Ingver, zdravilna začimba

Ingver deluje ugodno na celoten prebavni sistem, zlasti na želodec in črevesje. Uporabljamo ga za krepitev imunosti in zaščito organizma, znižuje raven holesterola in preprečuje nastajanje krvnih strdkov. To je le nekaj zdravilnih lastnosti, zaradi katerih je dobro, da ga vključite v prehrano.
Ingver je zdravilna rastlina, ki je ne smete izpustiti iz svoje prehrane. /foto: www.123rf.com)
Ingver je zdravilna rastlina, ki je ne smete izpustiti iz svoje prehrane. /foto: www.123rf.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Ingver izhaja iz Azije. Že v srednjem veku je bil zelo iskana in cenjena začimba. Poznali so ga arabski zdravniki, o njegovih aromatičnih lastnostih sta pisala že Plinij in Dioskurid. V zapiskih iz 17. stoletja opisujejo ingver kot zdravilno začimbo, ki pomaga pri prehlajenem želodcu, zobobolu, uživali so ga za zmanjšanje telesne teže in za pospešitev znojenja.

Zeliščno zdravilo
Uporabni del ingverja je korenika. Dokazano je, da je varno in učinkovito zdravilo za preprečevanje in zdravljenje slabosti. Prav tako pa koristi tudi drugim prebavnim simptomom, kot so slaba prebava, krči in vetrovi. Uporablja se ga za blaženje prehladov, pri menstrualnih bolečinah, ugodno vpliva na zdravljenje artritisa in revmatizma. Varuje srce in ožilje, uravnava holesterol in preprečuje nastajanje krvnih strdkov.

Ingver je močan antiseptik, uravnoveša črevesno floro, uničuje namreč gnilobne bakterije in pomaga pri razvoju mlečnokislinskim bakterijam.
V preteklosti so ga uporabljali za pospeševanje znojenja, torej pomaga pri ozeblinah, proti mrzlim rokam in nogam.
Varuje proti nalezljivimi boleznimi, saj zvišuje odpornost, krepi moško potenco (spolni nagon).


Ingver v vrtu
Ingver je trajnica s koreniko, zrase okoli 90 cm visoko in požene vlaknata stebla, ki so obdana z nožnico izmeničnih suličastih listov. Debele korenike so bledo rumene barve. Rumeni cvetovi z vijoličnimi ustji in zelenimi ovršnimi listi so razporejeni v goste klase, sledijo jim mesnati tridelni stroki.
Ingver najbolje uspeva v vlažni in bogati zemlji. Zahteva tople razmere in subtropske pogoje.
Koreniko se izkoplje pozno poleti ali zgodaj jeseni. Če jo želimo posušiti, moramo to narediti 10 mesecev po zasaditvi.

Shranjevanje ingverja
Izberemo čisto, debelo in trdo koreniko. Tesno jo zavijemo v folijo in shranjujemo v hladilniku. Lahko ga tudi kristaliziramo, v dobro zaprti posodi ga lahko na tak način uporabljamo celo leto.

Ingver v kuhinji
Mlad ingver je mehak in ima sladek, pikanten do zelo pekoč okus. Starejši ingver je močnejši in bolj pekoč ter vlaknat. V azijski, karibski in afriški kuhinji je pomembna sestavina karijev, enolončnic, juh, solat, vložene zelenjave in sadja, marinad, popražene zelenjave in mesa ter rib. Uporablja se ga tudi pri pripravi peciva. Zmet, posušen ingver je bolj pekoč kot sveži. Iz ingverja se pripravlja razne pijače, bolj znano je ingverjevo pivo.

Pripravki iz ingverja
Tinktura za masažo pri revmatičnih bolečinah: potrebujemo 40 g ingverjeve tinkture, 2 g origanovega olja, 60 g rožmarinove tinkture. Sestavine zmešamo in s tinkturo drgnemo boleča mesta.
Ingverjev izvleček za pomoč pri prebavnih motnjah: potrebujemo 2 g zdrobljene ingverjeve korenike, 1 dl vode. Ingver čer noč namakamo v mlačni vodi, zjutraj precedimo. Jemljemo pri vseh prebavnih motnjah (zaprtje, vetrovi, slabost …) zjutraj po zajtrku.
 
Vir:
Ivan Lesinger: Zdravilnost zelenjave, sadja in začimb, Modrijan
Velika knjiga o zeliščih, Mladinska knjiga
Morda te zanima tudi:

Intervju z dr. Katjo Rebolj: Divje rastline - učinkovitost, uporaba in hranilna vrednost

Tokrat smo se z dr. Katjo Rebolj, doktorico biokemije, ...

Iz Jožičine kuhinje: Zrezki v omaki (namig za hitro kosilo)

Tokrat vas Jožica želi spomniti na slastno, enostavno, ...

Iz Jožičine kuhinje: Žlikrofi - mesni žepki z različnimi nadevi

Ste ljubitelj žlikrofov? Jožica ima odličen recept za m...

Iz Jožičine kuhinje: Mesne miške

Jožica je z nami delila recept za lahko in hitro pripra...

Recepti: 3 spomladanske jedi z lososom

Predstavljamo vam tri recepte za okusne, zdrave in prep...

Iz Jožičine kuhinje: Skutina potička

Jožica je tokrat razkrila recept za slastno skutino pot...

Iz Jožičine kuhinje: Regratov med

Jožica razkriva svoj recept za regratov med.

Iz Jožičine kuhinje: Štruklji s prelivom iz sladkorja in sladke smetane (hitra sladica)

Iz Jožičine kuhinje zopet prihaja slasten recept. Okusn...

Odprta kuhna se zopet vrača!

V petek, 17. marca, se bo na Pogačarjevem trgu pričela ...

Katera vrtna opravila nas čakajo v mesecu marcu?

Dragi vrtičkarji, so vas že začeli srbeti prsti in koma...

NATEČAJ: Čigava potica bo postala letošnja kraljica?

Čas za vse, ki obožujete potico. Prijavite svojo potico...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.