Iz Jožičine kuhinje: Martinovi mlinci

Martinovo je tik pred vrati, tudi za ta praznik pa je poskrbela Jožica in pripravila mlince. Recept delimo z vami.
Martinovi mlinci (foto: Jožica Ostrožnik)
Martinovi mlinci (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Nekaj o prazniku sv. Martina
Na god sv. Martina, 11.11., se spominjamo svetnika, ki je dal svoj plašč beraču, da bi ta lahko skril svojo revščino.

Pri nas se praznuje kot praznik vina. Do tega dne se mošt obravnava kot nečisto in grešno vino, ki se ob blagoslovitvi spremeni v mlado vino.
Hkrati pa je to zahvala bogovom za dobro letino in prošnja za ponovitev obilja v prihodnjem letu.

Ob praznovanju potekajo tudi pojedine, pri katerih so najpogosteje na jedilniku martinova gos, mlinci in rdeče zelje.

Danes sem vam pripravila recept za Martinove mlince:
60 dkg mehke moke
2 jajci
1 mala žlička soli
2 jušni žlici olja
3 dcl vode(2 žlici manj)

Moko presejem, solim dodam jajci in med mesenjem prilivam mešanico vode in olja.

Ko je testo dovolj dobro ugneteno, ga počivam 10 minut.
Dobim 1 kg testa, iz katerega oblikujem 10 kroglic po 10 dkg.

Preden začnem z valjanjem, vklopim  pečico na 200 stopinj(navadna peka).

Pripravim si dva nizka pekača, ki ju ni potrebno mastiti in ne pomokati.
Vsako kroglico razvaljam v srednje debel mlinec premera 18 do 20 cm (razvaljane morajo biti enakomerno, da se bodo tudi enakomerno in lepo spekle).

Po dva mlinca položim v pekač, ju z vilico prepikam in pečem 15 minut.

Pečeni mlinci morajo imeti mehurje, ki se naredijo med peko in morajo biti nežno zlato rjave barve.

In še priprava:
Hladne mlince nalomim na poljubne koščke in jih polijem s slanim kropom, ki naj ga bo toliko, da so mlinci pokriti.Takoj premešam ali skledo potresem in pokrijem za toliko časa, da se dobro zmehčajo.Če je kropa pravilna količina, ga mlinci praviloma popijejo.

Odvečno vodo odlijem, mlince odcedim in zabelim z maščobo, ki je nastala pri peki martinove gosi, račke ali svinjske pečenke.

Dobri so tudi z domačimi ocvirki.

Do serviranja najbolj počakajo v teflonu, na toplem.

Lepo Martinovanje vam želim Iz Jožičine kuhinje!

Pri mladem vinu pa: na zdravje za zdravje!

Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje,predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Oblečene jagode

Sezona jagod se je pričela, z njo pa prihaja tudi zelo ...

Recept: Česnova juha za zniževanje povišanega holesterola

Česnova juha je odlična izbira za tiste, ki si želijo o...

Ideje za kosilo: Bučna juha s pastinakom, krompirjevi cmoki z mesom in zelena solata

Nimate ideje, kaj pripraviti za kosilo? Preverite predo...

5 shujševalnih trikov BREZ DIETE!

Preverite pet shujševalnih trikov, s katerimi boste izg...

Iz Jožičine kuhinje: "Ferrero rocher" rolada

Če ste ljubitelji sladkega, potem morate vsekakor pripr...

NAVADNI RMAN– zeliščni super-junak narave (piše zeliščarka)

Na prvi pogled se morda ne zdi nič posebnega S svojimi ...

Zeliščni vrt pri roki – kako vzgojiti in uporabljati zdravilna zelišča

Zelišča so kot majhni zakladi narave – dišeča, zdraviln...

Iz Jožičine kuhinje: Vanilijeva panna cotta z gozdnimi sadeži ali jagodami

Preprosta italijanska sladica, lahka in osvežilna. Krem...

KUHALNICA: Ledena sladica s čokolado in pistacijo

Semifreddo je italijanska beseda za “polovično – ledeno...

Iz Jožičine kuhinje: Vložena jajca

Če vam ostajajo jajca, jih lahko tudi vložite. Tako pri...

Iz Jožičine kuhinje: Jogurtovi čupovci

Hitro pripravljeno in zelo okusno pecivo vam bo zelo vš...

Recept: Polnjeni paradižniki z olivami in sardelnim filejem

Polnjeni paradižniki s črnimi olivami in sardelnim file...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.