Ingver, zdravilna začimba

Ingver deluje ugodno na celoten prebavni sistem, zlasti na želodec in črevesje. Uporabljamo ga za krepitev imunosti in zaščito organizma, znižuje raven holesterola in preprečuje nastajanje krvnih strdkov. To je le nekaj zdravilnih lastnosti, zaradi katerih je dobro, da ga vključite v prehrano.
	Ingver je zdravilna rastlina, ki je ne smete izpustiti iz svoje prehrane. /foto: Freepik.com
Ingver je zdravilna rastlina, ki je ne smete izpustiti iz svoje prehrane. /foto: Freepik.com
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Ingver izhaja iz Azije. Že v srednjem veku je bil zelo iskana in cenjena začimba. Poznali so ga arabski zdravniki, o njegovih aromatičnih lastnostih sta pisala že Plinij in Dioskurid. V zapiskih iz 17. stoletja opisujejo ingver kot zdravilno začimbo, ki pomaga pri prehlajenem želodcu, zobobolu, uživali so ga za zmanjšanje telesne teže in za pospešitev znojenja.

Zeliščno zdravilo
Uporabni del ingverja je korenika. Dokazano je, da je varno in učinkovito zdravilo za preprečevanje in zdravljenje slabosti. Prav tako pa koristi tudi drugim prebavnim simptomom, kot so slaba prebava, krči in vetrovi. Uporablja se ga za blaženje prehladov, pri menstrualnih bolečinah, ugodno vpliva na zdravljenje artritisa in revmatizma. Varuje srce in ožilje, uravnava holesterol in preprečuje nastajanje krvnih strdkov.

Ingver je močan antiseptik, uravnoveša črevesno floro, uničuje namreč gnilobne bakterije in pomaga pri razvoju mlečnokislinskim bakterijam.
V preteklosti so ga uporabljali za pospeševanje znojenja, torej pomaga pri ozeblinah, proti mrzlim rokam in nogam.
Varuje proti nalezljivimi boleznimi, saj zvišuje odpornost, krepi moško potenco (spolni nagon).


Ingver v vrtu
Ingver je trajnica s koreniko, zrase okoli 90 cm visoko in požene vlaknata stebla, ki so obdana z nožnico izmeničnih suličastih listov. Debele korenike so bledo rumene barve. Rumeni cvetovi z vijoličnimi ustji in zelenimi ovršnimi listi so razporejeni v goste klase, sledijo jim mesnati tridelni stroki.
Ingver najbolje uspeva v vlažni in bogati zemlji. Zahteva tople razmere in subtropske pogoje.
Koreniko se izkoplje pozno poleti ali zgodaj jeseni. Če jo želimo posušiti, moramo to narediti 10 mesecev po zasaditvi.

Shranjevanje ingverja
Izberemo čisto, debelo in trdo koreniko. Tesno jo zavijemo v folijo in shranjujemo v hladilniku. Lahko ga tudi kristaliziramo, v dobro zaprti posodi ga lahko na tak način uporabljamo celo leto.

Ingver v kuhinji
Mlad ingver je mehak in ima sladek, pikanten do zelo pekoč okus. Starejši ingver je močnejši in bolj pekoč ter vlaknat. V azijski, karibski in afriški kuhinji je pomembna sestavina karijev, enolončnic, juh, solat, vložene zelenjave in sadja, marinad, popražene zelenjave in mesa ter rib. Uporablja se ga tudi pri pripravi peciva. Zmet, posušen ingver je bolj pekoč kot sveži. Iz ingverja se pripravlja razne pijače, bolj znano je ingverjevo pivo.

Pripravki iz ingverja
Tinktura za masažo pri revmatičnih bolečinah: potrebujemo 40 g ingverjeve tinkture, 2 g origanovega olja, 60 g rožmarinove tinkture. Sestavine zmešamo in s tinkturo drgnemo boleča mesta.
Ingverjev izvleček za pomoč pri prebavnih motnjah: potrebujemo 2 g zdrobljene ingverjeve korenike, 1 dl vode. Ingver čer noč namakamo v mlačni vodi, zjutraj precedimo. Jemljemo pri vseh prebavnih motnjah (zaprtje, vetrovi, slabost …) zjutraj po zajtrku.
 
Vir:
Ivan Lesinger: Zdravilnost zelenjave, sadja in začimb, Modrijan
Velika knjiga o zeliščih, Mladinska knjiga

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Milena Miklavčič: "Veliko ljudi je sram obujati tovrstne spomine, mene ni."

Velika noč je največji krščanski praznik ne le zaradi d...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Vlivanci (špecli)

Danes pa zelo stara jed. Domače testenine ali vlivanci,...

Recept za domači kruh: odličen pšenični kruh

Recept za preprost in okusen pšenični kruh, ki ga sveže...

Tradicionalne velikonočne jedi za žegen in njihova simbolika

Ko pripravljamo hrano za tradicionalni velikonočni blag...

Moč zdravilnih gob: pomoč pri avtoimunih, nevrodegenerativnih boleznih in pri raku

Gobe. Kaj je vaša prva asociacija? Večinoma najprej pom...

Izšla je februarska revija Vzajemnost 2024

V kakšni kondiciji je pokojninska blagajna, koliko znaš...

Musaka – najboljši recepti za pripravo musake

Musaka je sredozemska jed, v originalnem receptu jo pri...

Pasulj – kako skuhamo dober pasulj?

Pasulj je srbska fižolova enolončnica ,ljubitelji pasul...

5 živili, ki čistijo pljuča in dihalne poti

Spoznajte živila, ki še posebno blagodejno delujejo na ...

Štafeta semen 2024 – povabilo k sodelovanju

Sodelujoči v vseslovenskem gibanju Oskrbimo Slovenija –...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.