Je pšenica zdrava ali ne?

Aktualno > Zanimivosti | piše: K.Z. | 24.10.2014
Zdrava hrana lahko izboljša naše zdravje, počutje in okrepi odpornost. A nezdrava lahko naredi veliko škodo. Nekoč je bila zelo zdrava, danes pa menijo, da je zdravju škodljiva …
Polnovredna pšenica je zdrava. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Polnovredna pšenica je zdrava. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Govorimo o pšenici. To živilo je pogosto na naši mizi, a na zdravje nima pozitivnega vpliva. Vsaj tako trdijo nekateri strokovnjaki za prehrano. Negativno deluje na našo kožo, na sklepe in na zdravo raven sladkorja v krvi. Mnenja so, da je pšenica, ki jo uporabljamo za prehrano danes, zelo različna od tiste, ki so jo jedli nekoč.

Samo dve rezini pšeničnega kruha lahko povečata raven sladkorja v krvi za več, kakor dve čajni žlički sladkorja. Visoka raven sladkorja pa lahko izzove sladkorno bolezen, prav tako pa tudi nabiranje odvečne maščobe okrog trebuha.

Kardiolog William Davis je v svoji knjigi Wheat Belly pojasnil, da pšenica ni krivec le za nabiranje odvečne maščobe okrog trebuha, povzroča tudi dvig sladkorja v krvi in posledično povečuje apetit.

In prav zardi odvečne maščobe, ki se nabira v telesu, lahko pride do razvoja sladkorne bolezni, hipertenzije in bolezni srca, do demence, artritisa in raka debelega črevesja, meni Davis.

Že dlje časa je pšenica na slabem glasu, vse pogosteje posegamo po drugih žitih. A če uporabljate neobdelano pšenično moko, se nimate česa bati. Ta velja za zelo zdravo. Zato izbirajte izdelke iz polnozrnate pšenice.
 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Očistite pljuča na naravni način

Spomladi je čas za čiščenje organizma. Ali ste vedeli, ...

Prva pomoč pri ranah: Kaj je dobro vedeti o celjenju ran po 50. letu?

Se vam je zadnje čase kdaj zgodilo, da ste si pri vrtna...

Pljučni rak: bolezen, ki jo lahko preprečimo tako, da sploh nikoli ne začnemo kaditi

Pljučni rak ostaja ena najpogostejših in najnevarnejših...

Naredite sami: Sirup proti prehladu, kašlju in gripi, ki zares deluje!

Potrebujete le tri sestavine in že lahko sami naredite ...

Ali je sol res kriva za visok krvni tlak?

Se spomnite kampanje proti kokošjim jajcem, ker naj bi ...

Feng shui v kuhinji: 6 glavnih pravil

Poslovite se od romantično okrašene in naložene kuhinje...

Sedem knjižnih uspešnic, ki vas bodo navdihnile v drugi polovici življenja

Med branjem knjig se zgodi nekaj čarobnega: umirimo se,...

Boleče grlo: 7 trikov, ki bodo čez noč odgnali bolečino

Pozimi imamo pogosto težave z bolečim grlom. Vzroki za ...

Prekomerno nočno znojenje je lahko znak za preplah

Se tudi vi prebujate preznojeni? Preberite, kaj lahko t...

Kje je najboljše živeti po upokojitvi? Spoznajte 5 top držav

Razmišljate, da bi svoja zlata leta preživeli v tuji de...

Ne zavrzite jabolčnih olupkov, koristno jih porabite

Spadate med tiste, ki jabolka olupijo, preden jih pojed...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.