Govorimo o pšenici. To živilo je pogosto na naši mizi, a na zdravje nima pozitivnega vpliva. Vsaj tako trdijo nekateri strokovnjaki za prehrano. Negativno deluje na našo kožo, na sklepe in na zdravo raven sladkorja v krvi. Mnenja so, da je pšenica, ki jo uporabljamo za prehrano danes, zelo različna od tiste, ki so jo jedli nekoč.
Samo dve rezini pšeničnega kruha lahko povečata raven sladkorja v krvi za več, kakor dve čajni žlički sladkorja. Visoka raven sladkorja pa lahko izzove sladkorno bolezen, prav tako pa tudi nabiranje odvečne maščobe okrog trebuha.
Kardiolog William Davis je v svoji knjigi Wheat Belly pojasnil, da pšenica ni krivec le za nabiranje odvečne maščobe okrog trebuha, povzroča tudi dvig sladkorja v krvi in posledično povečuje apetit.
In prav zardi odvečne maščobe, ki se nabira v telesu, lahko pride do razvoja sladkorne bolezni, hipertenzije in bolezni srca, do demence, artritisa in raka debelega črevesja, meni Davis.
Že dlje časa je pšenica na slabem glasu, vse pogosteje posegamo po drugih žitih. A če uporabljate neobdelano pšenično moko, se nimate česa bati. Ta velja za zelo zdravo. Zato izbirajte izdelke iz polnozrnate pšenice.