Črna redkev krepi imunsko odpornost in ustavi kašelj

Kako pogosto se spomnite na to zimsko zelenjavo, ki je po svoji zdravilnosti kar pri vrhu? Ste vedeli, da jo lahko pripravite v okusni solati ali pa iz nje naredite zelo močan sirup, ki takoj pozdravi kašelj? Mnogo zanimivega o tej črno beli zelenjavi boste našli v prispevku!
	Črna redkev je odlična tudi v solati. (foto: Freepik.com)
Črna redkev je odlična tudi v solati. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Črna redkev je zelenjava, ki so jo nekoč uporabljala velika ljudstva. Poznali so jo Kitajci, Grki, Egipčani, Rimljani. Dobro so vedeli, da je zelo zdravilna, da hitro okrepi imunski sistem ter ščiti pred boleznijo.
Danes je ta zdravilna rastlina nekoliko pozabljena, kar pa ni prav. Črno redkev lahko kupimo v zimskem času tudi pri nas, prav je, da se včasih spomnimo nanjo in jo pripravimo.

Močan vonj in okus
Črna redkev ima zaradi eteričnih olj, ki jih vsebuje zelo močan vonj in okus. Spominja na hren. Če bomo jedli surovo, z njo količinsko nikar ne pretiravajmo.

Vsebuje vitamine in minerale, predvsem vitamine skupine B ter kalcij, železo, magnezij, žveplo, cink, fosfor.

Če bo na našem jedilniku redno, lahko z njo hitro okrepimo imunski sistem, odpravimo odvečno vodo iz telesa, krepimo mehur in ledvice.

Odlična je tudi za pospešitev izločanje žolča, topi odvečno maščobo in znižuje raven nevarnega holesterola, zdravi pa tudi revmo ter krepi jetra.

Strokovnjaki pa jo odsvetujejo vsem tistim, ki imajo težave z želodcem, čir na želodcu ali dvanajsterniku ter bolezni ledvic.

Preberite tudi: Kako se zavarovati pred virusi: praktični nasveti za zimske dni

Črna redkev zdravi kašelj, prehlad, bronhitis
Ljudski recept pravi, da lahko s pomočjo črne redkve že v nekaj dneh pozdravimo bolezni dihal ter jih okrepimo in očistimo.

Za pripravo recepta bomo potrebovali eno črno redkev, operemo jo in ji odrežemo vrhnji del pokrovčka. Nato jo izdolbemo, kar pa niti ni enostavno opravilo, saj je črna redkev zares zelo trda. Ko nam uspe narediti dovolj veliko luknjo, vanjo damo med, nato pa pokrijemo pokrovček nazaj in pustimo stati 24 ur. v tem času bo redkev izpustila svoj sok. Med, pomešan s sokom črne redkve je izredno zdravilen. Pozdravil bo bolezni dihal. Uživamo ga po žličkah, nekajkrat dnevno.

Recept pa lahko pripravimo tudi drugače. Črno redkev operemo in olupimo, nato pa naribamo. Naribano damo v steklen kozarec, dodamo še nekaj žlic medu, premešamo, kozarec zapremo in pustimo 24 ur. nato mešanico precedimo skozi gazo in sirup jemljemo po eno žličko večkrat na dan.

Če jemljemo sirup kot preventivo proti kašlju, prehladu in za krepitev zdravja, je dovolj, če vsak dan pojemo po eno žičko.

Črna redkev v solati
Lahko pa jo pripravimo tudi v solati. Olupimo jo in naribamo, dodamo sol in čez čas ožmemo ter odlijemo tekočino. Nato ji dodamo trdo kuhano jajce, nariban korenček ter fižol. Dodamo še malce kisa in bučnega olja.

Preberite tudi: Zdravje po 50. letu: Kaj se dogaja s telesom in kako ga lahko podpremo?

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recepti za najboljšo božično pojedino: Mesne glavne jedi in omake

Mesna glavna jed je za božično večerjo verjetno vrhunec...

Praznični zeliščni napitki: kako pripraviti zeliščni koktajl in moktajl?

Prazniki so čas topline, dišečih začimb in nepozabnih o...

Recepti za slastne božične napitke

Cimet, ingver, klinčki, pomaranča, medenjaki … Omamno. ...

MIND dieta: Ne omejuje ničesar, pa je vseeno postala pravi hit!

Dieta, ki se hitro širi, ne obljublja, da boste shujšal...

Božična peka: Preprosti masleni božični piškoti

Piškote lahko spečemo po preprostem receptu, lotijo se ...

Recept za božično jed: Svinjska mrežna pečenka (+recept za omako in pražen krompir)

December je tudi čas, ko je pri nas na praznični mizi p...

Božično - novoletni recepti: Najbolj okusne predjedi

Predjed postrežemo v času, ko naši gostje prispejo in s...

Božična peka: Praznični sadni kruh

Praznični sadni kruh bomo pripravili po receptu sestre ...

Recept za božično jed: Božični nadevan puran

Če imamo veliko družino, potem je lahko božična večerja...

Recepti: Božični piškoti

Božični piškoti so nepogrešljiv del božičnih praznikov....

Recept: Božični tiramisu v lončkih

Sladice v kozarcu niso le praktične, ampak tudi izjemno...

Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.