KUHALNICA: Skrivnost ovsenih kosmičev ...

Kar pomnim, sem velika ljubiteljica ovsenih kosmičev. Najraje jih skuham na mleku, potem pa tej ''osnovi'' dodajam sadje, suho sadje, včasih pa le žlico medu, še prej pa kosmiče, ki se zelo hitro ''napijejo'' tekočine, razredčim z jogurtom (kefirjem, kislim mlekom).
Ovsene kosmiče lahko porabite na različne načine. (foto: Milena Miklavčič)
Ovsene kosmiče lahko porabite na različne načine. (foto: Milena Miklavčič)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Če imam pri roki avokado, potem najprej zmešam celo jajce s skuto, nato dodam očiščen in pretlačen avokado, če je ''nuja'' huda, pa še žličko rjavega sladkorja ali javorjevega sirupa. Zmes vmešam v že pripravljene kosmiče, kuhane na mleku (ali vodi).

Po želji jim dodajam stisnjene sokove (pomarančni, jabolčni), cele borovnice, maline, jagode....Kar pač imate v skrinji.

Kosmiče dodajam tudi zmesi za palačinke. Le-to naredim že zarana, da imajo kosmiči več časa, da se dodobra ''raztopijo''. Zaradi njih lahko ''prišparam'' pri moki.

Dobrodošli so tudi pri izdelavi polpet in žličnikov za juhe. Nič pa ni narobe, če takšne žličnike naredimo kot prilogo k različnim omakam.

Uporabni so tudi za zgostitve zelenjavnih juh.

Zanimivi so tudi kosmičevi hlebčki. Zanje potrebujete 150g suhega sadja (npr. marelic, datljev), 70g rozin, 100g masla, 3 žlice medu, 200g ovsenih kosmičev, 50g sesekljanih mandljev, 50g rožičeve moke, lahko tudi zmletih orehov ali zmlete bučne pečke, 100g pšenične polnozrnate moke, 1 pecilni prašek.

Suho sadje in rozine – najboljše že zjutraj ali prejšnji dan - prelijete z vročo vodo in pustite, da nabreknejo, nato vse skupaj odcedite. Nato suho sadje narežete na majhne koščke.

Maslo in med date v skledo in kremasto umešate. Dodate suho sadje, rozine, ovsene kosmiče, mandlje, zmlete bučne pečke, moko in pecilni prašek in vse skupaj zmešate, da nastane gladko testo. Pečico segrejete na 180°C.

Vzamete po eno zvrhano žlico testa, ga oblikujete najprej v krogle in na koncu v ploščice. Ploščice položite na pekač, obložen s papirjem za peko. Pečete jih v pečici okoli 20 minut.

»Kuham rada, a pogosto me prav pomanjkanje idej o tem, kaj skuhati, spravlja ob živce. Recepti, ki jih najdem v knjigah, morebiti tudi revijah, so pogosto zelo komplicirani in zahtevajo veliko časa. Jaz ga pa nimam. Ko vidim, da moram tehtati in paziti na količino, obrnem list in me ne zanima več.
Ljubim preproste recepte iz prakse. Vsakdanje. Za takšne jedi, ki teknejo …«

Naši ambasadorki Mileni Miklavčič se lahko pridružite tudi v Facebook skupini TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept: Timijanov sirup pripravljen z medom

Recept za timijanov sirup! Thymus vulgaris, bolj poznan...

Recept: Protivnetna juha z ingverjem

Protivnetna ingverjeva juha je odlična za krepitev imun...

Mesni kaneloni po dunajsko

Ljubitelji ocvrte hrane boste danes prišli na svoj raču...

TOP 3 smutiji za zdravo jesen in zimo

Preprosti, ultrazdravi in lahko prebavljivi – smutiji. ...

Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila drag...

Iz Jožičine kuhinje: Pijana nevesta

Tokrat iz Jožičine kuhinje:Pijana nevesta. Za izdelavo ...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 4. del: Dušeno rdeče zelje

Še ena izjemno okusna jed, ali priloga, ki jo lahko dod...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Feng shui v kuhinji: 6 glavnih pravil

Poslovite se od romantično okrašene in naložene kuhinje...

Recept za najboljšo joto s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo la...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.