Info točka o oskrbi in integraciji starejših v družbi

V današnjem tempu življenja, kjer se tudi mlajši vedno težje znajdejo, se prevečkrat spregleda stiska ljudi, ki so zaradi različnih razlogov odrinjeni na rob družbe. Mnogi od teh so starejši, ki za svoje bivanje pogosto potrebujejo pomoč bližnjih, saj jim širša družba ne omogoča normalnega vključevanja.
Prva Info točka za starejše je bila dobro obiskana. (foto: vkljucen.si)
Prva Info točka za starejše je bila dobro obiskana. (foto: vkljucen.si)
Prva Info točka za starejše je bila dobro obiskana. (foto: vkljucen.si) Pod naslovom: Celovit pristop k oskrbi in integraciji starejših v družbo, je potekal program. V velikih primerih so NVO edina povezava starejših z preostalo družbo. Predavatelji so strokovno in na podlagi izkušenj dela s starejšimi predstavili poglavitne probleme s katerimi se srečujejo starejši.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Veliko starejših potrebuje celostno oskrbo, ki včasih zavzema samo druženje, drugič stik z drugimi ali celo kompleksnejšo zdravniško oskrbo.

Nevladne organizacije (NVO) in prostovoljci so pomemben člen, ki omogoča zapolniti vrzel, ki jo država z svojimi službami ne zmore zapolniti. V velikih primerih so NVO edina povezava starejših z preostalo družbo in so tudi edini glasnik starejših, ki jih bremenijo največje socialne stiske.

NVO in njihovi prostovoljci s svojim delovanjem, ki mnogokrat ni prepoznano in ovrednoteno, v prvi vrsti skrbijo, da se starejši ne počutijo odrinjene, brez aktivne vloge v družbi. Osamljenost starejših je pojav, ki se ga družba ne zaveda, saj taki starejši svojih problemov in stisk pogosto ne morejo ali ne zmorejo izraziti. Njihovi problemi ostajajo med štirimi stenami njihovih domov, s krčenjem zdravstvenih pravic, višanjem inflacije in življenjskih stroškov pa država sili starejše v vedno večjo revščino in izolacijo.
Zato je edino pravilno, da se poudari pomen delovanja NVO in prostovoljcev, saj s svojim delovanjem, angažiranjem, skrbjo za starejše, v mnogih primerih postanejo edini zaveznik socialno izključenih starejših. Mnogi programi, ki jih ti izvajajo, omogočajo starejšim ohraniti in vzpostaviti socialni stik, omogočajo računalniško znanje, tečaje tujih jezikov z namenom omogočiti večjo vključenost starejših v družbo.

Prav tako veliko vlogo NVO namenjajo medgeneracijski solidarnosti. Z raznimi akcijami želijo povezati mlajše in starejše generacije, ki zaradi načina življenja in tempa, ki ga to življenje narekuje, povečuje prepad med generacijami, zaradi katerega se zmanjšuje možnost družbene solidarnosti do šibkejših. Z medgeneracijskim povezovanjem pa lahko krepimo vezi med generacijami.

V mreži za socialno vključevanje – Vključen.si se zavedajo problema vedno večje odrinjenosti in zapostavljenosti starejših. Zato so v sodelovanju z Centrom starejših Medvode v mesecu septembru organizirali prvo Info točko za starejše. Udeleženci so pridobili koristne informacije o celostni oskrbi starejših in inovativnih pristopih dela s starejšimi. Z Info točko želijo omogočiti starejšim večjo kakovost življenja.

Z programom info točke »Celovit pristop k oskrbi in integraciji starejših v družbo« so želeli NVO in prostovoljcem ponuditi ustrezne informacije, izkušnje, ki jih bodo lahko uporabili pri svojem delu s starejšimi.

Program info točke:
- gibalna terapija s starejšimi (vodila jo je Ivanka Šušteršič)
- uveljavljanje pravic socialnega varstva (vodila jo je Živa Štiglic)
- zdravstvena oskrba starejših (vodila jo je dr. Nada Prešeren)
- celovit pristop do starejših (vodila jo je Vesna Stariha, direktorica Centra starejših Medvode)
- varna uporaba zdravil (vodila jo je Metka Štiglic, mag. farmacije).

Predavatelji so strokovno in na podlagi lastnih izkušenj dela s starejšimi predstavili poglavitne probleme s katerimi se srečujejo starejši in zaradi katerih mnogi med njimi čutijo odrinjenost, nelagodje in izključenost iz družbe.

Ivanka Šušteršič
je poudarila pomen telesne aktivnosti starejših, ki ni pomembna zgolj zaradi ohranjanja vitalnosti, temveč tudi zaradi spodbujanja druženja in krepitve socialne mreže med starejšimi, kar je prav tako izjemnega pomena za to starostno populacijo. Živa Štiglic je predstavila pravni vidik uveljavljanja pravic socialnega varstva starejših – opozorila je na pravice, ki so za starostnike specifične, kdo so upravičenci in kako jih uveljavljati. Dr. Nada Prešeren je s svojimi dolgoletnimi izkušnjami dela s starejšimi izpostavila najpogostejše zdravstvene težave starejših in možnosti zdravniške oskrbe, ter pojasnila kako lahko tudi svojci in družba prispevajo svoj delež h kakovostnejši zdravstveni oskrbi starejših. Vesna Stariha, direktorica Centra za starejše, pa je predstavila pomen celovitega pristopa k obravnavi starejših; kakšne možnosti imajo starejši, ko zapustijo domače okolje, vlogo svojcev pri celostni oskrbi ter pomen medgeneracijskega sodelovanja za krepitev solidarnosti v družbi. Nazadnje je Metka Štiglic opozorila na najpogostejše napake pri uporabi zdravil in nanizala ključne informacije za varno rabo zdravil.

Z vsebino, ki se jo ponudila na info točki, želijo starejšim in njihovim svojcem omogočiti bolj kvalitetno življenje. Zavedajo se, da NOV in prostovoljci s svojo požrtvovalnostjo pri svojem delu prevečkrat prevzamejo vlogo, ki bi jo mogla država pri oskrbi starejših.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

POZOR NOVE PREVARE: Halo, našli smo bitcoine na vašem računu!

Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CER...

Se tudi vam zdi, da konfliktov med vama ni in ni konec? Se le vrtita v krogu?

Je torej mogoče izboljšati odnos, v katerem prevladujej...

Metka Klevišar: DOBRO SE JE NAUČITI VČASIH REČI TUDI "NE"

Pred dnevi je je znanka, ki je zelo ljubezniva in je tu...

Pridružite se Univerzi za tretje življenjsko obdobje – zdaj je čas za vpis!

Si želite obuditi nekdanja ali razviti nova zanimanja, ...

Internetne prevare: Prepoznajte lažno predstavljanje na internetu

V svetu računalništva je precej lahko ponarediti slike,...

Pametni telefoni vse pogostejša vstopna točka za napadalce

Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CER...

NAVDIHUJOČ VIDEO: Ples ga je tako prevzel, da je odvrgel palice ...

Video, ki si ga obvezno shranite med priljubljene, da s...

To je švedski RECEPT ZA SREČO!

Preverite, kaj so fika, fredagsmys, lattepappor, fritid...

Izčrpani nadledvičnici? To so znaki in rešitve!

Nadledvični žlezi sta glavni organ, ki skrbi za odgovor...

Imate ob sebi pravega prijatelja? To so lastnosti odličnega prijatelja

Če od koga, potem od pravega prijatelja pričakujemo, da...

Ajurvedska pomoč pri inkontinenci

Preverite s katerimi jogijskimi vajami, zeliščnimi meša...

Izguba partnerja

Smrt zakonca je največji stres v življenju človeka. Sor...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.