Zakaj je rafinirano kuhinjsko sol dobro zamenjati za himalajsko?

V slovenskih kuhinjah in na prodajnih policah najpogosteje najdemo kuhinjsko oziroma rafinirano sol, ki je po vseh procesih predelave in sušenja na visokih temperaturah tako zelo kemijsko spremenjena, da je oropana vseh pomembnih elementov in mineralov. In kakšna je bolj zdrava alternativa?
Edina sol, ki ima popolno kristalno strukturo za človekovo telo, je himalajska sol, za kar so zaslužni velikanski tektonski pritiski 250 milijonov let. (Foto: Freepik.com)
Edina sol, ki ima popolno kristalno strukturo za človekovo telo, je himalajska sol, za kar so zaslužni velikanski tektonski pritiski 250 milijonov let. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Za kuhinjsko sol poleg belega sladkorja in bele moke velja, da je ena izmed tako imenovanih belih smrti.

Pa vendar to ne velja za vse vrste soli.

Človeško telo namreč ne more delovati brez soli – prav vse telesne tekočine (kri, znoj, slina in solze) so slane –, prav tako pa je ne more samo proizvesti, zato jo moramo dodajati jedem.

Toda katero sol in kakšna je prava količina?

 

Škodljiva je rafinirana kuhinjska sol

V slovenskih kuhinjah in na prodajnih policah boste najpogosteje našli kuhinjsko oziroma rafinirano sol, ki je po vseh procesih predelave in sušenja na visokih temperaturah tako zelo kemijsko spremenjena, da je oropana vseh pomembnih elementov in mineralov.

Kuhinjska sol je sestavljena iz 97,5 odstotkov natrijevega klorida, ostalih 2,5 odstotka pa predstavljajo dodatki, kot so jod in druge kemikalije, med njimi tudi toksičen in zdravju škodljiv aluminij, ki skrbi za to, da sol ostane suha.

Takšna sol telesu prinaša veliko več škode kot koristi, še posebno, če jo uporabljamo v prevelikih količinah. "Sol je kot glavni vir natrija pomemben dejavnik tveganja za povišan krvni tlak in posledično za možgansko kap ter druge bolezni srca in ožilja, ki so med najpogostejšimi vzroki smrti pri nas in v svetu," opozarjajo na Ministrstvu za zdravje.

Pretirana uporaba rafinirane soli se povezuje tudi z oslabitvijo imunskega sistema, ledvičnimi in želodčnimi težavami, osteoporozo, revmatskimi obolenji, sladkorno boleznijo tipa 2, debelostjo ter nekaterimi vrstami raka. Ni čudno, da se je znašla na seznamu belih smrti.

 

Kakšna je zdrava alternativa?

Če želite jedi zdravo posoliti, je poleg zmernosti zelo pomembno, da rafinirano kuhinjsko sol povsem nadomestite z nerafinirano naravno soljo, ki se lahko pohvali s pomembnimi elementi in minerali. Pa vendar tudi med naravnimi solmi obstajajo velike razlike.

Morska sol je zaradi vse večje onesnaženosti morja s težkimi kovinami vse bolj tudi sama onesnažena, zato jo tudi vse pogosteje predelujejo in pride do potrošnikov kot rafinirana.

To pa ni edina slabost morske soli. Tako morska kot kamena sol imata nepravilno oziroma neuravnoteženo kristalno strukturo, zaradi česar mora človeško telo vložiti veliko energije, da jo absorbira. Iz biofizikalnega in biokemičnega stališča ima tako naše telo od takšne soli zelo malo koristi, čeprav je polna pomembnih elementov in mineralov.

Da sol pridobi uravnoteženo kristalno strukturo, ki omogoča da z uživanjem absorbiramo tako natrijev klorid – kar sol v osnovi je –, kot njene pomembne ter številne elemente in minerale, je potreben dolgotrajen tektonski pritisk.

 

Himalajska sol ima popolno kristalno strukturo

Edina sol, ki ima popolno kristalno strukturo, je himalajska sol, za kar so zaslužni velikanski tektonski pritiski 250 milijonov let. Himalajska sol namreč izvira iz pramorja oziroma ekološko popolnoma čistega ekosistema, zato je tudi najčistejša sol na svetu.

Še danes jo ročno izkopavajo iz rudnikov ob vznožju Pakistana brez uporabe kakršnihkoli mehanskih naprav in metod eksplozije. Sol nato ročno zdrobijo, očistijo in posušijo na soncu, s čimer se ohranijo vse njene pomembne sestavine; tudi njenih 84 mineralov in elementov (kalcij, magnezij, kalij, baker, železo, natrij, klor, fosfor, žveplo, fluor, jod in drugi), ki jih najdemo v človeškem telesu.

Ni čudno, da je bila v starih časih himalajska sol rezervirana samo za kralje in znana kot belo zlato, ki so ga uporabljali tudi kot plačilno sredstvo.

Himalajska sol, ki je v prodaji za uživanje, je pridobljena iz najkakovostnejših kosov, ki jih po navadi tudi drobno zmeljejo. Prepoznate jo po nežno roza barvi, kar je znak, da je bogata z različnimi minerali. Po okusu je zelo podobna kuhinjski, tako da tudi najizbirčnejši jedci ne bodo ugotovili, da odslej kuhate le s himalajsko soljo. Sicer boste za kilogram odšteli približno štirikrat več kot za kuhinjsko, vendar je vložek zanemarljiv, ko ugotovite, da z rafinirano zdravju vsak dan škodite, medtem ko vam himalajska lahko tudi pomaga premagati kakšno zdravstveno težavo.

Vsekakor pa ne pozabite, da tudi zdrava sol lahko škodljivo vpliva na zdravje, če jo čezmerno uživate, zato bodite tudi pri uporabi himalajske soli zmerni.

 

Pozitivni učinki himalajske soli

1) Telo oskrbuje s pomembnimi elementi in minerali.

2) Regulira količino vode v telesu in iz celic odstranjuje višek kislosti ter tako skrbi za zdravo ravnovesje vrednosti pH.

3) Uravnava krvni sladkor.

4) Je naravni antihistaminik.

5) Čisti pljuča in podpira zdravo dihalno funkcijo.

6) Zmanjšuje zamašenost sinusov.

7) Ugodno vpliva na prebavo in izboljšuje absorpcijo hranilnih snovi v črevesju.

8) Regulira delovanje srca in krvnega pritiska ter ugodno vpliva na ožilje.

9) Podpira delovanje ledvic, jeter in žolčnika.

10) Preprečuje mišične krče.

11) Ohranja čvrste kosti in tako pomaga preprečevati osteoporozo.

12) Krepi libido.

13) Pomaga pri sprostitvi in dobrem spancu.

14) Telo napolni z energijo in upočasnjuje staranje.

 

Uporaba - od kuhinje do spalnice

Himalajsko sol lahko uporabljate ne le v kuhinji, temveč tudi v kopalnici. Grobo mleta je odlična za kopeli in piling, lahko pa jo uporabite tudi za izdelavo fiziološke raztopine.

Dokazano je, da himalajska sol s segrevanjem ionizira zrak, zato iz nje izdelujejo tudi posebne svečnike in solne lučke, ki jih je priporočljivo postaviti v spalne prostore (za bolj zdrav in mirnejši spanec) in poleg aparatov, ki sevajo (računalnik, televizija).

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Zeliščarka svetuje: 5 spomladanskih divjih rastlin, ki so zakladnica hranil

Ko se zemlja prebuja iz zimskega spanca, nam narava pon...

5 živili, ki čistijo pljuča in dihalne poti

Spoznajte živila, ki še posebno blagodejno delujejo na ...

5 shujševalnih trikov BREZ DIETE!

Preverite pet shujševalnih trikov, s katerimi boste izg...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

RAZISKAVA: Samo z vretjem lahko uničimo do 90% mikroplastike v vodi iz pipe

Kot kažejo najnovejše raziskave, bi lahko samo z vretje...

Ginko biloba – izboljšuje spomin, krepi možgane, lajša depresijo, niža krvni tlak

Gnko biloba je darilo narave. Kitajci ga imenujejo kar ...

FMD DIETA – ste že slišali za njo? Dieta, ki deluje enako kot post, a ni postenje

Ste že slišali za FMD dieto? To je posebna dieta, ki po...

Ekskluzivna pomladna ponudba: oddih v Termah Lendava po ugodnih cenah

Izkoristite ugodno ponudbo za oddih v Termah Lendava vs...

Ekskluzivno za bralce MojaLeta: 15% popust v Termah Dobrna

Naj bo razvajanje v topli termalni vodi, sproščanje v s...

Ambasadorka MojaLeta ocenila hotel Floramare: "Vstopila sem preplavljena s čustvi"

Na portalu Moja leta.si so mi zaupali, da grem v nov ho...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Mito Trefalt

Mito Trefalt
igralec, TV voditelj, urednik (1939 - 2016)


"Če imaš to srečo, da v življenju delaš, kar imaš rad - moraš biti zadovoljen."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.