Znižajte holesterol z začimbami in brez zdravil

Moje zdravje > Bolezni | piše: Helena Primic | 27.1.2024
Ste vedeli, da zaužitje le treh gramov praha gomolja kurkume potroji izločanje žolčnika, s tem pa telo v veliki meri razbremeni odvečnega holesterola? Več v članku!
Povišanega holesterola se lahko rešite tudi povsem naravno - s pomočjo pravih začimb. (Foto: Freepik.com)
Povišanega holesterola se lahko rešite tudi povsem naravno - s pomočjo pravih začimb. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Imate tudi vi težave s previsokim holesterolom? Na srečo narava vsebuje številne učinkovite in 100% naravne pomočnike, ki lahko tudi povsem nadomestijo zdravljenje s statini.

Pri čemer seveda ne smemo pozabiti, da je v boju proti sčrno-žilnim boleznim ključna zdrava prehrana brez nezdravih maščob ter uporabe mikrovalovne pečice, redno gibanje in dovoljšnja hidracija.

Katere so torej tiste začimbe (ki morajo obvezno biti ekološkega izvora!), ki so se izkazale za dobre pomočnice pri urejanju holesterola in trigliceridov, smo preverili v odličnem priročniku Ščepec rešitve - Zamolčane zdravilne moči začimb.

 

1) Česen redči kri in spreminja strukturo holesterola

Česen je v ljudski medicini osnovna začimba za uravnavanje holesterola in krvnega pritiska. Česen poleg tega tudi preprečuje vnetja in s tem degenerativne spremembe na ožilju.

Česen ima številne pozitivne učinke, ko gre za holesterol in kri. Česen namreč po naravni poti redči kri in tako preprečuje krvne strdke, poleg tega pa spreminja strukturo holesterola, da postane bolj tekoč in manj lepljiv.

Za prve pozitivne učinke morate uživati zdrav, ekološki česen vsaj pet tednov.

 

2) Čemaž je najmanj tako učinkovit kot česen

Po nekaterih navajanjih bi naj čemaž imel vsaj toliko pozitivnih učinkov na holesterol kot česen, če ne celo več. Glede na to, da je njegova sestava podobna česnu, zagotovo tudi čemaž vpliva zelo blagodejno na ožilje, čisti kri in znižuje raven holesterola. 

Pri tem ne smemo pozabiti, da zdravilnih učinkov nimajo samo listi čemaža, temveč tudi njegovi popki, cvetovi in čebulice v zemlji.

 

3) Čebula znanstveno dokazano znižuje holesterol in lipide

Aktualne študije so dokazale, da ima tudi čebula sposobnost zniževanja holesterola in lipidov. Skrbi namreč za boljšo prekrvavitev, preprečuje lepljenje krvnih ploščic na krvnih žilah in podaljušuje protrombinski čas.

Čebula je zato obvezna sestavina v prehrani ljudi, ki imajo težave s previsokim krvnim pritiskom, visoko ravnijo holesterola in trigloceridov ter so nagnjene k srčno-žilnim boleznim in infarktu.

 

4) Na ingver stavi indijska medicina

Ingver je v uporabi za zniževanje holesterola predvsem v indijskem zdravilstvu. Ker vsebuje obilo mineralov, ki jih je težko najti v zahodni konvencionalni zelenjavi, in poleg tega pomaga pri razkisanju telesa, je vsekakor dober pomočnik pri ohranjanju zdravja celotnega telesa n ožilja.

 

5) Koper dokazano zvišuje dober holesterol HDL

Če indijska medicina stavi na ingver, pa orientalska tradicionalna medicina pri težavah s preveč maščobami v krvi svetuje uporabo kopra. Njegov pozitiven učinek v bitki s holesterolom so potrdili tudi iranski znanstveniki, ki so ugotovili, da koper poveča koncentracijo antioksidativnih encimov SOD, CAT in GSH v jetrih ter vpliva na povišanje dobrega holesterola HDL.

V znanstvenem članku, ki je bil objavljen v American Journal of Chinese Medicine, so tako zapisali, da je koper izkazal močan vpliv na zaščito jeter pred oksidacijskimi procesi v prehrani z visoko vsebnostjo maščob.

 

6) Kurkuma odvečen holesterol požene iz telesa

Ste vedeli, da zaužitje le treh gramov praha gomolja kurkume potroji izločanje žolčnika, s tem pa telo v veliki meri razbremeni odvečnega holesterola? To je dokazala tudi znanost, ki se zato vse bolj intenzivno ukvarja z raziskovanjem zdravilnih učinkovin eteričnega olja kurkume.

Tako so znanstveniki odkrili, da kurkuma znižuje vrednosti krvnih maščob in krepi delovanje srčno-žilnega sistema. To pa ne velja samo za eterično olje kurkume, temveč tudi kurkumo v prahu, vendar obvezno ekološkega izvora.

Še prav posebej pa je kurkuma učinkovita v kombinaciji z ingverjem, ki najprej ovira prehod holesterola v krvni obtok, nato pa še pospeši njegovo izločanje.

 

7) Poprova meta poveča izločanje žolčnih kislin, bilirubina in holesterola

Znanstveni dokazi o pozitivnem učinku mentola na tvorbo žolča, obstajajo najmanj 45 let. Številne študije so pokazale, da eterično olje poprove mete spodbujajo izločanje žolča ter tako vplivajo na zmanjšano koncentracijo žolčnih kislin, bilirubina in holesterola.

Povečano izločanje žolča lahko zdravimo že s čajem iz listov poprove mete, ki vpliva tako na zmanjšanje prebavnih težav kot težav, ki so povezane s presnovo maščob.

 

8) Peteršilj zavira lepljenje krvnih ploščic v krvi

Glavna moč peteršilja je njegovo antioksidativno delovanje, ki je najmočnejše, če uživate sveže liste peteršilja. Njegova glavna antioksidanta sta apiol in miristicin, poleg tega pa rožmarinska kislina v peteršilju zavira nastanek arteroskleroznih plakov v arterijah.

Znanost je dokazala tudi njegov pozitivni učinek proti zlepljanju krvnih ploščic, zato ga obvezno dodajte na jedilnik tudi pri okuženosti s koronavirusom oziroma obolelostjo za Covidom-19.

 

9) Zelena znižuje krvni pritisk in holesterol v že zelo majhnih količinah

Zelena ima prav poseben prepoznavni vonj in okus, za katerega je zadolžena posebna spojina 3nBF. Prav za to spojino je več znanstvenih študijah pokazalo, da sprosti ožilje in znižuje krvni pritisk, pozitivno učinkuje pri artritisu, zmanjšuje arterijski fibrozni plak in znižuje holesterol. 

V raziskavah na živalih je bilo ugotovljeno, da 3nBF v zeleni zniža krvni pritisk za od 12 do 14 odstotkov, holesterol pa za sedem odstotkov že v zelo majhnih količinah.

Vsekakor čas, da na svoj jedilnik redno umestite to dragoceno zelenjavo!

 

Poleg zgoraj naštetih začimb so se v boju proti previsokemu holesterolu in srčno-žilnim obolenjem izkazali tudi čili, kumina, muškatni orešček in rožmarin, ki podobono kot origano ščiti srce. Preden torej posežete po zdravilih z neželenimi stranskimi učinki, najprej preizkusite moč narave, ki vam je na voljo na vrtu ali kuhinjskem pultu.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Zeliščarka svetuje: 5 spomladanskih divjih rastlin, ki so zakladnica hranil

Ko se zemlja prebuja iz zimskega spanca, nam narava pon...

5 shujševalnih trikov BREZ DIETE!

Preverite pet shujševalnih trikov, s katerimi boste izg...

FMD DIETA – ste že slišali za njo? Dieta, ki deluje enako kot post, a ni postenje

Ste že slišali za FMD dieto? To je posebna dieta, ki po...

Ekskluzivna pomladna ponudba: oddih v Termah Lendava po ugodnih cenah

Izkoristite ugodno ponudbo za oddih v Termah Lendava vs...

Ekskluzivno za bralce MojaLeta: 15% popust v Termah Dobrna

Naj bo razvajanje v topli termalni vodi, sproščanje v s...

Ambasadorka MojaLeta ocenila hotel Floramare: "Vstopila sem preplavljena s čustvi"

Na portalu Moja leta.si so mi zaupali, da grem v nov ho...

Celulit: Nikoli ni prepozno, da se ga znebite!

Preverite, kateri so naravni sovražniki celulita, ki ji...

Beli madeži na nohtih: Kaj pomenijo?

Beli madeži na nohtih so eden izmed najpogostejših znak...

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.