Iz Jožičine kuhinje: Skutine palačinke

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za okusne skutine palačinke. Kdaj ste jih nazadnje pripravili?
Skutine palačinke (foto: Jožica Ostrožnik)
Skutine palačinke (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Nasitna jed za 5 oseb, čas priprave 1 ura in 10 minut.

Za testo 10 - ih palačink rabite:

2,5 dcl mleka
2,5 dcl kisle vode (Tempel, Radenska ...)
2 jajci
25 dkg gladke moke
dober ščep soli
1 čajno žličko sladkorja
+ olje za peko

Za nadev:

1/2 kg dobre skute
2 dcl kisle smetane
2 žlici sladkorja
1 jajce
naribana limonina lupina
5 - 10 dkg rozin
1/2 dcl ruma

Za preliv:

2 dcl sladke smetane
2 jajci
2 žlici sladkorja
2 vanili sladkorja
sveže iztisnjen sok 1 limone

PREBERITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Kokosova rolada s čokolado (brez peke)

Izdelava:

Najprej naredimo testo iz vseh navedenih sestavin za palačinke. Ni ga potrebno dajati v hladilnik, takoj spečemo tanke palačinke, jih zlagamo na krožnik in sproti pokrivamo, da se zmehčajo.

Med peko palačink si pripravimo nadev. Med seboj povežemo vse navedene sestavine,skuto, kislo smetano, jajce, sladkor, naribano limonino lupino in na koncu dodamo še rozine, ki smo jih 10 minut prej namočili v rum (dodamo tudi morebitni ostanek ruma).

Vklopimo navadno pečico na 180 stopinj.

Na vseh 10 palačink enakomerno porazdelimo ves pripravljen nadev (po 1 ful zvrhano žlico na posamezno palačinko), palačinke zvijemo ali prepognemo v trikotnik, lahko naredimo tudi obliko torte (palačinka namaz, palačinka namaz ...), zložimo jih v pekač, tesno eno ob drugo.

Pripravimo preliv, sladko smetano zmešamo s sladkorjem, vanili sladkorjem, limoninim sokom in jajci in bogato prelijemo palačinke v pekaču.

Pečemo 40 minut.

Nasvet: Bodite pozorni pri sladkorju, kajti preveč sladkorja lahko palačinke naredi osladne.
Temu osnovnemu receptu lahko dodate tudi kaj po vaši želji.

PREBERITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Princeske s pudingovo masleno kremo

Še eno lepo sporočilo Laurie Colwin:

Nobena kuharica ne kuha sama.
Tudi ko je najbolj sama,
jo v kuhinji obdajajo pretekli rodovi kuharic,
nasveti in jedilniki sedanjih kuharic
in pisateljice kuharskih knjig.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...

Iz Jožičine kuhinje: Recept za najboljšo govejo juho

V prispevku boste našli recept za najboljšo domačo gove...

Iz Jožičine kuhinje: Najboljši recept za pekovsko domače pecivo

Kifeljčki, makovke, žemlje in ostalo pekvsko pecivo lah...

Iz Jožičine kuhinje: Marelični cmoki

Jožica Ostrožnik je tokrat pripravila slastne marelične...

Humus - namaz iz čičerike

Humus lahko postrežete kot predjed ali kot glavno jed. ...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Iz Jožičine kuhinje: Orehova gnezda

Čas je primeren za peko piškotov. V prispevku najdete e...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

KUHALNICA: Kremna juha iz buče

Kraljica med juhami, ki preseneti vsakogar. Kremno juho...

KUHALNICA: Omaka iz stročjega fižola s pire krompirjem

Omaka iz stročjega fižola s pire krompirjem, ali kakor ...

Slovenci vse bolj cenimo, da je hrana lokalna, ali je sezonska, pa pogosto spregledamo

Slovencem je okus domačega vse bolj pomemben. Radi namr...

KUHALNICA: Dišavni veganski piškoti

Slastni so in zdravi, naredili jih boste hitro, z njimi...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.