Iz Jožičine kuhinje: Masleni rogljički z nadevom

Naj med prazniki zadiši tudi po maslenih rogljičkih z orehovim ali skutnim nadevom. Recept prihaja Iz Jožičine kuhinje!
Masleni rogljički z nadevom. (foto: Jožica Ostrožnik)
Masleni rogljički z nadevom. (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Masleni rogljički z orehovim ali skutnim nadevom
(kvašeni masleni izdelek)

Sestavine:

50 dkg bele moke
3 dkg svežega kvasa
3 - 4 dcl mleka
4 dkg sladkorja (2 veliki žlici)
1 vanili sladkor
2 celi jajci
1 dkg soli
2 veliki žlici olja
1/2 naribane limonine lupine
šilce ruma
10 dkg masla ali margarine (iz hladilnika, mrzlo)
1 rumenjak za končni premaz
po želji še : sezam ali mak za posip

Mesitev, izdelava, vzhajanje: 60 minut (tako hitro mojster Franci Planinc, jaz rabim več časa).
Peka : 15 minut /200*C - 170*C

Preberite tudi: KUHALNICA: Fižolova juha s testeninami

Orehov nadev:

30 dkg mletih orehov
5 dkg drobtin
5 - 10 dkg sladkorja ali medu
1/2 naribane limonine lupine
1 vanili sladkor
malo ruma
toplo mleko, da bo nadev primerno mehak

ali

Skutni nadev:

40 dkg skute
1 mala kisla smetana
5 - 10 dkg sladkorja
1/2 naribane limonine lupine
1 vanili sladkor
1 celo jajce
nekaj drobtin

Priprava:

Indirektni postopek - kratki kvasni nastavek.

Naredite ga iz celotne tekočine, kvasa, sladkorja in polovice moke.Ko nastavek za enkrat naraste, dodajte jajca, sol, olje,vanili sladkor, limonino lupino,rum in preostalo moko.

Zamesite zelo mehko testo, ki naj počiva 20 minut.

Potem testo razdelite na 16 kosov, rahlo pookroglajte in pustite malo počivati.Vsak hlebček najprej razvaljajte na 1 cm debeline.Potem na 3 hlebčke zelo na tanko narežite trdo surovo maslo ter jih zložite enega na drugega, s 4.hlebčkom - nenamazanim, pokrijte prve 3 hlebčke.Enako ponovite z ostalimi, tako da dobite 4 hlebčke.

Vsak hlebček razvaljajte na približno 2 mm debeline, v lepo okroglo obliko.

Z nožem ali koleščkom to tanko testo razrežite na 8 enakih trikotnikov, jih nadevajte z nadevom, zvijte in oblikujte v rogljičke.Tako dobite 32 rogljičkov! Takoj jih namažite z jajcem in pomočite v sezam ali mak ter jih odložite na pekač s peki papirjem.Naj maksimalno vzhajajo.

Začetna temperatura navadne pečice naj bo 200 stopinj, po 5 minutah temperaturo zmanjšajte na 170 stopinj in rogljiče zlatorumeno zapecite.

Preberite tudi: Iz Jožičine kuhinje: Štruklji s prelivom iz sladkorja in sladke smetane (hitra sladica)

MOJ NASVET: rogljiče polagajte na pekač z zaključkom navzdol, da se med peko ne bodo odpirali.

Nadeva nisem porabila vsega.

Pekla sem brez peki papirja, le pekač sem namastila.

Celotna peka pa 18 minut.

Iz Jožičine kuhinje vam želim, naj gre delo dobro od rok.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

KUHALNICA: Drugačen jesenski zavitek

Jesenski 'štrudelj' je malce drugačen od običajnega. V ...

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...

Iz Jožičine kuhinje: Recept za najboljšo govejo juho

V prispevku boste našli recept za najboljšo domačo gove...

Iz Jožičine kuhinje: Najboljši recept za pekovsko domače pecivo

Kifeljčki, makovke, žemlje in ostalo pekvsko pecivo lah...

Iz Jožičine kuhinje: Marelični cmoki

Jožica Ostrožnik je tokrat pripravila slastne marelične...

Humus - namaz iz čičerike

Humus lahko postrežete kot predjed ali kot glavno jed. ...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Iz Jožičine kuhinje: Orehova gnezda

Čas je primeren za peko piškotov. V prispevku najdete e...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

KUHALNICA: Kremna juha iz buče

Kraljica med juhami, ki preseneti vsakogar. Kremno juho...

KUHALNICA: Omaka iz stročjega fižola s pire krompirjem

Omaka iz stročjega fižola s pire krompirjem, ali kakor ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.