Druga obletnica globalne strategije za odpravo raka materničnega vratu

Druga obletnica globalne strategije za odpravo raka materničnega vratu ZORA | 19.11.2022
V četrtek smo obeležili že drugo obletnico lansiranja globalne strategije Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) za odpravo raka materničnega vratu. Zavezo Slovenije za odpravo raka materničnega vratu smo tudi letos obeležili z osvetlitvijo slovenskih znamenitosti v turkizni barvi, ki je simbolična barva raka materničnega vratu.  

V 15 letih je zdravljenje multiple skleroze doživelo pomemben razcvet

V 15 letih je zdravljenje multiple skleroze doživelo pomemben razcvet Uredništvo Mojaleta.si | 19.11.2022
Strah pred tem, kako ohraniti vse funkcije telesa in kako še naprej živeti polno življenje – na to največkrat pomislijo osebe, ko prejmejo diagnozo multipla skleroza (MS). Gre za bolezen, ki ji rečemo tudi »bolezen tisočerih obrazov«, saj se lahko pojavlja z različnimi simptomi. Za MS pogosteje zbolevajo ženske1 v starosti od 20 do 40 let, trenutno pa je v Sloveniji približno 3.500 oseb z MS.  

Sladkorna bolezen postaja vedno bolj pogosta

Sladkorna bolezen postaja vedno bolj pogosta Uredništvo Mojaleta.si | 14.11.2022
Tudi v bodoče se pričakuje naraščanje števila prebivalcev s to boleznijo, kar je po večini povezano s staranjem prebivalstva in neugodnimi spremembami v življenjskem slogu.  

Vnetni revmatizmi poslabšajo vse vidike življenja

Vnetni revmatizmi poslabšajo vse vidike življenja M. T. | 19.10.2022
Po ocenah stroke v Sloveniji z vnetnimi revmatskimi boleznimi živi od 40.000 do 60.000 ljudi. Gre za kompleksne bolezni, ki posežejo na domala vsa področja bolnikovega življenja in ga bistveno poslabšajo. Prav zato je pomemben celosten in multidisclipinaren pristop k zdravljenju. Za večjo informiranost bolnikov o bolezni, zdravljenju in življenju z vnetnim revmatizmom ter tudi o drugih pomembnih zdravstvenih temah so v Društvu revmatikov Slovenije pripravili serijo pogovorov (podkastov) s strokovnjaki.  

Zakaj mnogo žensk še vedno uporablja navadne higienske vložke za oslabljen mehur?

Zakaj mnogo žensk  še vedno uporablja navadne higienske vložke za oslabljen mehur? Uredništvo Mojaleta.si | 26.9.2022
Mnoge ženske še vedno uporabljajo navadne higienske vložke, da se zaščitijo pri uhajanju urina. Večina žensk ne ve, da obstajajo vložki, posebej zasnovani za vpijanje urina, in ne ve kako zelo se razlikujejo od higienskih.  

Spanje pri vključeni klimatski napravi – da ali ne?

Spanje pri vključeni klimatski napravi – da ali ne? M. T. | 1.8.2022
Pri teh peklenskih temperaturah, ko tudi ponoči vročina ne popusti, nekateri hladijo svoj dom s klimo tudi v nočnem času. Pa je pametno spati pri vključeni klimatski napravi?  

Zdravila za ALS (še) ni, a lahko znatno izboljšamo kakovost življenja bolnikov

Zdravila za ALS (še) ni, a lahko znatno izboljšamo kakovost življenja bolnikov Društvo distrofikov Slovenije | 21.6.2022
»Amiotrofična lateralna skleroza (ALS) sicer ostaja ena najtežjih nevroloških bolezni, vendar nas razvoj nevroznanosti in genetike navdaja z optimizmom, saj so se končno pričele pojavljati nove možnosti zdravljenja. Vsekakor pa ostaja timska obravnava, ki jo v Skupini za ALS UKC Ljubljana izvajamo že dvajset let, najpomembnejši element obravnave bolnikov z amiotrofično lateralno sklerozo, ki dokazano izboljša kakovost življenja in potek bolezni,« je pred jutrišnjim svetovnim dnevom te bolezni poudaril nevrolog doc. dr. Blaž Koritnik, predstojnik Kliničnega inštituta za klinično nevrofiziologijo na UKC Ljubljana.  

Daj življenju priložnost: Slovenija-transplant poziva k opredelitvi glede darovanja organov

Daj življenju priložnost: Slovenija-transplant poziva k opredelitvi glede darovanja organov Uredništvo Mojaleta.si | 16.6.2022
O darovanju organov in tkiv po smrti se vsak lahko opredeli z oddajo izpolnjene izjave na zavodu Slovenija-transplant, na enotah Rdečega križa po Sloveniji in drugih pooblaščenih lokacijah.  
Prejšna stran
1
2
3
...
Naslednja stran
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.