Iz Jožičine kuhinje: Skutine palačinke

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za okusne skutine palačinke. Kdaj ste jih nazadnje pripravili?
Skutine palačinke (foto: Jožica Ostrožnik)
Skutine palačinke (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Nasitna jed za 5 oseb, čas priprave 1 ura in 10 minut.

Za testo 10 - ih palačink rabite:

2,5 dcl mleka
2,5 dcl kisle vode (Tempel, Radenska ...)
2 jajci
25 dkg gladke moke
dober ščep soli
1 čajno žličko sladkorja
+ olje za peko

Za nadev:

1/2 kg dobre skute
2 dcl kisle smetane
2 žlici sladkorja
1 jajce
naribana limonina lupina
5 - 10 dkg rozin
1/2 dcl ruma

Za preliv:

2 dcl sladke smetane
2 jajci
2 žlici sladkorja
2 vanili sladkorja
sveže iztisnjen sok 1 limone

PREBERITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Kokosova rolada s čokolado (brez peke)

Izdelava:

Najprej naredimo testo iz vseh navedenih sestavin za palačinke. Ni ga potrebno dajati v hladilnik, takoj spečemo tanke palačinke, jih zlagamo na krožnik in sproti pokrivamo, da se zmehčajo.

Med peko palačink si pripravimo nadev. Med seboj povežemo vse navedene sestavine,skuto, kislo smetano, jajce, sladkor, naribano limonino lupino in na koncu dodamo še rozine, ki smo jih 10 minut prej namočili v rum (dodamo tudi morebitni ostanek ruma).

Vklopimo navadno pečico na 180 stopinj.

Na vseh 10 palačink enakomerno porazdelimo ves pripravljen nadev (po 1 ful zvrhano žlico na posamezno palačinko), palačinke zvijemo ali prepognemo v trikotnik, lahko naredimo tudi obliko torte (palačinka namaz, palačinka namaz ...), zložimo jih v pekač, tesno eno ob drugo.

Pripravimo preliv, sladko smetano zmešamo s sladkorjem, vanili sladkorjem, limoninim sokom in jajci in bogato prelijemo palačinke v pekaču.

Pečemo 40 minut.

Nasvet: Bodite pozorni pri sladkorju, kajti preveč sladkorja lahko palačinke naredi osladne.
Temu osnovnemu receptu lahko dodate tudi kaj po vaši želji.

PREBERITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Princeske s pudingovo masleno kremo

Še eno lepo sporočilo Laurie Colwin:

Nobena kuharica ne kuha sama.
Tudi ko je najbolj sama,
jo v kuhinji obdajajo pretekli rodovi kuharic,
nasveti in jedilniki sedanjih kuharic
in pisateljice kuharskih knjig.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo …

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Kaj pripraviti za kosilo, ko zmanjka idej? Sočno svinjs...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: Velikonočno pecivo

Velikonočno pecivo pripravljamo poleg ostalih velikonoč...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.