KUHALNICA: Najboljše velikonočne dobrote

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: P. L. | 8.4.2023
Bližajo se prazniki in če že premišljujete, kaj boste letos postavili na mizo, vam morda pridejo prav sledeči recepti. So enostavni za pripravo in zelo okusni.
 	Pirhi ne smejo manjkati na velikonočno pogrnjeni mizi. (foto: Freepik.com)
Pirhi ne smejo manjkati na velikonočno pogrnjeni mizi. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Če še niste pobarvali jajčk, lahko to storite z naravnimi barvili. Ne bo vas razočaral recept, ki so ga poznale že naše babice, to je barvanje v čebulnih olupkih. Lepo pobarva rjava in tudi rdeča čebula. Olupke ene ali druge dodajte v lonec, nadevajte še surova jajca, zalijte z mrzlo vodo in počasi kuhajte do vrelišča. Da bi preprečili pokanje jajčne lupine, lahko v vodo dodate žlico soli ali pol decilitra kisa. Jajca kuhajte na zmerni temperaturi še vsaj deset minut. Pobarvana lahko namažete še s koščkom slanine, tako bodo dobila sijaj.
 
PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Velikonočni mlečni kruh z rozinami

Odlično barvo pirhov pa lahko naredite tudi s pomočjo terana ali kakega drugega rdečega vina. Le, da boste kvalitetno vino na tak način zlili stran. Ampak, barve so pa zares čudovite! Da bodo pirhi popolni, prej še surova jajca za pol ure namočite v mešanico vode in kisa. Nato jih previdno vzamete ven, položite v drug lonec, nalijete čezenj vino, mora ga biti toliko, da so pokrita vsa jajca, še kak centimeter več. Kuhajte počasi do vrelišča, ko pa zavre, pa še vsaj 15 minut, nato odstavite in pustite jajca v teranu še nekaj ur, lahko tudi čez noč.

K pirhom pa spadajo tudi druge dobrote. Ne sme manjkati hren. Tega lahko kupite kar v korenu in ga sproti ribate doma. Tak je najbolj zdrav, pa tudi zelo močan. Ne le okus, tudi vonj je zelo oster, zato se nikar ne čudite, če boste med ribanjem potočili kako solzico. Naribani hren lahko zmešate s kislo smetano, začinite ga lahko s soljo, poprom, drobno sesekljanim česnom ali topljenim sirčkom. Uporabite domišljijo.
 
PREBERITE TUDI: Najlepši 'ombre' pirhi

Na mizi ne sme manjkati šunka v testu. Odlična in zelo okusna jed je lahko pripravljena hitro. Potrebujete testo, ki ga naredite iz moke, kvasa, vode in soli. Zamesimo testo in ga pustimo vzhajati na toplem. Nato pregnetemo in spet pustimo vzhajati. Nato razvaljamo, v sredino damo kos šunke, dobro zavijemo in pustimo na toplem pol ure. Namažemo lahko s stopljenim maslom, nato pa damo v ogreto pečico in pečemo, vse dokler ne zarumeni. Kako preveriti, če je kruh pečen? Ko potolčemo po njem, mora votlo zadoneti.

Zraven dobrot paše tudi lepo okrašena miza in pa seveda nasmehi domačih. Preživite lepe praznike.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

Recept: Vloženi jurčki

Vloženi jurčki so odlična poslastica, ponudimo jih lahk...

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...

Recept za gratinirane bučke

Iz bučk lahko pripravimo mnoge okusne jedi, primerne so...

Omaka iz paradižnika s tremi sestavinami: italijanska skrivnost bogatega okusa

Ko pomislimo na italijansko kuhinjo, si mnogi najprej p...

Iz Jožičine kuhinje: Jogurtova tortica

Izdelave te tortice se lahko loti vsak, tudi tisti, ki ...

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.