Iz Jožičine kuhinje: Domači puding

Ali veste, da lahko povsem sami pripravite zelo okusen domač puding? Preberite recept za vanilijev ali čokoladni puding.
Domači puding (foto: Jožica Ostrožnik)
Domači puding (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Za 3 porcije, ki jih vidite na sliki boste potrebovali:
1/2 l domačega mleka (ali 2,5 dcl tekoče alpske smetane - za stepanje + 2,5 dcl mleka)
2 celi jajci
5 dkg gustina (koruzni škrob)
2 žlici sladkorja
1 vanili sladkor(ali sredica 1 vanilijevega stroka)
+ za čokoladni puding še 5 dkg čokoladnih kapljic (ali čokolade za kuhanje)

Preberite tudi: Iz Jožičine kuhinje: Vložene jagode (v sopari kuhano sadje)

Priprava:
1.Od navedene količine vzamite 1 dcl hladnega mleka, mu dodajte gustin in s paličnikom ali šibo dobro premešajte v gladko zmes brez grudic.

2.Jajci, sladkor in vanili sladkor s paličnikom ali šibo premešajte v gladko, malo puhasto kremo.

3.Ostanek mleka zavrite (če boste dodali vanilijev strok, ga dodajte sedaj) in v njega najprej zakuhajte pripravljen gustin, neprenehoma mešajte s paličnikom ali šibo, da ne bo grudic.

Vlijte še jajčno kremo in prav tako ob neprestanem mešanju kuhajte nadaljni 3 do 5 minut.

Tako ste dobili osnovni vanilijev puding.

Če želite čokoladnega, dodajte že kuhanemu pudingu, preden ga vlijete v skodelice, čokoladne kapljice ali čokolado ter temeljito premešajte, da postane gost, kremast, enotne čokoladne barve in pravilne strukture.

Za kakovovega dodajte 2 žlici kakava v prahu, po istem navodilu kot pri čokoladnem.

Za sadnega pa morate sadje najprej pokuhati z žlico sladkorja in prav tako dodati in premešati tik pred vlivanjem.

Vlijte v skodelice, ki ste jih prej oplaknili z mrzlo vodo, da se puding ne oprime preveč robov.

Dekoracija po želji.

Pohitite, kosilo se bliža, rabite le še kratek čas za hlajenje.

Tole sem morala naknadno dopisati, mi smo že po kosilu, lahko vam zatrdim, ni primerjave s kupljenim, zelo je dober in polnega okusa, moje priporočilo, dajte 1/2 smetane in 1/2 mleka.

Iz Jožičine kuhinje za danes tale misel : "Ljubezni in čokolade ni nikoli preveč."

Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje ,predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhi

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ta hrana povzroča napenjanje in vetrove

Napihnjen trebuh in težave z vetrovi so vse bolj pogost...

Čustveno prehranjevanje: Kako se ga rešiti?

Čustveno prehranjevanje se omenja precej redko, kar je ...

Recept: Česnova juha za zniževanje povišanega holesterola

Česnova juha je odlična izbira za tiste, ki si želijo o...

Ideje za kosilo: Bučna juha s pastinakom, krompirjevi cmoki z mesom in zelena solata

Nimate ideje, kaj pripraviti za kosilo? Preverite predo...

5 shujševalnih trikov BREZ DIETE!

Preverite pet shujševalnih trikov, s katerimi boste izg...

NAVADNI RMAN– zeliščni super-junak narave (piše zeliščarka)

Na prvi pogled se morda ne zdi nič posebnega S svojimi ...

Zeliščni vrt pri roki – kako vzgojiti in uporabljati zdravilna zelišča

Zelišča so kot majhni zakladi narave – dišeča, zdraviln...

Iz Jožičine kuhinje: Vanilijeva panna cotta z gozdnimi sadeži ali jagodami

Preprosta italijanska sladica, lahka in osvežilna. Krem...

Ozimnica: Domači džuveč

So vam ostali domači paradižniki, paprika, jajčevci? Po...

Ta hrana podpira telo v vročini – sestavine, ki hladijo, razstrupljajo in hidrirajo

Poletje prinese več svetlobe, daljše dneve in več prilo...

Rdeča pesa: Vse, česar o njej še niste vedeli

V zimskem času večkrat pomislimo tudi na okusno zimsko ...

Recept: Polnjeni paradižniki z olivami in sardelnim filejem

Polnjeni paradižniki s črnimi olivami in sardelnim file...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.