100% naravne rešitve za bolj zdrava jetra

Moje zdravje > Alternativa | piše: Helena Primic | 29.10.2023
Preverite, kakšni so znaki, če so vaša jetra preobremenjena, in kako jim lahko pomagate na naraven način, da bodo ponovno lahko nemoteno opravljala svoje zelo pomembno delo.
	Jetra imajo že skorajda čudežno zmožnost prilagoditve in regeneracije, zaradi česar so presaditve jeter med najuspešnejšimi presaditvami organov. (Foto: Freepik.com)
Jetra imajo že skorajda čudežno zmožnost prilagoditve in regeneracije, zaradi česar so presaditve jeter med najuspešnejšimi presaditvami organov. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Brez jeter ne moremo živeti in čeprav gre za skorajda čudežni organ, zmožen izjemne prilagoditve in regeneracije, ga ne moremo v nedogled preobremenjevati.

Preverite 100% naravne rešitve za bolj zdrava jetra.

 

Največja žleza, ki opravlja tri pomembne naloge

Jetra so ne le drugi največji organ v človeškem telesu (takoj za kožo), temveč tudi največja žleza, ki tehta približno kilogram in pol ter opravlja tri pomembne naloge: razstrupljanje, razgradnja in skladiščenje. Skorajda vse, kar zaužijemo, gre namreč skozi jetra, ki hrano prečistijo strupov in jo razgradijo, poleg tega pa se v jetrih skladiščijo glukoza (v obliki glikogena), vitamin B12, železo in baker.

Jetra v telesu opravljajo toliko pomembnih nalog, da brez njih enostavno ne moremo živeti. Prav zato jim je narava namenila že skoraj čudežno zmožnost prilagoditve in regeneracije, zaradi česar so presaditve jeter med najuspešnejšimi presaditvami organov.

Ali ste vedeli, da so se jetra sposobna obnoviti in zrasti na primerno velikost tudi v primeru, ko otroku vsadijo samo del jeter enega od staršev? Jetra se po potrebi tudi skrčijo, če jih na primer presadimo iz večjega v manjšega človeka. Jetrne celice v nasprotju z drugimi celicami namreč nikoli ne »pozabijo«, kako znova ustvariti jetra, kar je čudovita novica za vse z okvarjenimi jetri, saj se lahko v primeru obsežne poškodbe popolnoma obnovijo, ne da bi pri tem nastalo brazgotinsko tkivo.

Toda, to še ne pomeni, da lahko njihovo že skorajda čudežno sposobnost regeneracije izkoriščamo v nedogled!

 

Kateri so znaki, da so jetra preobremenjena?

Prvi simptomi, ki kažejo, da ste z nezdravo prehrano in načinom življenja svoja jetra preveč obremenili, se najprej pokažejo v obliki prebavnih težav in motenj v delovanju prebavil, slabšega vsrkavanja snovi iz hrane in kronične slabokrvnosti, znakov zastajanja strupov v telesu (težave s kožo, hemoroidi …) in vse večjega oksidativnega stresa (od različnih vnetij do diabetesa). Vse te težave velikokrat delujejo nepovezane, v resnici pa imajo skupen izvor – preobremenjena jetra.

Znaki, so vaša jetra že pošteno načeta, pa so: rumeno obarvana koža, beločnice in nohti oziroma zlatenica, povečan trebuh, ki ga povzroči zastoj tekočin v trebuhu, ter svetlejše, belkasto blato, ki pa je lahko takšno tudi zaradi žolčnih kamnov. Jetrne težave so lahko tudi vzrok težav z želodcem, pogostega izločanja tekočega blata, temnejše barve urina kljub zadostni hidraciji in razdražene kože, ki je prav tako pomemben organ v procesu razstrupljanja.

Znaki poslabšanja po kitajski medicini: Če smo dovolj pozorni na telesne spremembe, lahko začutimo že prvo poslabšanje energije jeter. Kitajska medicina uči, da kadar jetra izgubljajo potrebno energijo, to lahko zaznamo v poslabšanju vida in bolečih sklepih. Tudi pogosto nočno zbujanje med eno in tretjo uro zjutraj je pogost znak preobremenjenih jeter.

 

Kako pomagati preobremenjenim jetrom?

Če sumite na težave z jetri, si lahko za začetek pomagate z naravnimi pomočniki. Spodbudno, očiščevalno in zaščitno delujejo tako na jetra kot žolčnik različna zelišča z grenčinami: pegasti badelj, regrat, artičoka in encijanova korenika, ki jih lahko uporabite vedno, ko ste se preveč pregrešili z mastno hrano, alkoholom in stresom.

1) Pegasti badelj. Med zelišči z grenčinami je najbolj znan pegasti badelj, ki je najbolj raziskana rastlina za zdravljenje jetrnih bolezni. Semena in sadež pegastega badlja namreč vsebujejo veliko silimarina, ki je močan antioksidant in blokator strupov. Polega tega pegasti badelj dokazano omili različne poškodbe jeter tako, da jetrne celice obda s snovmi, ki zdravijo poškodovane celice, zdrave pa varujejo pred poškodbami.

2) Regratovi listi in korenine. Regratovi listi in korenine spadajo med krepčila, ki so jih poznali in uporabljali že naše babice in dedki. Regratovi listi s pospeševanjem izločanja urina pomagajo telesu pri čiščenju oziroma razstrupljanju, korenine pa spodbujajo jetra k večji proizvodnji žolča, s čimer skrbijo za čiščenje jeter in žolčnika ter tako izboljšajo tudi prebavo in tek.

3) Artičoka. Zaspana jetra bo uspešno spodbudila artičoka, ki jetra obenem tudi ščiti. Poleg tega tudi uravnava raven maščob v krvi, pospešuje izločanje žolča in spodbuja prebavo. Glavne zasluge za blagodejne učinke artičoke na jetra ima aktivna učinkovina cinarin, ki ščiti jetrne celice pred močnimi strupi, poleg tega pa spodbuja zdravo rast in obnovo jetrnih celic.

4) Encijanova korenika. Jetra vam bodo zelo hvaležna tudi za izvleček iz encijanove korenike, ki deluje proti plesnim, krepi imunski sistem, ima protivnetne lastnosti ter spodbuja izločanje želodčnega soka in žolča. Zaradi zadnjega izboljša prebavo beljakovin in maščob ter tako olajša delo preobremenjenim jetrom.

5) Sok za krepka jetra. V mešalniku zmešajte eno majhno rdečo peso, en korenček, eno olupljeno limono in pest peteršilja. Seveda uporabite ekološke sestavine, da bo sok, ki ga spijte takoj po pripravi, zares imel optimalne učinke na jetra in vaše zdravje na splošno.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Zeliščarka svetuje: 5 spomladanskih divjih rastlin, ki so zakladnica hranil

Ko se zemlja prebuja iz zimskega spanca, nam narava pon...

5 shujševalnih trikov BREZ DIETE!

Preverite pet shujševalnih trikov, s katerimi boste izg...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

RAZISKAVA: Samo z vretjem lahko uničimo do 90% mikroplastike v vodi iz pipe

Kot kažejo najnovejše raziskave, bi lahko samo z vretje...

Ginko biloba – izboljšuje spomin, krepi možgane, lajša depresijo, niža krvni tlak

Gnko biloba je darilo narave. Kitajci ga imenujejo kar ...

FMD DIETA – ste že slišali za njo? Dieta, ki deluje enako kot post, a ni postenje

Ste že slišali za FMD dieto? To je posebna dieta, ki po...

Ekskluzivna pomladna ponudba: oddih v Termah Lendava po ugodnih cenah

Izkoristite ugodno ponudbo za oddih v Termah Lendava vs...

Ekskluzivno za bralce MojaLeta: 15% popust v Termah Dobrna

Naj bo razvajanje v topli termalni vodi, sproščanje v s...

Ambasadorka MojaLeta ocenila hotel Floramare: "Vstopila sem preplavljena s čustvi"

Na portalu Moja leta.si so mi zaupali, da grem v nov ho...

Moč zdravilnih gob: pomoč pri avtoimunih, nevrodegenerativnih boleznih in pri raku

Gobe. Kaj je vaša prva asociacija? Večinoma najprej pom...

Nepozaben oddih v Termah Šmarješke Toplice

Februarja in marca spet Šmarješki tedni zvestobe!
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.