfer je v svojem čustvenem nagovoru, podprtem s primeri iz svoje prakse, med drugim govorila tudi o otvoritvi prve Demenci prijazne točke v okviru Urada varuha, ki je bila ustanovljena v sodelovanju s Spominčico.

Pismo podpore konferenci sta poslali tudi ministrica za zdravje, ga. Milojka Kolar Celarc in generalna direktorica Alzheimer's disease International (ADI), ga. Paola Barbarino. Milojka Kolar Celarc je posebej poudarila, da je Ministrstvo za zdravje Spominčici pred enajstimi leti podelilo status humanitarne organizacije, kar je le-ta več kot upravičila, saj se za demenci prijazno družbo uspešno prizadeva ves čas svojega obstoja. Paola Barbarino je na udeležence naslovila poziv, da se zgledujejo in učijo iz primerov Slovenije, kakor tudi iz izvajanj mnogih strokovnjakov, ki delujejo na področju demence, raziskovanja, zdravljenja, inovacij in pravic oseb z demenco. »Prijaznost do demence je vključena tudi v globalni načrt o demenci, ki ga je maja letos sprejela tudi Svetovna zdravstvena organizacija, WHO«, je v pismu zapisala generalna direktorica ADI. Ga. Helha Rohra je poudarila, da je navdušena, ko vidi toliko zainteresiranih mladih, skupaj bomo zmogli premagati probleme, ki v družbi nastajajo zaradi demence. Ga. Annette Dumas, dolgoletna sodelavka Alzheimer Europe, sedaj vodja za evropske zadeve iz Belgije je poudarila prizadevanja v Evropski uniji, zlasti nekaterih voditeljev, ki so prepoznali problematiko bolezni demence in jo uvrstili na mesto, ki ji zavoljo težavnosti pripada, tako v političnih razpravah in odločitvah, kot tudi v nacionalnih zdravstvenih strategijah.

Program konference s predavanji in delavnicami je potekal v več sekcijah. Vodilni evropski in svetovni strokovnjaki: dr. Nori Graham, bivša predsednica in sedanja podpredsednica Alzheimers' Disease International, častna članica kraljeve akademije psihiatrov, dr. Magda Tsolaki, profesorica nevrologije na Aristotelovi univerzi v Solunu in nevropsihiatrinja, dr. Merce Boada, nevrologinja in direktorica Fundacion ACE, dr. Mojca Muršec, oddelek za psihiatrijo, Univerzitetni klinični center Maribor, dr. Jana Mali, profesorica na Fakulteti za socialno delo, dr. Ezio Giacobini, profesor na Oddelku za geriatrijo na Medicinski fakulteti v Ženevi, dr. Bengt Winblad, profesor geriatrije na Karolinska Inštitut, Stockholm, dr. Zvezdan Pirtošek predstojnik katedre za nevrologijo na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani, mag. Jure Markič, Urad varuha človekovih pravic in drugi. Predstavljene so bile številne raziskave, katerih cilji so temeljitejše poznavanje delovanja možganov, iskanje vzroka za bolezen demenco, izboljševanje diagnostičnih postopkov za njeno zgodnje odkrivanje, iskanje učinkovitega zdravila in preučevanje medsebojnega učinkovanja različnih zdravil. Predstavljene so bile mnoge dobre prakse pri obravnavi in delu z osebami z demenco, ukrepi za njihovo varnost, varovanje pravic, upočasnitev bolezni in ohranitev fizičnega zdravja in dostojanstva. Velik poudarek je bil dan tudi pomoči svojcem in poklicnim oskrbovalcem, ki pri svojem delu izgorevajo. Dragoceno je bilo pričevanje dveh sorodnic, ki sta pri svoji skrbi za obolela družinska člana, našli načine, kako pomagati sebi in njima, kakor tudi olajšati delo poklicnim negovalkam. Še vedno sta finančna in kadrovska podhranjenost tega področja velik problem, ne le v Sloveniji, temveč, kot je bilo slišati, tudi v nekaterih drugih državah, kar terja že sedaj in za prihodnje hitro ukrepanje. Staranje prebivalstva ob skokovitem naraščanju števila obolelih za demenco predstavlja svetovni izziv tako za področje zdravstva in sociale kot družbe v celoti.

Predsednica Spominčice - Alzheimer Slovenja ga. Štefanija L. Zlobec, generalni sekretar g. David Krivec in celotna ekipa Spominčice, so bili deležni iskrenih čestitk ob jubileju, pohval za vsa svoja prizadevanja na področju ozaveščanja, usposabljanja in pomoči osebam z demenco, njihovim svojcem in celotne družbe. Posebne pohvale pa so bile namenjene organizaciji konference ASK 2017 na kateri so združili vse discipline, ki so povezane z demenco ter tudi osebe z demenco in družinske člane, ki zanje skrbijo. S konferenco ASK 2017 so počastili spomin na ustanovitelja in dolgoletnega predsednika Spominčice - Alzheimer Slovenja, dr. Aleša Kogoja.

Poleg predanega dela organizatorjev ter vseh prostovoljcev, ki so pri izvedbi pomagali, so za izvedbo konference zaslužni tudi sponzorji: MERCK SHARP & DOHME, inovativna zdravila d.o.o., Slovensko inovacijsko stičišče, Evropsko gospodarsko interesno združenje, Elektro Ljubljana, podjetje za distribucijo električne energije, d. d., NOVARTIS PHARMA SERVICES INC. Podružnica v Sloveniji, Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d in organizacijski partner Terme Čatež d.d.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Živahni prvomajski prazniki v Portorožu in Piranu

V Portorožu in Piranu so turistično leto začeli v pozit...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Numerološka napoved za APRIL: April nas bo postavil na realna tla

April, kot četrti mesec povezujemo s fizičnim elementom...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.