Iz Jožičine kuhinje: Zdravilni učinki črne redkve

Črna redkev pomaga pri boleznih žolča, pri težavah z jetri, pospešuje prebavo, razkužuje sluznice želodca in črevesja, pomaga proti bronhialnemu katarju, astmi in težavah z zgornjimi dihalnimi potmi, zniževanju holesterola in maščob v krvi, revmatičnih obolenjih. V prispevku boste našli zdravilne recepte.
Črna redkev (foto: Jožica Ostrožnik)
Črna redkev (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Črna redkev diši svojevrstno in zanjo značilno. Okus je bolj ali manj oster, odvisno od sorte, sicer pa prijeten in vzbuja tek.

Korenasta korenina črne redkve vsebuje eterično olje z žveplom raphanol, glikozide gorčičnega olja, obojega je največ tik pod črno povrhnjico.

Poleg tega vsebuje še vitamine skupine B, folno kislino in veliko vitamina C, pa železo, kalij, kalcij, fosfor, magnezij, žveplo, cink in rafanin, ki ima antiseptične učinke.

Zdravilni učinki črne redkve so številni: pomaga pri boleznih žolčnih poti, pospešuje izločanje žolča in ozdravitev vnetja žolčnika, pomaga pri težavah z jetri, pospešuje prebavo, razkužuje sluznice želodca in črevesja, pomaga proti bronhialnemu katarju, astmi in težavah z zgornjimi dihalnimi potmi, zniževanju holesterola in maščob v krvi, revmatičnih obolenjih.

Sveže iztisnjen sok
Za zvečanje odpornosti užijemo deset dni v mesecu po 1 dcl redkvinega soka na dan oziroma dnevno pojemo eno črno redkev. Sok pripravimo tako, da redkev naribamo in skozi gazo stisnemo sok. Lahko ga mešamo tudi s korenčkovim sokom, če se nam zdi okus redkve premočan.

Obkladki iz črne redkve
Kašaste obkladke iz olupkov črne redkve si lahko glede na težavo polagamo na različne dele telesa: na prsi pri kašljanju in bronhitisu, na ramena, kolena ali zapestja pa pri revmatizmu in podobnih bolečinah.

Redkev z medom
Črno redkev dobro operemo, odrežemo zgornji del, v sredini izdolbemo luknjo, ki jo napolnimo z medom, na spodnjem koncu redkve pa napravimo majhno odprtino. Redkev pokrijemo s pokrovom, ki smo ga odrezali z redkve in redkev postavimo v kozarec in pustimo čez noč, da se izcedi ves sok. Štiri do pet dni naj bi pili tak sok po požirkih čez dan, zvečer pa pojedli še redkev. Tako pripravljen sok pomaga pri obolenju dihal, kašlju, bronhitisu, težavah z žolčem.

Zdravilna voda s črno redkvijo
Pri prehladnih obolenjih pa si pomagamo tudi z vodo, v kateri smo skuhali črno redkev. Črno redkev razrežemo na koščke in jo skuhamo v skodelici vode. Ko se toliko ohladi, da je pitna, ji primešamo med ali neprečiščen sladkor in pijemo po požirkih. Ljudski zdravilci pravijo, da je učinek skoraj enak kot pri črni redkvi z medom.

Previdnost ni odveč
Žveplove spojine v črni redkvi lahko povzročijo vnetje ščitnice, zato črna redkev ni primerna za ljudi, ki imajo težave s ščitnico, brez pogovora z ustreznim zdravnikom.

Pri občutljivih ljudeh lahko povzroči želodčne težave z zgago in spahovanjem. Če več dni zapored dnevno uživamo sok črne redkve, moramo vmes narediti 3 do 4 dnevni premor.

Prevelike količine črne redkve ali soka lahko nadražijo ledvice.

Pri vnetjih želodca ali črevesja ni dobro uživati črne redkve oziroma njenega soka, zaradi gorčičnega olja in žveplove spojine, saj oboje povzroča dodatno draženje. Prav tako ni priporočljiva za ljudi s čirom na želodcu in dvanajsterniku ter ledvične bolnike.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Morda te zanima tudi:

Tukaj se v vaši kuhinji nabira največ umazanije. Očistite še danes!

Spoznajte 6 najbolj umazanih površin v kuhinji. Na neka...

Svetovni dan spanja: Spanje je ključno za zdravje

Spanje je poleg zdrave prehrane in telesne dejavnosti e...

8 znakov, ki kažejo, da se premalo gibate

Kar nekaj znakov kaže, da se premalo gibate. Če jih pre...

Metka Klevišar: "Bolnik naj odloča o sebi sam"

Velikokrat se zgodi, da bi svojci, največkrat so to žen...

Iz Jožičine kuhinje: Regratov med

Jožica razkriva svoj recept za regratov med.

Spremeniš lahko samo samega sebe

Sedaj seveda vedno bolj spoznavam, da človek lahko spre...

Trpotec – neverjetna rastlina, ki celi rane, odpravlja kašelj in ureja prebavo

Rastlina, ki raste pred vašim pragom je izjemno zdravil...

Napitek, ki učinkovito razstruplja telo in pomaga pri hujšanju

Pomlad počasi prihaja k nam in čas pomladi je že tradic...

Odzovite se! Program Svit rešuje življenja.

Državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja pred...

»Gremo vsi ven! Za zdrave ledvice, dušo in telo«

»Gremo vsi ven! Za zdrave ledvice, dušo in telo«, je le...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.