KUHALNICA: Najboljše velikonočne dobrote

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: P. L. | 8.4.2023
Bližajo se prazniki in če že premišljujete, kaj boste letos postavili na mizo, vam morda pridejo prav sledeči recepti. So enostavni za pripravo in zelo okusni.
 	Pirhi ne smejo manjkati na velikonočno pogrnjeni mizi. (foto: Freepik.com)
Pirhi ne smejo manjkati na velikonočno pogrnjeni mizi. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Če še niste pobarvali jajčk, lahko to storite z naravnimi barvili. Ne bo vas razočaral recept, ki so ga poznale že naše babice, to je barvanje v čebulnih olupkih. Lepo pobarva rjava in tudi rdeča čebula. Olupke ene ali druge dodajte v lonec, nadevajte še surova jajca, zalijte z mrzlo vodo in počasi kuhajte do vrelišča. Da bi preprečili pokanje jajčne lupine, lahko v vodo dodate žlico soli ali pol decilitra kisa. Jajca kuhajte na zmerni temperaturi še vsaj deset minut. Pobarvana lahko namažete še s koščkom slanine, tako bodo dobila sijaj.
 
PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Velikonočni mlečni kruh z rozinami

Odlično barvo pirhov pa lahko naredite tudi s pomočjo terana ali kakega drugega rdečega vina. Le, da boste kvalitetno vino na tak način zlili stran. Ampak, barve so pa zares čudovite! Da bodo pirhi popolni, prej še surova jajca za pol ure namočite v mešanico vode in kisa. Nato jih previdno vzamete ven, položite v drug lonec, nalijete čezenj vino, mora ga biti toliko, da so pokrita vsa jajca, še kak centimeter več. Kuhajte počasi do vrelišča, ko pa zavre, pa še vsaj 15 minut, nato odstavite in pustite jajca v teranu še nekaj ur, lahko tudi čez noč.

K pirhom pa spadajo tudi druge dobrote. Ne sme manjkati hren. Tega lahko kupite kar v korenu in ga sproti ribate doma. Tak je najbolj zdrav, pa tudi zelo močan. Ne le okus, tudi vonj je zelo oster, zato se nikar ne čudite, če boste med ribanjem potočili kako solzico. Naribani hren lahko zmešate s kislo smetano, začinite ga lahko s soljo, poprom, drobno sesekljanim česnom ali topljenim sirčkom. Uporabite domišljijo.
 
PREBERITE TUDI: Najlepši 'ombre' pirhi

Na mizi ne sme manjkati šunka v testu. Odlična in zelo okusna jed je lahko pripravljena hitro. Potrebujete testo, ki ga naredite iz moke, kvasa, vode in soli. Zamesimo testo in ga pustimo vzhajati na toplem. Nato pregnetemo in spet pustimo vzhajati. Nato razvaljamo, v sredino damo kos šunke, dobro zavijemo in pustimo na toplem pol ure. Namažemo lahko s stopljenim maslom, nato pa damo v ogreto pečico in pečemo, vse dokler ne zarumeni. Kako preveriti, če je kruh pečen? Ko potolčemo po njem, mora votlo zadoneti.

Zraven dobrot paše tudi lepo okrašena miza in pa seveda nasmehi domačih. Preživite lepe praznike.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Feng shui v kuhinji: 6 glavnih pravil

Poslovite se od romantično okrašene in naložene kuhinje...

Recept za najboljšo joto s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo la...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Fala Slonček išče zmagovalni recept za kruh

V soboto, 15. novembra, bo v Ljubljani omamno dišalo po...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Ideje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Če nimate prave ideje za današnje kosilo, vam idejo pre...

Okusno in zdravo: Kroglice iz banane in kokosa

Zelo zdrave so, recept je popolnoma preprost. Preberite...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

Iz Jožičine kuhinje: Štruklji s prelivom iz sladkorja in sladke smetane (hitra sladica)

Iz Jožičine kuhinje zopet prihaja slasten recept. Okusn...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.